24. maaliskuuta 2009

Tiedenainen: Barbara Liskov

On Ada Lovelacen päivä!


"I will publish a blog post on Tuesday 24th March about a woman in technology whom I admire but only if 1,000 other people will do the same."
— Suw Charman-Anderson


Fanitukseni kohde on Barbara Liskov, joka sai tämänvuotisen Turingin palkinnon. Turingin palkinto on vähän niin kuin tietojenkäsittelytieteen Nobel.

Liskov palkittiin uraauurtavasta työstään ohjelmointikielten parissa:

"Barbara Liskov pioneered some of the most important advances in fundamental computer science," said Provost L. Rafael Reif. "Her exceptional achievements have leapt from the halls of academia to transform daily life around the world. Every time you exchange e-mail with a friend, check your bank statement online or run a Google search, you are riding the momentum of her research."

(MIT:n tiedote.)Todella stydi täti.

Liskov on toinen palkinnon voittanut nainen. Ensimmäinen oli vuonna 2006 palkittu Fran Allen.

On harvoja siistimpiä asioita kuin tietokoneet.(*) Minua ilahduttaa, että naiset saavat tunnustusta niillä, niistä ja niiden kanssa tekemästään työstä.

<3

-----------------------------------------------
(*) Ei, tästä asiasta ei voi olla eri mieltä.

11 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

(Täytyy sanoa, että mulla on selvä barbara-pakkomielle blogissani. Ensin Barbie - sehän on tosta nimestä tehty lempinimi - ja nyt Liskov. Arvaatte varmaan, mitä tuota pikaa seuraa: pumpattava Barbara! ;) Marttyyrineitseitä on sivuttu jo aikaisemmin, hiukka toisessa yhteydessä, kylläkin.

Anitta kirjoitti...

Moikka Myytinmurtaja!
Ootko muuten lisänny tämän tekstin listaan, johon on koottu Ada Lovelacen päivän blogitekstejä ympäri maailman? Voit tehdä sen täällä: http://ada.pint.org.uk/

Lisäsin just oman tekstini tuolle listalle, kun en ollut tajunnut. Onneksi sain vinkin.

Kuulostaa mielenkiintoiselta naiselta tuo Liskov. Lisää naisia teknisille aloille!

Panu kirjoitti...

Onhan se kivaa että edes ihaillaan oikeita tiedenaisia, kun omat evääsi riittävät vain naistutkimuksen opiskeluun.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ooh, kiitos, Anitta! :) En ollutkaan huomannut tuota listaa. Taidan tehdä (kunhan saan aikaiseksi) noista muiden, ja sun, kirjoittamista postauksista valittuja paloja vaikka tuon alkuperäisen postaukseni yhteyteen.

Minusta tuo Liskovin palkinto - kuten myös sitä edeltänyt Fran Allenin palkinto - ovat kyllä osoituksena siitä, että teknisille aloille halutaan lisää naisia. Teknoaloilla on toki hirveää sovinismisontaakin, mutta oon ainkain itse törmännyt myös (miesnörttien taholta) ihan vilpittömään haluun poistaa vanhoja turhia esteitä teknologiasta innostuneitten naisten tieltä. <3

myytinmurtaja kirjoitti...

Joo, Panu, mun evääthän ei kuule riitä edes puolimatkaan. Mulla on suorastaan eväät (ja vähän muutakin!) levällään...

vestigia kirjoitti...

Miksi muuten nykynaiset karttavat tietojenkäsittelytieteiden opiskelua? Sehän lienee yliopistojen miesvaltaisin ala.

Tarkkuutta, huolellisuutta ym. alalla tarvittavia ominaisuuksiahan on kuitenkin perinteisesti pidetty kilttien tyttöjen hyveinä. Eivätkä miespuoleiset alan opiskelijat, totta puhuen, ole erityisen maskuliinista sakkia...

Anonyymi kirjoitti...

Eivät nuo Panunkaan eväät tunnu kovin pitkälle riittävän, kun nälvivään kiusanteko-masturbointiin on noin runsaasti aikaa ja kiinnostusta. On vissiin äijälle leivottu kivi leipään aikoinaan ja nyt sitten pitää päästä kostamaan...

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä, myytinmurtaja! Olin missannut kokonaan Barbara Liskovin palkitsemisen. Tämä uutinen lämmitti sydäntä. :)

myytinmurtaja kirjoitti...

Kiitos itsellesi, Feministi, tosta käyttökelpoisesta evopsykabingosta (ja blogistasi toki kokonaisuudessaankin.) :)

myytinmurtaja kirjoitti...

Vestigia, olen samaa mieltä. TKT on tytöille hyvä musta siksi, että siinä nainen voi hyödyntää ultrafemmeä loogista ajattelukykyään ja suurten järjestelmien tajuaan. Naisten on - nyt yleistän häikäilemättä - usein helppo pitää monta liikkuvaa osaa ja nähdä systeemi kokonaisuudessaan. (No, ehkä toikin on klisettä vaan?) Kun netti kehittyy entisestään, hajautettujen järjestelmien suunnittelijat ja uudistajat tarvitsevat juuri noita ominaisuuksia.

Nuo sukupuolten perinteiset ominaisuudethan eivät koskaan ole loogisesti jaetut: naiset ovat kuulemma "huolellisempia", mutta kirurgin ammatti on "miehinen". Naiset ovat "kielellisesti lahjakkaampia", mutta "tosi kirjailijat" ovat miehiä. Ja miehet karjuvat lätkämatsissa, mutta eivät kuulemma ole ollenkaan "tunteikkaita". Ota nyt tostakin selvää.

myytinmurtaja kirjoitti...

Vestigia, vielä samasta aiheesta: Tossa opiskelukuviossa on musta selkeä noidankehä: Tietokonealaa pidetään miehisenä alana. Siksi tytöt pelkäävät sitä tai eivät näe siinä mitään kiinnostavaa. Siksi tytöt eivät mene sitä opiskelemaan, siis ala pysyy miehisenä, siis tytöt eivät opiskele sitä... Jne jne. Kuten miehet ja pojat karttavat sairaanhoitoalaa.

Noita noidankehiä voi särkeä juurikin hyvillä esikuvilla. Siitäkin syystä Liskovin ja Allenin palkitseminen oli hyvä veto.

Kundeillehan on myös uusia esikuvia: ne suht uudet diakonia/sairaanhoitoalan mainokset, joissa on se nyrkkeilijämies.