26. helmikuuta 2011

Tarkastaja Töttenströmin rikospähkinä

Theodor Tutkija oli pääsemättömissä. Hänen työnsä oli kartoittaa ihmislajin evoluutiohistoriaa ja vielä tarkemmin sanoen sitä, miten vuosimiljoonainen kehityksemme näkyy tämän päivän ihmisten arjessa. Theodoria, kuten useimpia meitä muitakin, kiinnosti erityisesti karvattoman apinalajimme seksikäyttäytyminen. Tämä on tärkeä aihe ja Theodor suhtautui työhänsä hyvin vakavasti.

Theodor oli laatinut mielestään idioottivarman kyselytutkimuksen, jonka hän sitten antoi tilastollisesti luotettavasti valitun ihmisjoukon täytettäväksi. Koe menikin hyvin. Mutta mitä! Tuloksia tarkastellessaan Theodor tunsi epätoivoa. Koejärjestelyt olivat olleet moitteettomat eikä Theodorin ammattitaitoa käynyt kiistäminen. Silti Theodorin saama tulos oli täysin käsittämätön.

Epätoivoissaan Theodor kääntyi vanhan ystävänsä, ovelan tarkastaja Töttenströmin puoleen.

"Katsopa näitä papereita, Töttenström! En voi uskoa tätä tulosta! Siinä ei ole mitään järkeä. Kuuntelehan:

Kyselytutkimuksen tuloksen mukaan heteromiehillä on huomattavasti enemmän seksipartnereita kuin heteronaisilla! Eikä kukaan heteromies kuitenkaan kyselyssä maininnut olleensa yhdynnässä toisen miehen kanssa, eikä naisten joukossa ollut niin kutsuttuja superottajia (siis sellaisia, joilla olisi ollut huomattavan paljon miehiä)."


Theodor puhdisti silmälasinsa nenäliinallaan.

"Voi Töttenström! Miten tämä on mahdollista?"

Tarkastaja Töttenström naurahti ystävällisesti. Hänen silmäkulmiinsa muodostui hyväntahtoisuudesta kertovia ryppyjä. Hän taputti hätääntynyttä ystäväänsä olalle ja sanoi:

"Rauhoitu, Theodor! Minä ymmärsin heti vastauksen tähän pähkinään, ja niin pitäisi sinunkin ymmärtää, kuoma hyvä! Se on aivan yksinkertainen."


Mutta Theodor Tutkija ei voinut kuin pudistella päätään hämmentyneenä. Tarkastaja Töttenström vain myhäili piippuaan poltellen. Hän tiesi, että tähän arvoitukseen oli vain yksi, ilmiselvä vastaus.

Tiedätkö sinä, mikä se on?

8 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Ajattelitte varmaan, että tarkastaja Töttenström on mies? Ei se ole, se polttaa piippua muuten vaan.

myytinmurtaja kirjoitti...

Jos tehtävä tuntuu vaikealta, tässä vinkiksi juttu toisesta, vähän samaan tapaan hölmöstä tutkimusasetelmasta:

Echidne of the Snakes: Why Feed the Pig When Sausages Are Cheap?

Tomi kirjoitti...

Vastaus on selvä; naiset ja miehet valehtelevat näissä tutkimuksissa, mutta eri suuntiin.

Benbom kirjoitti...

Hei.
Suhtaudun aina epäluuloisesti tällaisiin arvoitustehtäviin, sillä olen varma, että niissä on jokin kompa. Yksinketaisena ihmisenä en tietysti huomaa tätä kompaa ja siten osoitan olevani juuri niin tollo kuin minun ajatellaankin olevan.

Mutta kokeillaan.

Jompikumpi osapuoli valehtelee ja vielä kollektiivisesti. Joko miehet liioittelevat panojensa määrää tai sitten naiset potevat huonomuistisuutta ja ihan kaikkia ei kerrota.

Onko yhtään sinne päin? Lämpeneekö vai polttaako peräti.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi & Benbom: Oikein tietysti. :-)

Tämähän ei ollut mikään oikea arvoituspähkinä, vaan silkkaa satiiria (vittuilua). Tarkoitus on osoittaa, kuinka höntteihin ratkaisuihin evotutkijat joskus päätyvät. Populaarilähteissä on ollut ihan vilpittömästi tämäntyyppisiä uutisointeja - "Miehillä enemmän partnereita kuin naisilla!" Eikä kellään ilmeisesti soi hälytyskellot.

Tämä on tietysti pöhköimmästä päästä, mutta osoittaa tutkijoiden ja tutkittavien "objektiivisuuden" rajat. On vaikea antaa ja saada luotettavaa tutkimustietoa sellaisesta ryhmästä, johon itsekin kuuluu, ja sellaisesta asiasta, joka on itselle ja kaikille muille hyvin arka.

Miehen "kuuluu" olla panomies, nainen "ei saa" olla "huora". Totta kai tämä ajattelukahle myös vaikuttaa siihen, mitä ruutuja ihmiset testissä raksivat.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ne varsinaiset Seurassa (vai Avussa?) olleet rikospähkinäsarjikset ovat minusta aina olleet hervottoman vaikeita ja tylsiä. Ne ratkeavat aina vaan jonkun epäillyn ruutuhousujen kuvion suunnalla tai muulla tylsällä.

Anonyymi kirjoitti...

On se jumaliste vaikeata myöntää, että on etuoikeutetussa asemassa...

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "On se jumaliste vaikeata myöntää, että on etuoikeutetussa asemassa..."

Onneksi sitä voi treenata!