14. huhtikuuta 2009

Amazon mokasi

Tästä varmaan monet ovat jo kuulleetkin:

Megakirjakauppa Amazonilla on puuhattu kummia. Kirjakauppa oli poistanut suuren joukon kirjoja hakulistoistaan, koska ne sen mukaan sisälsivät lapsille sopimatonta sisältöä ("adult content") eikä kirjakauppa tahdo satunnaisen Harry Potterin etsijän törmäävän tuhmempaan kamaan.

(Kirjoja ei siis ollut poistettu kirjakaupan valikoimista, mutta ne eivät näkyneet hakutuloksissa tai esimerkiksi parhaiten myyvien kirjojen listoissa.)

Ikävä kyllä hauista piilotetut kirjat olivat varsin valikoituja: ne koostuivat pääasiassa homoseksuaalisuuteen myönteisesti suhtautuvasta materiaalista, erotiikasta ja feministisistä kirjoista. Katoamistempun tekivät muun muassa
Annie Proulxin Brokeback Mountain, Jessica Valentin Full Frontal Feminism ja Yes Means Yes: Visions of Female Sexual Power and A World Without Rape, Newmanin Heather Has Two Mommies sekä Robert Aldrichin toimittama Gay Life & Culture: A World History.

Täällä
yksityiskohtaisempi lista. Lystikästä kyllä, sen kaltaiset teokset kuin A Parent's Guide to Preventing Homosexuality näkyivät listauksissa entisen tapaan.


Tapauksesta nousi netissä raivokohu ja Amazon on nyt palauttanut asetukset entiselleen. Amazonin puhetorvi syyttää koko jutusta "tietokonevikaa".

Tiedä häntä, onhan tuo toki voinut olla jonkun skriptaajan rehellinen mokakin. Jos ei, en voi muuta sanoa, kuin että voi noita tuhmia tietokoneita, aina ne ovat mokailemassa.

Ei kommentteja: