24. syyskuuta 2010

Maailman vanhin ammatti

Tiedättekö, mikä on maailman vanhin ammatti? No sehän on tietysti se, josta levätään vasta seitsemäntenä päivänä.

Seuraavaksi vanhimmat ammatit ovat nämä (listattuna todennäköisessä keksimisjärjestyksessä):

 1. keräilijä (tietenkin ihmisen ja apinaserkkujemmekin perusammatti)
 2. äiti (eihän siitä sinänsä syötävää saa, mutta saapa jälkeläisiä)
 3. lastenhoitaja (tyyppi, joka muiden keräilyn tuloksia vastaan hoitaa toisten lapsia)
 4. varas (tyyppi, joka pöllii muiden keräilyn tuloksia)
 5. roisto (tyyppi, joka väkivalloin tai väkivallalla uhkaamalla pöllii toisten keräilyn tuloksia)
 6. kauppias (tyyppi, joka diilaa muut tekemään jotain tahtomaansa, esimerkiksi antamalla näille keräilynsä tuloksia)
 7. kätilö (maailman napanuora, aikojen aamusta tähän päivään saakka)
 8. sairaanhoitaja/lääkäri (tahi muu parantamiseen erikoistunut henkilö, äidin erään toimen spesialisaatio)
 9. metsästäjä (tyyppi, joka pyydystää muita eläimiä omaksi tai toisten ruuaksi)
 10. palkkatappaja/sotilas/varas (tyyppi, joka käyttää väkivaltaa ruokaa vastaan, ehkä kauppiaan maksamana; roiston järjestelmällisempi muoto)
 11. prostituoitu
 12. papit, shamaanit ja muut sadunkertojat
 13. maanviljelijätär (mitä todennäköisimmin maanviljelys oli naisten keksintö)

Kun joku tärkeilevä pölvästi seuravan kerran puhuu "huoran" työstä "maailman vanhimpana ammattina", saat hetken hupia hänen kustannuksellaan, kun alat naama peruslukemilla analysoida keräilijän työn merkitystä alkukantaisessa laumayhteisössä.

21 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Vakavasti puhuen, itse asiassa maailman vanhin erikoistunut ammatti on tietenkin kätilö.

(Kuten loogista onkin. Mikä muu jopi se voisikaan olla, ellei sitten ehkä palkkamurhaaja?)

myytinmurtaja kirjoitti...

Mitä väärinymmärrysleikkiin tulee, vastaavastihan voivat heteronaiset leikkiä silloin, kun (todennäköisesti samainen) jurvelo puhuu naisista "kauniimpana sukupuolena".

Tomi kirjoitti...

MM:"maanviljelijätär (mitä todennäköisimmin maanviljelys oli naisten keksintö)"

Lähteitä ?

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: "Lähteitä ?"

Tietenkin Ug-Shimmuratin päiväkirja vuodelta 8000 ennen ajanlaskumme alkua:

"Rakas päiväkirja! Tänään vaimoni keksi maanviljelyksen. Täten hän julisti neoliittisen vallankumouksen alkaneeksi."


Tässä on itse asiassa kaksi toisensa poissulkevaa vaihtoehtoa:

Joko naiset olivat vain keräilijöitä ja miehet vain metsästäjiä, jolloin maanviljelys on väistämättä naisten keksintö. (Mitä metsästäjä kasveista ja niiden kierrosta tietäisi?)

Tai sukupuolet tekivät molempia hommia, jolloin miehetkin saattoivat osallistua maanviljelyksen keksimiseen.

Skenaario, jossa miehet olisivat olleet pelkkiä metsästäjiä mutta silti ihmeenomaisesti vastuussa maanviljelyksen neronleimauksesta, ei ole johdonmukainen.

Anonyymi kirjoitti...

