10. joulukuuta 2008

Sananen tyyligurulta
Juu suomalaisia saa aina hävetä


*Tyyliguru Wladimir von Hepsan-Geikka, 46, ei säästele sanojaan. Kun keskustellaan suomalaisten miesten tyylistä, muotimestarin karvat nousevat pystyyn. Erityisesti näin pikkujouluaikaan suomalaisen miehen ulkonäkö saa von Hepsan-Geikan ampumaan tuelta.

Miten on tämän ikuisuuskysymyksen laita, Wladimir? Ovatko suomalaiset tyylitöntä kanssa?

No, jos vertaa vaikka Viron miesten pukeutumiseen, niin pakkohan tämä johtopäätös on tehdä. Minusta on todella valitettavaa, etteivät suomalaiset miehet ole valmiita tekemään hartiavoimin työtä tyylinsä eteen. Aina vaan sitä samaa harmaata pomppaa ja ulsteria. Milloinkahan on viimeksi käyty parturissa, entä koska on tehty naamankuorinta? Mahakin pömpöttää monella siihen malliin, että on tainnut vatsalihasliikkeet sekä rasvaimut jäädä tekemättä. Kyllä se on niin, että ulkonäöstään mies tunnetaan! En voi ymmärtää, miksi nyky-Suomessa miehet eivät uskalla tuoda komeuttaan esille.

Mihin tulisi erityisesti panostaa?

Kyllä istumatyötäkin tekevän miehen täytyy näyttää siltä, kuin olisi juuri elokuvien 300 tai Troija kuvauksista tulossa. Öljyttyjen lihasten pitää näkyä ja hiusten hulmuta tuuheina! Minusta on tärkeää, että miehet uskaltavat näyttää miehiltä.

Monet sanovat, että tällainen täysi komeusrutiini vie kohtuuttoman paljon aikaa varsinkin pienten lasten isiltä. Mitä mieltä olet?

Kyllähän meillä on kaikilla saman verran tunteja viikossa. Jos joku uros kokee, että hänellä on tärkeämpääkin tekemistä kuin kaunistautua naisensa iloksi, no! Minusta meidän miesten tulee kaunistautua ensisijaisesti itseämme varten. Mutta onhan se toisaalta miehen velvollisuus olla naisensa silmissä haluttava. Ei siitä mihinkään pääse.

Pidät tyylikoulua muotimessuilla. Mitä mieltä olet suomalaisten miesten kenkäkulttuurista?

(Syvä huokaus.) Kyllä minua järkyttää katsella, minkälaisissa lantsareissa sitä taaskin viihteelle kiidetään! Tai että ehdottomasti pitää käyttää sitä ainaista umpinaista nahkakenkää.Vanhoina hyvinä aikoina miehet sentään uskalsivat laittautua näyttävästi! Minä määrään kaikille suomalaisille miehille kunnon gladiaattorisandaalikuurin! On se vaan niin, ettei mikään muu jalkine huou sellaista miehekästä vetovoimaa, kuin avoin nahkajalkine.Voihan sitä tietenkin joku ruikuttaa, että Suomen räntätalvessa varpaat paleltuvat avoimissa kengissä. Näille natisijoille minä sanon vain pyh! Ei kaiken aina tarvitse olla niin mukavaa. Kyllä komeuden vuoksi on kärsittävä.

Teksti: Lissu Lissula, Ilta=Roska
Kuva: Valo Kuvaaja


-------------------------------------------------------------------------------------
(Idean tähän sain Ta-Miitin Raapimapölkky-blogista.)

6 kommenttia:

Ellu kirjoitti...

