4. helmikuuta 2012

Ensimmäinen mies

Sellainen kevytmielinen heitto vielä tässä presidentinvaalin alla, että toivon ilman muuta Haaviston tulevan valituksi. Jos en muuten, niin viimeistään Nexar Antonio Floresin tähden. Kyllä presidentin sukupuolikin on minulle tärkeä asia - mutta presidentin puolison sukupuoli on vielä olennaisempi. En nimittäin suurin surminkaan halua, että seurapiiritoimittajat edelleenkään pääsevät käyttämään kenestäkään pöhköä ilmausta "Suomen ensimmäinen nainen".

Ensimmäinen nainen on harvinaisen tympeä titteli. Sehän antaa ymmärtää, että nainen pääsee jotenkin maansa "ensimmäiseksi" ja parhaaksi ilman omaa ansiotaan, vain sopivan henkilön ja sopivaa henkilöä naimalla. Tai toisin päin, naisen mahdollisten omien ansioiden ei katsota painavan mitään sen rinnalla, kenet hän sattunut saamaan elämäntoverikseen! Sellainen ajattelutapa on minusta yhtä tunkkainen ameriikanlaina kuin Matti Meikäläisen vaimon kutsuminen "rouva Matti Meikäläiseksi".

Jostain syystä naisen siivellä ei kuitenkaan pääse ekaksi. En nimittäin muista, että Pentti Arajärvestä olisi koskaan vakavissaan käytetty vastaavaa johdonmukaista termiä "Suomen ensimmäinen mies". Muistatteko te?

5 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Muuten minua eivät kyllä jaksa kielen anglismit sun muut niin hetkauttaa. No, "pitkässä juoksussa" kyllä raastaa korvaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Pressaehdokkailla on muuten molemmilla tosi nuoret puolisot, suhteessa heidän omaan ikäänsä. Ajatelkaas, jos jollain naisehdokkaalla olisikin kaksi-kolmekymmentä vuotta nuorempi kumppani!

Aika mahdoton ajatus, vai mitä?

Tomi kirjoitti...

Aikoinaan, kun Halonen valittiin presidentiksi, niin media pähkäili tuskissaan miten kutsua Arajärveä.
Onneksi Arajärvi päästi median tuskistaan väittelemällä tohtoriksi.
Medialle oli luontevaa kutsua häntä sitten Tohtori Arajärveksi.

Olisi mielenkiintoista miten media kutsuisi Nexaria. Tohtoriksi hän ei luultavasti väittele.

Tomi kirjoitti...

Nyt ei tarvitse arvuutella kuinka kutsua presidentin puolisoa.
Pikkurouva Haukiosta, kun tuli Ensimmäinen nainen.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: Nyt sitten vaan vetoja pystyyn, että mikä lehti ensimmäisenä ehtii kutsua Haukiota Ensimmäiseksi naiseksi. Tai Maan äidiksi. ;-)