"Kun joku tärkeilevä pölvästi seuravan kerran puhuu "huoran" työstä "maailman vanhimpana ammattina", saat hetken hupia hänen kustannuksellaan, kun alat naama peruslukemilla analysoida keräilijän työn merkitystä alkukantaisessa laumayhteisössä. "

Oi voi myyttis, kun seuraavan kerran luettelet nuo niin todennäköisesti vastapuoli nauraa tietämättömyydellesi ja ideologiallesi. Noboby really even cares. Ja yritäs elää keräilyllä, ei ne romanitkaan pelkästään sillä elä."(mitä todennäköisimmin maanviljelys oli naisten keksintö)"

Tiedän että esim. keltti yhteisöissä naiset osallistuivat maanviljelyyn, mutta muuten tuo taitaa olla taas itsepropagoitua mölinää, uskotko kaiken mitä suustasi livahtaa?

Ps. Vanhin ammatti liturgia yleensä kylläkin referoi sitä merkitystä että se on naisille ollut se yleisin ja kaukaisin ammatti/selviytymiskeino, eikä vuosissa mitattuna ensimmäinen ammatti!

Ironmistress kirjoitti...

Vanhan hissanopettajamme mukaan seppä (työkaluntekijä) on ollut maailman vanhin ammatti. Todennäköisesti keraamikko on myös hyvin vanha ammatti.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Ja yritäs elää keräilyllä, ei ne romanitkaan pelkästään sillä elä.

(...)

Ps. Vanhin ammatti liturgia yleensä kylläkin referoi sitä merkitystä että se on naisille ollut se yleisin ja kaukaisin ammatti/selviytymiskeino, eikä vuosissa mitattuna ensimmäinen ammatti!"


...sä et tosiaan taida olla ihan se luokan fiksuin poika.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ironmistress: "Vanhan hissanopettajamme mukaan seppä (työkaluntekijä) on ollut maailman vanhin ammatti. Todennäköisesti keraamikko on myös hyvin vanha ammatti."

Oho, astiantekijän ja työkaluntekijän tosiaan unohdinkin! Niiden täytyy olla todella vanhoja ammatteja. Varmaankin varsinkin astiantekijä (mallia: mikä lie punottu tuokkonen) lienee kätilön aikalaisia.

Tomi kirjoitti...

MM:"Tässä on itse asiassa kaksi toisensa poissulkevaa vaihtoehtoa:

Joko naiset olivat vain keräilijöitä ja miehet vain metsästäjiä, jolloin maanviljelys on väistämättä naisten keksintö. (Mitä metsästäjä kasveista ja niiden kierrosta tietäisi?)

Tai sukupuolet tekivät molempia hommia, jolloin miehetkin saattoivat osallistua maanviljelyksen keksimiseen."

On kolmaskin vaihtoehto.
On mahdollista, että naiset ovat olleet pelkästään keräilijöitä, mutta miehet ovat olleet sekä metsästäjiä että keräilijöitä.

Näin on laita nykyajan metsästäjä-keräilijäkulttuureissa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: "
On kolmaskin vaihtoehto.
On mahdollista, että naiset ovat olleet pelkästään keräilijöitä, mutta miehet ovat olleet sekä metsästäjiä että keräilijöitä.

Näin on laita nykyajan metsästäjä-keräilijäkulttuureissa."


...tai jopa niin, että kaikki tekivät vähän kaikkia töitä, olosuhteista riippuen..?

Eino Empaatti kirjoitti...

Veikkaisin muuten, että varkaus, ryöstely ja kaupustelu eivät ainakaan päätoimisia ammatteja ole voineet olla ennen maanviljelystä: pelkässä metsästys-keräilykulttuurissa ei ihan niin paljon kestävää omaisuutta synny, että noilla ammateilla eläisi.

Ompelijakin voisi muuten periaatteessa olla aika vanha ammatti. Luusta tehtyjä neulojahan on säilynyt melko varhaisilta ajoilta.

MM: "Tänään vaimoni keksi maanviljelyksen."

Heh! Luultavimmin maanviljelys kaiketi keksittiin kuitenkin monessa eri paikkaa vähän eri aikoihin, ja tuskin kerralla, vaan ensin joku huomasi tunkiossa kasvavan ituja, toinen keksi, että ne syntyivät sinne heitetyistä siemenistä, kolmas tajusi, että vettä antamalla ne saadaan kasvamaan kovemmin jne.

Anonyymi kirjoitti...

Miten äiti on kakkosena ammateissa? Syökö se niitä jälkeläisiä vai mistä ruoka tulee?

