8. maaliskuuta 2011

Pimeä keskiaika

Tämäkin on totta: vaikka maailma onkin nyt (meille naisille ja miehille täällä länsimaissa) parempi kuin se on koskaan historiassa ollut, se ei ole vielä tarpeeksi hyvä.

Ehkä viidensadan vuoden päästä lukiolaiset Port-au-Princessä (tuolloin vauraassa ja turvallisessa) kuuntelevat historianopettajansa luentoa. Opettaja kertoo heille niin kutsutuista pimeistä ajoista, vuosituhannen vaihtumisen aikakaudesta.

"Sinä aikana työtä ei vielä ollut jaettu tasapuolisesti. Naiset tekivät kaksi kolmannesta maapallon työstä. Mutta he eivät omistaneet kuin murto-osan kaikesta omaisuudesta! Eikä kaikkea naisten tekemää työtä edes laskettu työksi: esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin lasten synnyttäminen ja kasvattaminen saattoi todella rampauttaa naisen muut työmahdollisuudet. Eikä vain uraa: sillä noina aikoinahan maailmassa vallitsi hillitön resurssivinous. Länsimaiden ihmiset olivat suhteellisen hyväosaisia, mutta niin kutsutuissa kehitysmaissa oli täysin mahdollista, että nainen kuoli synnytykseen. Tai sen johonkin komplikaatioon."

Nyt lapset, teinit, katsovat opettajaansa kirkkain, epäilevin silmin. Se heistä rasittavin ja aktiivisin kysyy:

"Miten muka voi kuolla synnytykseen? Mikseivät ne menneet sairaalaan?"

Opettaja kohauttaa harteitaan.

"Ei kaikkialla vaan ollut luotettavaa terveydenhoitoa. Köyhyys saattoi olla hirmuista. Nyt täytyy muistaa, että maailmassahan raivosivat vielä tuolloin sodat, muutenkin globaaliin kurjuuteen ja väkivaltaan suhtauduttiin ihan eri lailla kuin nyt. Naisiin kohdistettiin paljon väkivaltaa, siis sekä sotaa käyvissä valtioissa että ihan vauraissakin maissa. Sitä ei osattu pitää kovin vakavana ongelmana. Jos naisen kimppuun käytiin, se oli monen mielestä naisen oma vika."

Teinien suu loksahtaa auki. Meidän arkemme on heille paha, typerä satu. He nauravat, eivätkä todella usko, että ihmiskunta olisi koskaan voinut olla niin järjetön kuin opettaja kertoo.


Ja vaikeahan sitä on tietysti uskoa näin vuonna kaksituhattayksitoistakin. Siispä, parempaa maailmaa odotellessa: Hyvää naistenpäivää kaikille!Samasta aiheesta:

11 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Tietysti voi käydä niinkin, ettei ihmiskunta törttöilyjensä tähden koskaan näe vuotta 2511. Mutta minä olen optimisti, olen aina optimisti.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tai mitä minä odottelemisesta puhun! Parempaa maailmaa rakennettaessa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä se nyt taas horisee. Kannattaisi myyttiksenkin ottaa selvää, kumpi sukupuoli takoo enemmän työtunteja vuodessa, ennen kuin alkaa riehumaan.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Kannattaisi myyttiksenkin ottaa selvää, kumpi sukupuoli takoo enemmän työtunteja vuodessa, ennen kuin alkaa riehumaan."

Niin, ne kotityöt ja lapsentekeminenhän ovat siis myös sitä työtä... Meillä ja muualla, kaikkina aikoina. Kun naiset tekevät niistä leijonanosan ja siis miestenkin osuuden, se toki auttaa miehiä panemaan energiaansa rahatöihin.

Mutta maailma pohjaa naiselättäjäyhteiskunnalle. Se on musta vähän kohtuutonta.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta maailma pohjaa naiselättäjäyhteiskunnalle. Se on musta vähän kohtuutonta."