Aivan hulvatonta. Tähän pitää vielä saada vertailu Milanon katukuvan ja Pihtiputaan Esson asiakaskunnan välille, niin johan saadaan todisteet suomalaisten tyylittömyydestä:)

Ihan oikeasti, luin Iltasanomista "tyylikonsultin" haastattelun monttu auki. Täti on saanut vähän julkisuutta ja päässyt pätemään. Miksi nämä tyypit eivät keksi mitään uutta sanottavaa? Mullakin on korkkarit, joita käytän silloin tällöin mielelläni, mutta en helvetti tähän vuoden aikaan.

myytinmurtaja kirjoitti...

Hi hii, loistava sketsin aihe:

Tyyppi menee Pihtiputaan Esson baariin. Siellä kaikki ovatkin pukeutuneet kuin Milanon muotimessujen catwalk-tyyliin!

Sain ton linkin tyyligurun viisaisiin sanoihin alun perin Raapimapölkky -blogista: http://ta-miit.blogspot.com/2008/12/vihaan-nit.html

myytinmurtaja kirjoitti...

Mitä korkkareihin tulee, mä pidän joskus niitä juhlissa, klubeilla tms. Mutta sitten, kun tulee kotiinlähdön aika, mä yksinkertaisesti vaihdan narikassa jalkaani mukavat ulkokävelykengät.

Se mahdollinen seksi-efekti niistä kengistä on jo saatu. Jäisellä asfaltilla koikkelehtiminen vain vähentäisi sitä.

Ellu kirjoitti...

Mun mielestä nää tädit (ja varmaan myös sedätkin) ei ota huomioon, että pukeutuminen on kuitenkin omaan sosiaaliseen ympäristöön ja aikaan sidottu juttu. Koulutus, työ, perhetausta, asuinpaikka sekä ystävät vaikuttavat varmasti pukeutumiseen, ei mikään universaali merkkipalvonta. Jos sosiaalinen ilmapiiri sallii ja tukee merkkikuteita, niin se varmasti vaikuttaa niiden hankkimiseen. Jollain tavalla pukeutumisfasismi vituttaa, koska nämä tyypit ovat ymmärtäneet muodin ja tyylin väärin.

No, Georg Simmel sopii tähän loppukaneetiksi:

http://www.uta.fi/tyt/avoin/verkko-opinnot/sosiaalipsykologia/simmel.html#Muoti

myytinmurtaja kirjoitti...

Agreed, sun ja Simmelin kanssa. Muoti ja kauneusihanteethan vaihtuvat joka tapauksessa. Vaihtuvuus on niiden ensisijainen ominaisuus. Kun tänä vuonna naaman pitää olla sininen, ehdottomasti ja aina ja ikuisesti, ensi vuonna sen pitääkin ehdottomasti, aina ja ikuisesti olla vihreä.

Arkisemmalla tasolla nuo "tyyligurut" jättävät huomiotta ihan senkin seikan, että ihmiset yksinkertaisesti tykkäävät erilaisista asioista. Joku viihtyy tommy hilfigerissä, toinen tahtoo olla hippi. Se on makuasia. Mutta tyylifanaatikolle on olemassa yksi "oikea" tyyli, jota kaikkien pitäisi haluta. Jos joku ei tahdo pukeutua tai toimia sen tyylin mukaisesti, hän on "väärässä" ja "mauton". Eri mieltä ei saa olla.

Ellu kirjoitti...

Jotenkin ymmärtäisin kritiikin, jos ihmiset menisivät häihin ja hautajaisiin verkkareissa tai tärkeisiin työtapaamisiin pilkkihaalarissa, mutta kun kysymys ei ole tästäkään. Mielestäni tietyissä tilanteissa pukeutumiseen pitää kiinnittää huomiota.

Kysymys on tässä tapauksessa iänikuisesta jollotuksesta, jonka mukaan tässä maassa ei kukaan osaa tehdä mitään oikein ja sen lisäksi kaikki ovat läskejä. Tämän lisäksi nää tyypit jotenkin olettavat, että kukaan tässä maassa ei ole heidän lisäkseen ole koskaan käynyt ulkomailla katsomassa miten muualla pukeudutaan.