30. maaliskuuta 2009

Sossubilsan seireeninkutsu

Sosiobiologia ja evoluutiopsykologia ovat nykyajan muotitieteet. Niissä ihmistä ja ihmiskuntaa tutkitaan eläintieteen näkökulmasta: kuinka vaistomme ja ruumiimme sanelevat käytöksemme. Tämä on oikein osuva tapa toimia, sillä ihmisethän ovat myös eläimiä. Me olemme lauma alastomia apinoita, ihmeellisiä, vielä aikuisenakin leikkiviä (ja bloggaavia) nisäkkäitä.

Sosiobiologia kumppaneineen on kuitenkin maailman tarkoitushakuisin tiede. Ainakin sellaisena, kuin se populäärilähteissä esitetään. Aito tiede lipsahtaa helposti sellaisen nojatuolitutkimuksen puolelle, jossa miestutkijat yrittävät oikeuttaa vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen hataralla biologismilla:

Miehet ovat vallassa ja naiset eivät, koska miehillä on valta-asemaan sopivammat aivot. Miehet haluavat seksiä, naiset tunnesiteitä. Miehet luovat taidetta, sotivat ja johtavat suuryrityksiä saadakseen nuorta pillua sadalta eri naiselta. Naiset haluavat vain söpön kodin. Miehet eivät ikinä kuunaan koskaan kysy neuvoja autolla ajaessaan. Naiset eivät ikinä kuunaan koskaan osaa matematiikkaa. Jnejnejne.

Olen kirjoittanut näistä aikaisemmin:

Evoluutiobiologiaa
Aivoero
Aristot ja prolet


En kiellä sitä, etteivätkö naiset ja miehet olisi erilaisia. Evotutkijat eivät aina vain ota huomioon sitä, että vallitseva maailmantilanne ei ole neutraali. Sukupuolten välillä olevista eroista ei voida tämänhetkisessä yhteiskunnassamme luotettavasti sanoa, mikä kaikki on luontaista ja mikä on voimakkaan, vuosisataisen ehdollistamisen tulosta. Tutkijat itsekään eivät ole neutraaleja. Siksi sossubilsa venyy ja paukkuu. Jos tutkijamiehet eivät näe omaa asemaansa, omaa etuoikeuttaan, tai tutkijanaiset yhteiskunnallisen asemansa heille asettamia rajoituksia, tutkimus vääristyy pahasti.

En tahdo kokonaan tuomita evoluutiopsykologiaa tai sosiobiologiaa. Noiden alojen tutkimus voi olla hyvinkin pätevää ja vilpitöntä, vain ilmiöiden kuvaamiseen pyrkivää. Minusta on myös hyvä, että ihmiskuntaa pyritään selittämään tieteen eikä esimerkiksi uskonnon kautta.

Ongelmat astuvat kuvaan vasta, kun annetuista faktoista aletaan muodostaa liian pikaisia johtopäätöksiä. Tai kun tutkimuksen pohjamotiivit eivät ole selvillä.

Kun tieteen perusteet eivät kestä päivänvaloa, puhutaan horoskoopeista:

"Mä petän mun vaimoo, koska oon oinas."
"Mä petän mun vaimoo, koska oon pohjimmiltani kivikauden uros."
Linkkejä:

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Violet Socks on kirjoittanut myös useita loistavia evoluutiopsykologiaa kritisoivia artikkeleita. Suosittelen. :)

turquoise kirjoitti...

Hyvä bloggaus. Tästä taisi olla ihan vasta artikkeli Scientific Americanissa, tai jossain vastaavassa julkaisussa. Siinä oli aika tarkasti selitetty erityisesti evoluutiopsykologian ongelmia ja sen popularisointia. Aika typerää perustella omaa käyttäytymistä sillä, miten apinan tasolla olleet esi-isät käyttäytyivät, kuka sitä tietää miten he käyttäytyivät? Ei kukaan. Oletuksia ja päätelmiä voi tehdä, mutta ei se, miten nyt käyttäydymme kerro välttämättä mitään siitä, miten esi-isämme käyttäytyivät. Ja sehän on ainoaa faktaa mitä meillä on saatavana kyseisestä aiheesta.

Ihminen on toki eläin, mutta hyvin erilainen eläin - kuten muutkin eläimet ovat melko erilaisia keskenään. Vai pitäisikö naisten alkaa tappaa kumppaninsa heti parittelun jälkeen tai sen aikana kun rukoilijasirkatkin tekee niin? Muut eläimet eivät käytä silmälaseja, vaatteita, vessaa, lääkkeitä, eivät käy koulua, eivät käy hammashoitajalla tai kampaamossa, eivät käytä ehkäisyä, lennä lentokoneella ja lista jatkuu loputtomiin. Haluaisin nähdä että ne miesasiamiehet, jotka niin mielellään puolustelevat vastuuttomia ja itsekeskeisiä tekemisiään evoluutiolla luopuisivat kaikista yllämainituista eduistaan.

Niin ja evoluutiossa ja henkiinjäämisessähän ei muuten ole kyse siitä että pitää jatkuvasti harrastaa seksiä. Siinä on kyse henkiinjäämisestä ja selviytymisestä. Jatkuva nättien naisten paneminen ei ole sama asia.

Saana kirjoitti...

Tästä tuli mieleen...viime kesänä meillä oli PIIITKÄT keskustelut mun pomoni kanssa mun musiikkimausta. Hän väitti vakaasti olevansa suurempi feministi kuin minä, koska minä kuuntelen rap-musiikkia. Tietenkin musiikkipreferensseistä pystyt automaattisesti kertomaan, oletko feministi, macho vai konservatisti. Joka tapauksessa, pitkä tarina lyhyesti, viime viikolla juteltiin aihetta sivuten uudemman kerran. En voinut olla kommentoimatta, että hän tosiaan on suurempi feministi, koska hän soittaa aina minulle kun jotain perinteistä sihteerikön tehtäviä on suoritettava (kuten papereitten lähettämistä, kokoushuoneen järjestämistä, jne.) siitä huolimatta, että tiimissämme on kaksi minua nuorempaa ja uudempaa tulokasta. Kaiken järjen mukaanhan näiden uusien tulokkaiden tehtäviin kuuluu ns. alemmat toimistotehtävät, eivät enää minun. Hän meni aika hiljaiseksi...

myytinmurtaja kirjoitti...

Kiitos, Feministi! :)

*

Turquoise: Jep, noissa evopsykan pöhköimmissä kannattajissa on minusta samaa henkeä kuin kiihkeimmissä Raamatulla päähän hakkajissa: hekin ottavat aatteestaan vain itselleen sopivimmat palat. Aika harva kiihkoilija on valmis muuttamaan puuhun vaikka esivanhempanmme savannilla niin jossain vaiheessa tekivätkin. Tai vaihtoehtoisesti ääriuskovainen suostuisi "olemaan syömättä suomuttomia kaloja" tai pyhittämään lepopäivän aivan pilkuntarkasti.

Nuo ovat minusta pahimmillaan sellaisia irtokarkkiaatteita, "Mä en huoli mustia merkkareita, haluun vain keltaisia." (Ei tosin ole tarkoitukseni kritisoida kaikkea uskoa, vain tuota sen löyhäpäisintä ilmenemismuotoa.)

Evopsykan teesit voi sitä paitsi about aina kääntää täsmälleen toisin päin: yhtä hyvin voisi sanoa, että juuri naisten kannattaisi pyrkiä nussuttamaan mahdollisimman vahvoja ja nuoria miehiä, semmoisia 22-vuotiaita. Onhan se nyt selvä, että verevä kloppi pystyy paljon paremmin puolustamaan pesuettaan kuin joku nelikymppinen patu. Jnejne.

myytinmurtaja kirjoitti...

Saana: Kato, näinhän se tietenkin on. Sen takia toi musiikki onkin niin kätevää, ihmisten lajittelu helpottuu. (Värikoodattuja asuja odotellessa: "Ai sulla on punainen puku, oot siis feministi? No mun omassani on tätä vihreetäkin, kun mulle noi ympäristöasiat on myös aika tärkeitä.")

Loistava kommentti sille pomollesi! :D