Musta on vähän kohtuutonta, että sinkkuna miehenä joutuisin maksamaan jonkun horonpennun synnystä lisää veroja, siis täysin minuun liittymätön asia!!!

Anonyymi kirjoitti...

"Teinien suu loksahtaa auki. "

Kröhöm.. unohdit nyt sen että jos kehitys säilyy nykyisenlaisena saat vaihtaa sanan "teinien" tilalle "naiset".

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Musta on vähän kohtuutonta, että sinkkuna miehenä joutuisin maksamaan jonkun horonpennun synnystä lisää veroja, siis täysin minuun liittymätön asia!!!"

Niinhän sun mutsisikin sanoi, kun sua synnytti!

Sä oman elämäsi sankarina osaat varmasti arvostaa esimerkiksi Suomen tieverkkoa. Eikä ihmekään, olethan omin käsin ja yksin raivannut tienpohjat pystymetsästä ja kallioiden läpi, valanut asfaltit ja maalannut viivat... Puhumattakaan autojen rakentamisesta. Ja siitä, että olit itse oma kätilösi. ;-)

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Kröhöm.. unohdit nyt sen että jos kehitys säilyy nykyisenlaisena saat vaihtaa sanan "teinien" tilalle "naiset"."

Tahdon uskoa, että tuossa tulevaisuuden utopiassa myös ihmisten keskimääräinen huumorintaju on terävöitynyt ja laajentunut. Se uskoni antaa minulle voimaa. (Vaikka joskus kieltämättä mietinkin, että tässä nimenomaisessa asiassa olen ehkä ihan liian optimistinen...;-)

Tomi kirjoitti...

MM en tiedä ovatko aikaisemmat viestini tulleet lävitse.
Jos ovat, niin ihmettelen sensuurilinjaasi, sillä viestini eivät missään nimessä ole pahempia kuin näiden anojen, joita et ole sensuroinut.

Mutta kuinka monta kertaa sinulle on sanottava, että parisuhteessa olevat miehet tekevät länsimaissa enemmän töitä kotityöt huomioidenkin kuin naiset.
Joten väitteesi naiselättäjäyhteiskunnasta ei pidä paikkaansa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: Jos ovat, niin ihmettelen sensuurilinjaasi, sillä viestini eivät missään nimessä ole pahempia kuin näiden anojen, joita et ole sensuroinut.

Se on totta. Huomaat kuitenkin varmaan, että aina, kun julkaisen jonkun anon hölmön kommentin, teen sen siksi, että saan tilaisuuden vittuilla heidät nurin. Tämä tuskin on kohtelu, jota kaipaat?

Sulla on, Tomi, ollut oikein hyviäkin kommentteja, enkä katso sinun olevan häröanoihin verrattava pökiö. Siksi en tahdo dissata sinua niin kuin dissaan anokkeja. Se, että julkaisen anojen kommentit mutta en sinun, on siis pikemminkin meriitti sinulle.

Mutta kuinka monta kertaa sinulle on sanottava, että parisuhteessa olevat miehet tekevät länsimaissa enemmän töitä kotityöt huomioidenkin kuin naiset.
Joten väitteesi naiselättäjäyhteiskunnasta ei pidä paikkaansa.


Sinulla on ainakin minun blogiani kommentoidessasi se tapa, että jäät jankuttamaan aiheista, jotka sinulle on moneen kertaan selitetty.

En nyt vaan viitsi aina jauhaa sinulle samasta asiasta. En jaksa aina uudestaan vääntää samoja perusteluja samasta rautalangasta. Minulle on helpompi ratkaisu vaan jättää kommenttisi julkaisematta.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: Se vielä vinkkinä, että jos jokin kommenttisi sattuu olemaan erityisen koppava tai ylimielinen, tuskin kannattaa ihmetellä, etten ole kärkäs sitä sitten myöskään julkaisemaan...