5. kesäkuuta 2009

Matematiikan sulot

Iik, derivaatta! Yök, integraali, ottakaa se pois!

Perinteisestihän matematiikkaa on pidetty poikien ja miesten reviirinä. Jos koulumatikan myönnetäänkin sujuvan suunnilleen yhtä hyvin tytöiltä ja pojilta, niin viimeistään korkeammassa matematiikassa ero on kuulemma selkeä: miesten aivoilta matikka nyt vaan luonnostaan luonnistuu paremmin. Vai mitä?

No, ei ainakaan uusimman tilastollisen tutkimuksen mukaan:

WASHINGTON (Reuters) - Girls can do just as well at math as boys -- even at the genius level -- if they are given the same opportunities and encouragement, researchers reported on Monday.

Their study, published in the Proceedings of the National Academy of Sciences, contradicts studies showing girls can do as well as boys on average in math -- but cannot excel in the way males can.

They also said it is a clear rebuttal to Larry Summers, who as president of Harvard University said in 2005 that biological differences could explain why fewer women became professors of mathematics. Summers is now chairman of the Council of Economic Advisers for President Barack Obama.

"We conclude that gender inequality, not lack of innate ability or 'intrinsic aptitude', is the primary reason fewer females than males are identified as excelling in mathematics performance in most countries, including the United States," Janet Hyde and Janet Mertz of the University of Wisconsin in Madison wrote in their report.

Maggie Fox/Reuters: Girls worse at math? No way, new analysis shows


Lisää aiheesta:----


(Taloustieteilijä Larry Summers esitti vuonna 2005 valistuneena kantanaan, että naisten vähäisyys tiedemaailman huipulla johtuu hänen nähdäkseen paitsi siitä, että naiset tahtovat vain hoitaa lapsiaan kotosalla, myös siitä, että naisten luontainen kyky matematiikkaan on miehiä vähäisempi. Hän ei uskonut sorron tai syrjinnän olevan kovinkaan vaikuttava tekijä, sillä

He argued that discrimination was economically unlikely because it would put institutions at a disadvantage compared to institutions that did not discriminate. And he dismissed socialization, claiming that research shows that socialization is rarely a factor in anything anyone thinks it is.
Wikipedia: Larry Summers


Nuo Summersin viisaat sanat panevat tietysti miettimään, miksi Yhdysvalloissa sitten on vasta nyt kaikkien aikojen ensimmäinen mustaihoinen presidentti...)

3 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Muistelen lukeneeni jostain, että muinaisessa Persiassa korkeampaa matematiikka olisi jopa pidetty nimenomaan naikkosten puuhana. Matemaattisten todistusten laatiminen kun tunnetusti oli täysin hyödytöntä, lähinnä vain puhtaan esteettisistä syistä tehtävää pikku puuhastelua. Kun naisväki on haurasta ja koreaa, semmoiset turhanaikaiset huvitukset sopivat meille hyvin.

(Tämä on tosiaan ihan vain hatara muistikuva, on täysin mahdollista, että tuo on virheellistä tietoa. En muista edes, mistä lähteestä tuon olisin mahdollisesti lukenut. Mutta hauska anekdootti.)

Jaaha kirjoitti...

No joo, tosiaan on virheellistä tietoa tämä Persia-myytti. Mutta niin taitaa olla suurin osa blogin muustakin sisällöstä.

Panu kirjoitti...

Kun itse kirjoittaa ja itse kommentoi, niin siihenhän ei meidän alemman sukupuolen edustajien mielipiteitä tarvitakaan.

Mutta joo, jo muinoisina naistenalistusaikoina orgaanisen kemian oppikirjat antoivat kunnian kemian keksimisestä babylonialaiselle Taputi-nimiselle hajuvedentislaajanaiselle. Kemia on saanut alkunsa hajuveden tislaamisesta.