Maanviljely "luultavasti naisten keksintö", heh. Onko nämä nyt niitä äiti Gaia-juttuja? Keräiletkö kuukristalleja?

Ilman miehiä naiset eläisivät autuaan tietämättöminä ruohomajoissa. Tämähän voisi tietysti olla siunauksellinenkin tila, mene tiedä. Mutta blogaaminen voisi olla vähän hankalaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo huoruus maailman vanhimpana ammattina on kyllä niin uskomaton idiotismi, ettei tosikaan. Kyllä ruuan ja suojan hankkiminen on aina etusijalla viihteeseen nähden.

Pillulla tuskin on käyty ihmeemmin kauppaa aikana, jolloin mikään moraali ei ole estänyt sen ottamista väkisin.

Miehet ovat vain niin idiootteja, että vääntävät mielellään lisääntymiseen varmistavan työnjaon huoruudeksi. Tätä aivokuollutta mölinää on kuultavilla vielä tänäkin päivänä.

myytinmurtaja kirjoitti...

EE: "Veikkaisin muuten, että varkaus, ryöstely ja kaupustelu eivät ainakaan päätoimisia ammatteja ole voineet olla ennen maanviljelystä: pelkässä metsästys-keräilykulttuurissa ei ihan niin paljon kestävää omaisuutta synny, että noilla ammateilla eläisi.

Ompelijakin voisi muuten periaatteessa olla aika vanha ammatti. Luusta tehtyjä neulojahan on säilynyt melko varhaisilta ajoilta."


Hyviä pointteja!

"Heh! Luultavimmin maanviljelys kaiketi keksittiin kuitenkin monessa eri paikkaa vähän eri aikoihin, ja tuskin kerralla, vaan ensin joku huomasi tunkiossa kasvavan ituja, toinen keksi, että ne syntyivät sinne heitetyistä siemenistä, kolmas tajusi, että vettä antamalla ne saadaan kasvamaan kovemmin jne."

Niin minäkin luulen. Mutta en oikein usko, että kukaan, joka ei työkseen puuhaile kasvien keräämisen parissa, ihan helposti tajuaisi tunkiossa tapahtuvan kasvun ihmeen.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Maanviljely "luultavasti naisten keksintö", heh. Onko nämä nyt niitä äiti Gaia-juttuja? Keräiletkö kuukristalleja?"

Ohoh, aito bimbo! Ota pullaa, tyhmä bimbo. Jos mulla olisi taskulamppu, niin saisin sun silmät sädehtimään.

myytinmurtaja kirjoitti...

Olen muuten varma siitä, että esiäitimme muinaisella savannilla pyörittelivät tuskastuneena silmiään oman aikansa bimbojätkille. Bimbo ei tietenkään ole ammatti, mutta rasittavia ihmisiä he ovat.

Eino Empaatti kirjoitti...

MM: "Mutta en oikein usko, että kukaan, joka ei työkseen puuhaile kasvien keräämisen parissa, ihan helposti tajuaisi tunkiossa tapahtuvan kasvun ihmeen."

Varmasti ihan totta. Vastaavasti sitten karjanhoidon keksijä on varmasti ollut metsästäjä, joka äkkäsi tuoda saaliinsa elävän poikueen omaan pihaan kasvamaan.

Kiinnostava kysymys sitten onkin, kuka/ketkä sitten keksivät käyttää härkää apuna maanviljelyksessä.

Ironmistress kirjoitti...

Mikäli Jared Diamondiin on uskominen, maanviljelyä ei keksitty - siihen ajauduttiin, kun kaikki suurriista oli tapettu sukupuuttoon.

Metsästys on helpompaa kuin maanviljelys, se on jännempää ja se tuottaa parempaa ruokaa (proteiineja, ei hiilihydraatteja). Siihen kuluu vähemmän aikaa kuin maanmuokkaukseen, kylvämiseen ja niittämiseen.

