31. elokuuta 2011

Vierastuskausi

HS 25.8.2011: Jemima Repo: Äärioikeiston rasismi kytkeytyy naisvihaan

Norjassa heinäkuussa tehtyjen väkivaltaisten iskujen jälkeen Suomessa on keskusteltu paljon rasismista ja muukalaisvihasta. Vähemmän huomiota on kiinnitetty naisvihaan ja anti-feminismiin, jotka ovat rasismin ja anti-islamismin ohella keskeinen osa iskujen toteuttajan Anders Behring Breivikin ajatusmaailmaa.

(...)

Yksi Breivikin siteeraamista ajattelijoista on yhdysvaltalainen oikeustieteilijä Robert Bork. Borkin mielestä feminismi on liberaalin yhteiskunnan tuhoisin ja fanaattisin tekijä.

Breivikin manifestissa on myös useita sivuja norjalaisen äärioikeistolaisen bloggaajan Peder Are Nøstvold Jensenin alias Fjordmanin kirjoituksia. Fjordman katsoo naisten ja feministien toimivan järjenvastaisesti ja olevan herkkätunteisia sekä väittää tämän olevan yksi syy Euroopan "itsetuhoiseen maahanmuuttopolitiikkaan".

Bork ja Jensen pitävät maallistuneen hyvinvointivaltion politiikkaa feministisenä. Tämä politiikka on heidän mielestään johtanut naisten siveettömyyteen, miesten naisellisten piirteiden lisääntymiseen ja avioliiton rappeutumiseen, minkä seurauksena "pohjoismaista rotua uhkaa sukupuuttoon kuoleminen".
(...)


Erinomainen kirjoitus. Minulle ei tule mieleen yhtäkään rasistia, joka ei samalla olisi myös seksisti. Se ei oikeastaan ole mikään ihme: sekä rasismin että seksismin, noiden molempien virhetoimintojen, juuri on sama.

Kaikenlainen ihmisyrmintä on pohjimmiltaan puutteellista tunteenhallintaa. Vieraan ja erilaisen pelko on toki meillä ihmisapinoilla osaksi lajisyntyinen ominaisuus, eikä se kohtuullisissa määrin ole pahasta. Rasisti kuitenkin jää tunteensa valtaan, antaa sen hallita itseään. Rasisti, naisvihaaja tahi muu syrjijä paitsi vierastaa muukalaista, myös pelkää joutuvansa yhtä huonoon asemaan kuin tämä hänestä poikkeava ihminen on syystä tai toisesta pantu. Hän pelkää menettävänsä oman etuoikeutensa, joutuvansa kurjiin töihin. Siksi rasistimiehelle sekä musta mies että valkea nainen ovat yhtäläinen uhka, toista ei voi pelätä ilman toista.

(Valkoiset rasistimiehet tuntuvat sitä paitsi pelkäävän enemmän jonkinlaisten myyttisten, mustaihoisten, superseksikkäiden karpaasimiesten maahantunkeutumista kuin maahanmuuttoa sinänsä. Tiedättehän: "Ne tulee tänne ja vie meidän työt ja meidän naiset!" Jos olet itsekin nainen, kannattaa ehkä miettiä, kuinka todennäköistä on, että joku ulkomaalainen "vie sinun naisesi" tai "äärimmäisen hyväpalkkaisen ja arvostetun" työsi. Väkivallan uhan alla me naiset taas elämme joka tapauksessa: jos joku miekkonen sattuisikin hyökkäämään öisellä kadulla kimppuusi, niin aika samahan se nyt kai sinulle siinä tilanteessa on, onko kyseinen ukko musta vai valkoinen. Niinpä niin: maahanmuutto ei itse asiassa ole meille naisille mikään kovinkaan olennainen ongelma.)


