8. helmikuuta 2010

"Trigger Warning"

Feministiblogeissa ilmaisua trigger warning! käytetään silloin, kun blogimerkintä tai muun vastaava saattaa sisältää poikkeukselisen vastenmielistä ja rankkaa materiaalia. Sen sanoma on: "Älä lue tätä varoituksella varustettua blogimerkintää, jos et tahdo raivostua tai masentua tai pelätä."

Käytän itse trigger warningia esimerkiksi silloin, kun viittaan johonkin tavallistakin törkeämpään naisia vastaan tehtyyn väkivallantekoon. Mittapuuna ovat siis puhtaasti omat reaktioni - merkkaan triggereiksi ne jutut, jotka saivat minut itseni kieriskelemään raivosta. YMMV.

Triggerimerkintäni eivät valitettavasti ole niin kattavia kuin esimerkiksi suurimmissa yhdysvaltalaisissa feministiblogeissa. En varmasti kykene ottamaan kaikkien muiden kokemuksia huomioon. Blogitekstini ovat kuitenkin yleensä aika karuja ja ne käsittelevät usein vääryyksiä ja sortoa. Jos olet seurannut blogiani pidempään, sen tyyli lienee sinulle jo tuttu.


Tiivistän: Jos olet herkässä mielentilassa, etkä juuri tänään kaipaisi sitä ihmiskunnan paskinta paskaa tietoisuuteesi, älä lue triggeröityä kirjoitustani.

10 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Jos keksit tälle oivan suomenkielisen nimen, kerro ihmeessä!

Anonyymi kirjoitti...

Olen käsittänyt, että termillä viitataan siihen, että itse raiskauksen tai muun kohteeksi joutuneelle monet asiat voivat olla "triggering" eli laukaista ja tuoda mieleen traumat.

Äh, en keksi mitään osuvaa suomenkielistä. Jään miettimään.

Eino Empaatti kirjoitti...

Eikö "ei heikkohermoisille" kävisi?

Anonyymi kirjoitti...

Miten olis LISÄSENSUURINAPPI/ UTOPIANVARJELUSNAPPI?

PS. remember to trigger.

myytinmurtaja kirjoitti...

EE: "Eikö "ei heikkohermoisille" kävisi?"

Se olisi muuten hyvä, mutta minusta se sysäisi vastuun väärällä tavalla lukijalle - siis niin, että "jos järkytyt tästä, olet heikko ja sinussa on jotain vikaa".

Useimmat näistä trigatuista tempauksista ovat kuitenkin sellaisia, että jos et järkyty ja raivostu niistä, sinulla ei ole kaikki kotona.

IMO.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Miten olis LISÄSENSUURINAPPI/ UTOPIANVARJELUSNAPPI?"

Ano, aika harvalla naisella tässä maassa on vahva usko mihinkään vallitsevaan utopiaan. Todellisuus löyhkää läpi.

Sinänsä kyllä voisin laittaa horovaroitusnapin: "Tämän blogin kommenttiosiossa saatat törmätä itsekeskeisiin ja ikävystyttäviin anoihin, jotka loputtomalla, turhalla mälinällään todennäköisesti ärsyttävät sinua hiukan."

Mutta sehän pitäisi laittaa joka postauksen alkuun! Mikä riesa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ensimmäinen Anonyymi: "Olen käsittänyt, että termillä viitataan siihen, että itse raiskauksen tai muun kohteeksi joutuneelle monet asiat voivat olla 'triggering' eli laukaista ja tuoda mieleen traumat."

Joo, näin se taitaa olla. Mulle olennaisinta on se tieto, että jos jonkun femakkoblogin postaus on trigattu ja luen sen, todennäköisesti vietän seuraavat pari tuntia raivosta karjuen.


Hah, jospa vain voisin suojella itseäni omilta postauksiltani! Mutta se ei ole mahdollista.

myytinmurtaja kirjoitti...

Höttöpää-ano, vielä uudemman kerran: "Miten olis LISÄSENSUURINAPPI/ UTOPIANVARJELUSNAPPI?"

Tämä jäikin vituttamaan minua enemmän kuin luulin. Vitun hemmoteltu huora! Tässä maailmassa tytöille voidaan rankaisematta tehdä tätä seuraavassa postaksessa kuvattuja asioita, ja sinä puhut utopiasta!

Hyysätty penikka.

Tomi kirjoitti...

MM:"Tässä maailmassa tytöille voidaan rankaisematta tehdä tätä seuraavassa postaksessa kuvattuja asioita"

Missä maassa murha ei ole tuomittavaa ja rangaistavaa ?

Tietenkin romahtaneet sisällisotaa käyvät valtiot ovat poikkeus.

Anonyymi kirjoitti...

Tietyissä kulttuureissa (Irak, Turkki yms.) tytön ja naisen häpeämurhaamista ei yleisesti pidetä rikoksena, oikeuskäytännöistä en tiedä. Itsekin olen tutustunut tähän ajattelutapaan vasta länsimaihin muuttaneiden maahanmuuttajien, jotka jatkavat tätä perinnettä, myötä.

Asenne tyttöjen ja naisten seksuaalisuuteen ja suhteisiin poikiin ja miehiin on niin erilainen kuin mihin itse olen tottunut. Useimmat vanhemmat kai ovat aika iloisia kun heidän teininsä löytää seurustelukumppanin tai ihastuksen kohteen (ellei tämä kumppani sitten ole vanhempien mielestä vääränlainen) ja näissä häpeäkulttuureissa puolestaan tytöltä voi lähteä henki jo sen takia, että juttelee poikien kanssa. Ja tätä murhaa ei siis pidetä rikoksena vaan sitä, että tyttö jutteli poikien kanssa ja tahrasi perheensä maineen.