28. tammikuuta 2009

Aivoero

Yleensä kun puhutaan naisten ja miesten aivojen eroista, verenpaineeni nousee. Ei siksi, etten uskoisi naisten ja miesten olevan myös erilaisia. Uskon tietenkin. Onhan minulla silmät päässä. Sukupuolten eroja ruotivat populaaritieteelliset artikkelit risovat minua, koska ne ovat yleensä voimakkaasti arvottavia. Sukupuolten tieteellisesti todettua erilaisuutta käytetään naisten sorron oikeuttajana.

Uskontunnustus menee yleensä näin: Miehet ovat vallassa, koska he ovat aggressiivisempia, matemaattisesti lahjakkaampia, isompiaivoisia ja heillä on parempi kolmiulotteisen hahmon tunnistuskyky. He haluavat vain seksiä, aina seksiä. Naiset ovat ja pysyvät nyrkin alla, koska ovat itkeskeleviä häröpäisiä empaatteja. He eivät koskaan ikinä halua mitään seksiä, vain rakkautta. Noissa jutuissa tavallisesti naisten katsotaan sopivan vain (no, "vain") äideiksi, miesten taas kaikkeen muuhun kuin lastenhoitotyöhön.

Kirsi Heikkisen
artikkeli joulukuun Tiede-lehdessä on ilahduttava poikkeus. Hän haastatteli älykkyystutkijoita miesten ja naisten aivojen eroista. Eroja kyllä löytyi, varsinkin sukupuolten erilaisessa empatiakapasiteetissa. Jutussa ei kuitenkaan toistettu vanhoja kliseitä naisten "kielellisestä lahjakkuudesta" (Miksi sitten suurimpina pidetyt kirjailijat ovat kaikki miehiä?) ja miesten "matemaattisista kyvyistä" (Yliopistojen rakenteet ovat perua ajalta, jolloin naiset ja muut prolet eivät päässeet lipastolle kuin siivoamaan). Haastatelluilla tutkijoilla oli päinvastoin mielenkiintoisia näkemyksiä siitä, että naisten ja miesten aivot näyttävät ratkaisevan saman ongelman eri tavoin. Siis evoluutio olisi kehittänyt kaksi erilaista, yhtä älykästä toimintatapaa!

Artikkelia ei näemmä ole lehden verkkosivuilla, mutta kirjastosta sen saanee. Minusta on hyvin rohkaisevaa ja mukavaa lukea tällaisia juttuja. Niissä tiedettä ei käytetä aseena, vaan erilaisille tavoille ymmärtää maailmaa annetaan siunaus.

Itse mietin, että tässä älykkyysjutussa ongelman ydin on siinä, että kaikki yhteiskuntamme valtarakenteet on jo valmiiksi tehty miesten ruumiiden, miesten mielten mukaiseksi. Joku koulukin on armeijamainen laitos, se on alun perin poikia varten tehty. Ei ole ihmekään, ettei naisten älykkyyttä ole hyväksytty, hyvä jos on tunnistettukaan. Varsinkin naisten ongelmaratkaisukyky on tutkimaton manner. Kuka tietää, mihin kaikkeen naiset pystyvät? Meitähän on kuvainnollisesti pidetty kopperossa viimeiset vuosituhannet. Meidän tapaamme ajatella, tuntea ja ratkoa ongelmia on pidetty nimenomaan vääränä ja huonona. Koska historiallisesti mies on ollut varsinainen ihminen, se oikea, naisten tapa olla ja elää on ollut lähtökohtaisesti väärä.

Ajatusleikkinä: Ehkä naisilla on keskimäärin miehiä paremmat paremmat kyvyt esimerkiksi poikkitieteelliseen ajatteluun? Eri tiedekenttien suurten yhdistäjäteorioitten aika on tulossa. Ehkä sen tulevat nerot ovat järjestään naisia? Mitä femmempiä, sen parempia. (Tämä viimeinen spekulaationi on aivan kosmeettista. Pohjaan sen siihen arkiseen havaintooni, että tuttavapiirini miehet ovat naisia useammin yhden asian ihmisiä, kun taas naiset juoksevat tuhannessa eri ompeluseurassa. Minulla ei ole kerrassaan mitään tieteellistä tutkimistulosta tämän takeeksi.)

11 kommenttia:

Dashutka kirjoitti...

Aika piristävää!

Ajatuleikkiin kommentti: naisen kehitykselle on kaikki edellytykset ja yksi ainoa, mutta oleellinen jarruttaja - lapset.

enkeliporsas kirjoitti...

"Joku koulukin on armeijamainen laitos, se on alun perin poikia varten tehty. Ei ole ihmekään, ettei naisten älykkyyttä ole hyväksytty, hyvä jos on tunnistettukaan."

Toisaalta moni on nykyään sitä mieltä, että koulu on nimen omaan tytöille tehty. Armeijamaisuutta saa nykykoulusta etsiä tikulla.

Naisten maailma se on.

Miesopettaja on outolintu ja erakko monessa koulussa. Ja opetus etenee kilttien tyttöjen tahdissa.

http://www.enkeliporsas.net/
http://www.properuskoulu.net/

myytinmurtaja kirjoitti...

Dashutka: Samaa mieltä. Tai ainakin siis niin, että jos lasten hoitoa ei ole järjestetty hyvin, naiset ovat siinä hommassa liian kiinni käyttääkseen kykyjään myös muihin hommiin.

myytinmurtaja kirjoitti...