Kannattaa muistaa sekin, että kun Suomessa keskustellaan maahanmuutosta, keskustellaan samalla siitä, mistä Suomessa saa puhua. Hyvin tyypillisesti voimakkaimmin "maahanmuuttokriittiset" henkilöt pyrkivät huutamalla hukuttamaan kaikki muut keskustelua kaipaavat asiat meuhkaamisensa alle. He yrittävät kääntää keskustelukuvion sellaiseksi, että maahanmuutto muka olisi Suomen ja maailman tämänhetkinen kohtalonkysymys, kaikkein tärkein ja olennaisin asia. Heidän ongelmansa olisi oltava kaikkien muidenkin ongelma.

Siinähän sitten kätevästi unohtuukin keskustelu vaikkapa kotitöiden jakamisesta.

6 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

"Minäpä sanon, että Jemima voisi ryhtyä valokuvamalliksi ja jättää ajatteluhommat muille." - Jussi Halla-aho Facebookissa

Tomi kirjoitti...

MM miten selität naisten runsaan esiintymisen rasistisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä?

Ovatko hekin naisvihaajia?

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: "MM miten selität naisten runsaan esiintymisen rasistisissa ja maahanmuuttovastaisissa piireissä?

Ovatko hekin naisvihaajia?"


Se on minusta todennäköinen selitys. Kyllä, naiset voivat olla sovisteja, ja he voivat olla sovinisteja niin naisia kuin miehiäkin kohtaan. (Ks. edellinen kirjoitus keskusteluineen.) Ihmisillä on eräs sellainen selviytymismekanismi, jossa uhattuna oleva otus asettuukin ns. voittajien puolelle. Esimerkiksi nainen ryhtyy dissaamaan muita naisia, vaikka itsekin on nainen. Hän toivoo sillä saavansa erivapauden sukupuolestaan.

myrsky kirjoitti...

Minä näen maahanmuutossa joitakin erityisesti naisiin liittyviä ongelmia. Esim. joissakin (yleensä) muslimipiireissä ajatellaan eritavalla naisten oikeudesta itsenäiseen elämään ja vastuuseen oman elämänsä valinnoista ja päätöksistä (opiskelu, työssäkäynti, poikaystävien valinta ja määrä, avioliitto, lisääntyminen, perhe-elämä jne.) Jos tällaisesta puheesta tulee taas valtavirtaa, jääkö puhe koskemaan vain tietyn kulttuurin edustajia vai ei. Ja onko tämäkään kovin tasa-arvoista Toisaalta suomalaiseen kulttuuriin ainakin osittain kasvavat nuoret elävät melkoisessa ristipaineessa juuri em. mainittujen asioiden suhteen.
Mediassa on jo käyty keskustelua myös moniavioisuuden sallimisesta - eikä kyllä naisten näkökulmasta. ;)

Itseä kiinnostaa maahanmuutossa kliseen ("ne vie työpaikat ja naiset") sijaan valtion talous ja sen kantokyky ja se, ettei naisten tasa-arvoa aleta pikkuhiljaa heikentää esim. kulttuurisyistä. Ja en kyllä liiku missään rasistisissa tai maahanmuuttovastaisissa piireissä vaan maahanmuttoasiat kiinnnostavat minua miljoonan muun asian ohella.

Tomi kirjoitti...

Myrsky, en ole rasisti, mutta ... :).

hapan femakko kirjoitti...

Myrsky, mistä sinä oikein puhut? Puhutko siitä, miten uhanalaisia epätasa-arvoisemmista kulttuureista tulevat maahanmuuttajanaiset ovat uuden kotimaan ja perinteiden ristipaineessa (mikä on todellinen ongelma), vaiko jostain ihan muusta?

Tasa-arvon vahvimpia kyseenalaistajia ja patriarkaalisten perinteiden puolesta lobbaajia Suomen valtakunnallisessa mediassa ovat olleet juuri ne, jotka vouhkaavat suomalaisen "oman" kulttuurin suojelun puolesta maahanmuuttoa vastaan. En lue lehtiä hirveän aktiivisesti saati tarkasti, mutta pikakatsauksella maahanmuuttajien sekä muslimien puheenvuorot tasa-arvon puolesta tai sitä vastaan ovat häviävän pienessä osassa koko keskustelua. Sen pitäisi kertoa jotain.