16. kesäkuuta 2009

HS: Jatkuvasta perheväkivallasta kovemmat rangaistukset?

Helsingin Sanomat uutisoi:

Jatkuvasta perheväkivallasta halutaan kovempia rangaistuksia

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että lähisuhteissa tehtävistä lievistä pahoinpitelyistä on voitava langettaa nykyistä kovempia rangaistuksia. Maksimirangaistusta pitäisi nostaa sakoista enimmillään kahteen vuoteen vankeutta.

Työryhmä perustelee esitystään lähisuhdeväkivallan jatkuvuudella. Kovempia rangaistuksia voitaisiin tuomita tapauksissa, joiden taustalla on pitkäaikaista uhkailua tai häirintää. Tällöin tekijä voisi saada syytteen pahoinpitelystä entisen lievän pahoinpitelyn sijaan.

Jos väkivalta kohdistuisi alle 18-vuotiaaseen, tekijästä riippuvaiseen ihmiseen, voitaisiin ankarampaa säännöstöä soveltaa jo yhdenkin lievän pahoinpitelyn kohdalla.

(...)

(HS 16.6.2009)

6 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Erittäin hyvä lakiesitys.


Samalla vaivalla, jonkinlaisen köyhän naisen mediakatsauksen omaisesti, tässä vielä linkki Christian Science Monitorin (*) juttuun Iranin tilanteesta:


Who was really cheated in Iran's vote? Women.


---------------------------
(*) Joo, kuulostaa nimen perusteella arveluttavalta lähteeltä. Nappasin sen kuitenkin sentään itsestään Feministingistä.

Anonyymi kirjoitti...

Christian Science oli 1800-luvun vastine skientologialle, mutta CSM on ollut ihan laatulehti.
Maksimirangaistusten nostaminen on turhaa näpertelyä, kun niitä ei kuitenkaan anneta. Tuomiot ovat rangaistusskaalan alapäästä, monesti ehdollisia, ja ehdottomiakaan ei lusita kokonaan.

Panu kirjoitti...

Joo, kuulostaa nimen perusteella arveluttavalta lähteeltä.

---

Ihan vain tiedoksesi, että CSM on yksi jenkkilän journalistisesti arvostetuimpia julkaisuja. Läpyskän perusti jonkin hörhölahkon päämpä, mutta lahko ei sekaannu toimituspolitiikkaan.

Panu kirjoitti...

Jos väkivalta kohdistuisi alle 18-vuotiaaseen, tekijästä riippuvaiseen ihmiseen, voitaisiin ankarampaa säännöstöä soveltaa jo yhdenkin lievän pahoinpitelyn kohdalla.

Olet kai tietoinen siitä, että naiset tekevät suurimman osan lasten pahoinpitelyistä ja että tämä kohta merkitsee ankarampia rangaistuksia naisille? Koska feministinä pidät aina naisen puolta, et voine kannattaa tätä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Älä nyt ole hysteerinen, Panu. Enhän kannata esimerkiksi sitäkään, että naiset alkaisivat tehdä joukkomurhia atomipommeilla eräiden miesten tapaan.

Vähän nyt yritystä edes.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: Uskon, että rangaistavuus ja rangaistukset vaikuttavat toisiinsa. Siis kun jostain asiasta tehdään rangaistavampaa, so. pahempi rikos, kovempien rangaistusten antaminenkin muuttuu helpommaksi. Vrt. lasten pahoinpitely on nykyisin rikos, aikaisemmin sitä pidettiin "kurituksena".