19. helmikuuta 2011

Myyttiksen vinkit, osa 8: Lyijyvalkoinen

Tässä taas yksi vinkki ulkonäköahdistuksen torjumiseen! Jos joskus tulee rumaolo, niin hae kirjastosta jokin pukuhistorian tai taidehistorian kirja. (Tavallinen hissankirjakin kelpaa, kunhan siinä on paljon kuvia.)

Nyt, ala lukea kirjaa: näetkö, millaisia hirvityksiä, miten kummallisia otuksia on aikaisemmin pidetty kauneuden ruumiillistumina? Pönkkähameisia pallinaamoja, olminvalkeita turilaita, kierosilmaisia kaljupäitä? Miten outoja ja toisistaan eroavia kroppia on pidetty parhaina vartalomalleina? Miten höpsöt vaatteet - valevatsat, kalukukkarot, korsetit ja kaulukset - ovat aikoinaan olleet muodin viimeinen sana? Miten kummallisia asioita on pidetty tyylikkäinä ja haluttavina?

Eikä tarvitse välttämättä edes mennä historian hämäriin asti. Vanhat valokuvat ja muotilehdet lohduttavat nekin kummasti. Kun ajattelee, että 80-luvulla neonvärejä ja pörröpäätä aivan vilpittömästi pidettiin tyylikkäinä, ja 90-luvulla liimatukkaa ja mattameikkiä, niin nykyajan muumikirahvi-tyylikin asettuu oikeisiin mittasuhteisiin: tämä on nyt muotia, mutta ei kauaa. Jo kymmenen-kahdenkymmenen vuoden päästä sen ajan teinit tulevat hirnumaan nykyreleille, meikeille ja vartalomuodeille.

Löllyvät läskit, S-selkäranka, nollakoko; heroin chic, rokokoo-babyface, torpedotissit. Kaikki tulee ja menee. Ei ole olemassa yhtä pysyvää muotikauneutta. Jos et mahdu tämän ajan mittoihin, so vitun what? Voit ajatella vaan, että olet aikaasi edellä.Samasta aiheesta:

9 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Kyllä, olen aina ollut hyvin kiinnostunut pukuhistoriasta. Kiitos kysymästä, osaan siis kyllä myös hahmottaa kukin ajan tyylin sen omassa kontekstissa ja arvostaa sitä sen omaa taustaa vasten. ;-)

myytinmurtaja kirjoitti...

Parhaitenhan kummallisia muotijuttuja löytänee itse asiassa netistä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Sinänsä seksikkyydellä varmasti onkin perustansa ihmisen biologiassa. Esimerkiksi terveys ja vahvuus, kiiltävät hiukset jne. ovat muodista riippumatta useimpien ihmisten mieleen. Muodikkuus ei kuitenkaan ole yksi yhteen seksikkyyden kanssa.

Minusta on päin vastoin mielenkiintoista se, kuinka jostain teoriassa äärimmäisen epäseksikkäästä, kuten heroin chicistä, voi tulla samaan aikaan muotia ja seksi-ihanne! Ainakin se osaltaan osoittaa sen, että pop-evoilun ajatus siitä, että seksikkyys/kauneus olisi suoraan ja täysin redusoitavissa pariin hassuun kriteeriin, ei voi pitää paikkaansa. (Jos pitäisi, muoti ja kroppaideaalithan hädin tuskin koskaan muuttuisivat.)

Zepa kirjoitti...

Muumikirahvi? MUUMIKIRAHVI??! :-D

Ironmistress kirjoitti...

Juuri noin. Muoti on niitä ihmisiä varten, jotka eivät tunne omaa tyyliään ja jotka eivät osaa päättää.

Ironmistress kirjoitti...

Ampiaiasvyötärön ohella yksi kamalimpia muodin luomuksia on ollut krinoliini - teräsvanteiden avulla viritetty vannehame. Paitsi että se oli epäkäytännöllinen ja haaskasi kangasta, se oli kirjaimellisesti hengenvaarallinen.

Tulipalon sattuessa krinoliini päällä oli mahdotonta päästä yhdestäkään ovesta turvallisesti ulos. Ja kerrotaan tapauksista, jolloin tuulenpuuska on tarttunut krinoliinipukuisen naisen helman alle ja kirjaimellisesti jiipannut hänet - pahimmillaan kadulla rattaiden tai raitiovaunun alle - tai jopa sillalta jokeen! Krinoliini päällä ei pahemmin uida, ja jos sellaisen kanssa kaatuu, pystyynpääsemisessä voi olla vaikeuksia...

[Jotenkin tuntuu, että tyköistuva cotehardie on sittenkin sieltä terveemmästä päästä muotia.]

Ironmistress kirjoitti...

Lisää tappavaa kauneutta...

myytinmurtaja kirjoitti...

Ironmistress: Kiitos linkeistä! En voi kuin kuvitella sen ajan, jolloin naiset pitkissä hameissaan tekivät keveitä naisten töitä - kuten vaikka uppopaistoivat kiehuvassa rasvassa tai kantoivat vettä...

Minulla ei kyllä sinänsä ole mitään muotia vastaan - on ihan mukavaa, että ajat muuttuvat ja vaatteet niiden mukana. Mutta terveyden vaarantaminen ja normaalin päivittäisen liikkumisen estäminen on vaan täysin käsittämätöntä hölmöilyä. Ja muotiakin voi ja kannattaa soveltaa, ottaa siitä parhaat palat omaan käyttöön.

Tuosta oman tyylin tärkeydestä olen ehdottoman samaa mieltä. Vaatteen pitäisi heijastella kantajansa persoonaa. Siksi minua varmaan niin ärsyttääkin catwalk-maailma: haluan itse kantaa vaatteeni, en tahdo, että vaate kantaa mua.

myytinmurtaja kirjoitti...

Cotehardie on kaunis.