Maanviljelykseen ajauduttiin, kun suurriistaa ei enää ollut ja heimo oli nälkäkuoleman partaalla. Maanviljelyksessä on kuitenkin yksi etu metsästykseen nähden: se kykenee ruokkimaan enemmän ihmisiä per hehtaari. Vaikka maata viljelemällä saatu ruoka onkin heikkolaatuisempaa kuin metsästetty, näin kuitenkin saadaan perhekoot kasvuun ja väkimäärä ylös.

Eino Empaatti kirjoitti...

Ironmistress: "Mikäli Jared Diamondiin on uskominen, maanviljelyä ei keksitty - siihen ajauduttiin, kun kaikki suurriista oli tapettu sukupuuttoon."

Eiköhän se maanviljelys silloinkin täytynyt jonkun/joidenkin keksiä. Vertaus: vaikka kaikki muut energiamuodot ehtyisivät ja meidän olisi vähän niin kuin pakko alkaa käyttää toimivia fuusiovoimaloita - emme siltikään voisi rakentaa sellaisia, ennen kuin joku keksisi, miten sellaiset toimivat. Se on tietysti totta, että pakko on usein hyvä "inspiraation lähde".

Anonyymi kirjoitti...

Jätän nyt tähän vanhaan tekstiin kommentin, kun satuin törmäämään mielenkiintoiseen juttuun... Tuli tämä blogikirjoitus mieleen.

Kirjassa Mammutin aika - elämää jääkaudella (Tom Björklund & Seppo Vuokko) sivulla 142 esitetään tuo sama teoria naisesta maanviljelyn keksijänä - ja samoista syistä. Jos naiset kerta vastasivat kasvien keräilystä ja kasvitiedosta, todennäköisesti juuri he huomasivat kasvien nousevan siemenistä.
En tiedä onko miten vaikutusvaltainen teoria, mutta et ole ainakaan ainut, jolle on mieleen tullut.

Listasta uupuu kalastaja. Kala (ja muut merestä saatavat tuotteet: simpukat jne) ovat varmaan olleet ihmiselle hyvin tärkeitä. Asutushan on yleensä ollut keskittynyt vesireittien varrelle, ja kalaa on paljon helpompi saada suurempinakin määrinä kuin vaikka hirvenlihaa.

Olin muuten jonkun aikaa ilman nettiä, ja tuli jo siinä parin viikon aikana ikävä blogiasi. ;)

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonyymi: "Kirjassa Mammutin aika - elämää jääkaudella (Tom Björklund & Seppo Vuokko) sivulla 142 esitetään tuo sama teoria naisesta maanviljelyn keksijänä - ja samoista syistä. Jos naiset kerta vastasivat kasvien keräilystä ja kasvitiedosta, todennäköisesti juuri he huomasivat kasvien nousevan siemenistä. En tiedä onko miten vaikutusvaltainen teoria, mutta et ole ainakaan ainut, jolle on mieleen tullut."

Mielenkiintoista! En ole lukenut juuri tuota kirjaa, mutta tuohon ajatukseen ole kyllä törmännyt muuallakin. Itse varmaan ensimmäisen kerran luin sen Kaari Utriolta (kyseessä ei siis todellakaan ole pelkästään oma oivallukseni tms.).

Kuten täälläkin on kai monta kertaa sanottu, minusta on vaan kummallinen ajatus se, että miehet olisivat olleet vain metsästäjiä mutta he olisivat silti keksineet maanviljelyksen. Se on musta samaa tasoa kuin väittäisi nimenomaan naisten keksineen vaikka keihäät ja miekat.

Esihistoriallisesta totuudesta en tiedä eikä enää tiedä kukaan muukaan, mutta päättely on sisäisesti ristiriitainen.

"Listasta uupuu kalastaja. Kala (ja muut merestä saatavat tuotteet: simpukat jne) ovat varmaan olleet ihmiselle hyvin tärkeitä. Asutushan on yleensä ollut keskittynyt vesireittien varrelle, ja kalaa on paljon helpompi saada suurempinakin määrinä kuin vaikka hirvenlihaa."

Oho, oikeassa olet. Erittäin hyvä pointti.

"Olin muuten jonkun aikaa ilman nettiä, ja tuli jo siinä parin viikon aikana ikävä blogiasi. ;) "

Oih, kiitos! :-) Evoluutio se on tämänkin kehittänyt... :-P