Enkeliporsas, minua nuo puheet ärsyttävätkin. Ellei koulu ole dramaattisesti muuttunut mun peruskouluajoistani (ei vaikuta siltä), se on yhä poikien temmellyskenttä. Pojat saavat äänensä kuuluviin.

Älykkäät, kiltit tytöt hukkaavat voimansa turhanpäiväisiin huolellisuushommeleihin ja saavat palkinnokseen kuulla vain olevansa "ahkeria". Tytöt on yhä sidottu väärään kiltteyteensä.

Tunnustusta tyttöneroille, sanon mä!

Tulipas nyt tanakkaa tekstiä. Mutta aihe vituttaa mua.

Panu kirjoitti...

Ellei koulu ole dramaattisesti muuttunut mun peruskouluajoistani (ei vaikuta siltä), se on yhä poikien temmellyskenttä. Pojat saavat äänensä kuuluviin.

Näin ilmeisen totuudenvastaisia väitteitä esittääkseen täytyy olla joko kyyninen valehtelija tai psykoosissa. Tai nelikulmainen robotti, joka toistelee automaattina muiden nelikulmaisten robottien nelikulmaisia robotti-iskulauseita.

Pojat "saavat äänensä kuuluviin" vain häiriköimällä ja koulukiusaajuus, päihteiden käyttö, urheilusankaruus, rikollisuus ja muu häiriköinti on pojalle ainoa sosiaalisesti hyväksytty tapa eksisteerata koulumiljöössä. Poika, joka pärjää hyvin koulussa, joutuu siitä hyvästä jatkuvaan fyysisen väkivallan vaaraan. Pojilla on hyvin vähän vaihtoehtoja. Tytöt voivat yhdistellä elementtejä monista eri elämäntyyleistä (kiltti kympin tyttö, raju rokkityttö, seksilutka...) täysin oman yksilöytensä mukaisesti ja heitä rohkaistaankin tähän. Käytännöllisesti katsoen mikä tahansa, mitä tyttö tekee, on hienoa ja toivottavaa ja saa ylistystä osakseen ainakin joltain taholta.

enkeliporsas kirjoitti...

Lähes kaikki opettajat ovat naisia.

Kaikki saavat luulla, ja päätellä, mitä haluavat.

Olen ollut opettajana 29 vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Näin ilmeisen totuudenvastaisia väitteitä esittääkseen täytyy olla joko kyyninen valehtelija tai psykoosissa. Tai nelikulmainen robotti, joka toistelee automaattina muiden nelikulmaisten robottien nelikulmaisia robotti-iskulauseita.

Panun kannattaisi vähän miettiä mitä kirjoittaa, ettei vaan vahingossa anna ammuksia vastustajilleen. En näe yhtään kohtaa Panun kommentissa, jota tuo ylläoleva lausunto ei kuvailisi.

En tiedä milloin Panu on koulunsa käynyt, tai missä, mutta tosielämä on vähän erilaista. Oli ainakin 90-luvulla. Silloin pojat olivat kilttejä ja fiksuja luokan parhaita oppilaita tai sadistisia kiusaajia tai nurkan takana tupakoivia pahiksia tai sitten ihan perusoppilaita, joista osa oli hyvä matikassa, osa liikunnassa. Ei kannata kauheasti uskoa niitä Beverly Hillsejä ja muita, ei sellainen cheerleader/jock-kulttuuri taida USA:ssakaan kovin todellinen olla, saati sitten Suomessa. Ja nykyisin todennäköisesti nörttipoikien tilanne koulussa on vielä parempi, arvostetaanhan ATK-taitoja ja näennäistä älykkyyttä enemmän kun aiemmin.

Siinä missä tytön tehtävänä on ilmeisesti olla parhaimmillaan seksilutka huonoimmillaan pelkkä -tyttö. Tavalliset, ei-niin-fiksut ja tylsän näköiset tytöt joutuvat poikien hampaisiin kun eivät pysty täyttämään tulevien sovinistien seksiunelmia eivätkä ole edes niitä kilttejä ja fiksuja hoivaavia tulevia vaimoja. Tyttö ei saa koskaan olla ihan tavis ihminen. Tuossahan ei ole mitään tasa-arvo-ongelmaa tai toisen sukupuolen alistamista, vähättelyä ja parjaamista. Ihan ok kielenkäyttöä ja ajatustoimintaa? Tyttö määritellään vain tyttönä, olentona jonka ainoa arvo on seksuaalisuus ja kohteena olo. Hieno juttu. Terveisiä vaan sinne psykoosimaahan.

Panu kirjoitti...

Anonyymi on psykoosissa, tai valehtelee.

Anonyymi kirjoitti...

No ei kyllä naisillakaan ole liian helppoa miesten harjoittaman mielivaltaisen kiusaamisen uhrina, jos kerran erehtyvät väärään ihmiseen tutustumaan ja saavat tästä niskoilleen katkeran vainoojan.

Tässä esimerkkitarina, joka toistuu hämmästyttävän samankaltaisena monen kiusatun naisen elämässä:

http://vaivihkaavainottu.freehostia.com/

Dashutka kirjoitti...

Sait palkinnon, kurkkaa blogiini!

myytinmurtaja kirjoitti...

Enkeliporsas, entä rehtorit? Ylemmät päättäjät? Yliopiston lehtorit?

Minusta sukupuolijakaumaa olisi hyvä järkeistää kaikilla aloilla: enemmän naisia "ylempiin asemiin", enemmän miehiä "alempiin".

Näin niin kuin "yksi keino ratkaisee kaikki pulmat" -asenteella.