28. helmikuuta 2010

Kampaamoyrittäjän kustannustaakka

Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan muun muassa synnytysikäisten naisten syrjinnästä työmarkkinoilla:

Osmo Soininvaara: Työnantajan vastuuttaminen ja syrjintä työhönotossa

Aivan pienistä rahoista ei ole kyse. Jos lapsia syntyy työssä oleville vaikkapa 40 000 vuodessa, kustannukset tästä olisivat 400 miljoonaa euroa. Tämä on iso raha, mikä vain osoittaa, että kyse on isosta ongelmasta nuorten naisten työnantajille. Se, että kustannus tasataan, ei tee siitä kalliimpaa. Kalliimmaksi itse asiassa tulee nykykäytäntö, joka pitää tuhansia nuoria naisia työttöminä tai keikkahommissa, koska työnantajat eivät uskalla heitä palkata.

Miesvaltaiset alat kuitenkin vastustavat kustannusten tasaamista yleisesti ja teollisuus erityisesti. Teollisissa ammateissa ikäjakauma on sellainen, että niin isyyden kuin äitiydenkin riski on paljon vähäisempi kuin vaikkapa kampaamoyrityksissä.


Soininvaaran mukaan työntekijän lapsentekeminen saattaa olla esimerkiksi pienelle kampaamoyrittäjälle kohtuuttoman suuri kustannus. Ratkaisu olisikin kustantaa lastentekotyö nimenomaan vaikka verovaroista. Hyvä!


Mitä tuohon miesvaltaisten alojen pihtarileikkiin tulee, aikaisemmissa työelämän oikeudenmukaisuutta sivuavien kirjoitusteni kommenttiosioissa tuli esiin tämä ajatus: miesvaltaisten alojen haluttomuus tasapainottaa lastenteon kustannusten kuormaa saattaa johtua siitä, että miehet eivät halua menettää asemaansa.

Nimittäin jos lastenhoidon kustannukset jaettaisiin oikeudenmukaisesti, se saattaisi huonontaa paitsi nuorten, myös vähän iäkkäämpien miestyöntekijöiden asemaa. Naisen lapsentekoikähän tyypillisesti ulottuu korkeintaan 40 vuoteen (poikkeuksia toki on, mutta keskimäärin noin). Sen sijaan miehen on täysin mahdollista siittää lapsi vielä myöhemminkin.

Jos isän lapsentekeminen maksaisi työnantajalle saman verran kuin äidin, silloinhan nelikymppinen miehen palkkaaminen olisi suurempi riski kuin nelikymppisen naisen.


(Kiitos F:lle linkkivinkistä ja tuosta kommenteissa esitetystä ideasta!)Samasta aiheesta:


MM: Vaippasulkeiset
MM: Kodin valtias
MM: Äitiystyö
MM: Kahden kerroksen väkeä
MM: Elämän ruuhkavuodet

6 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Tämä ei nyt liity enää tuohon Soininvaaran tekstiin, vaan yleisemmin työmarkkinatilanteen pöhköilyihin:

Henkilökohtaisesti minua vituttaa reippaasti se kuvio, jossa toisaalta motkotetan nuorten naisten lapsentekemisellään "aiheuttamista" kustannuksista, toisaalta vongutaan lisää lapsia maahamme.

Tekivät nuoret naiset miten vain, aina me olemme "itsekkäitä"! Ei koskaan kiitoksen sanaa.

Anonyymi kirjoitti...

"miesvaltaisten alojen haluttomuus tasapainottaa lastenteon kustannusten kuormaa saattaa johtua siitä, että miehet eivät halua menettää asemaansa."

tai voisko sillä olla mitään tekemistä sen kanssa??ehkä?? että et sinäkään kustanna naapurillesi autoa,ethän Tai että eivät lääkärit maksa trukkikuskille "veroa" siitä että trukki kuskin työ on kovaa ??? hmmm. voisko?? Sulla on kuule pahasti todellisuus hukassa, sähän keksit ihan ilmasta juttuja. Minkä ihmeen aseman, voi ppppp. Tämä on nyt taas näitä, koska musta tuntuu et mä ansaitsen rahaa niin säädetään laki et mä saan. Susta tulis hyvä diktaattori,jo ihan ideologian puolesta.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "tai voisko sillä olla mitään tekemistä sen kanssa??ehkä?? että et sinäkään kustanna naapurillesi autoa,ethän Tai että eivät lääkärit maksa trukkikuskille "veroa" siitä että trukki kuskin työ on kovaa ??? hmmm. voisko?? Sulla on kuule pahasti todellisuus hukassa, sähän keksit ihan ilmasta juttuja. Minkä ihmeen aseman, voi ppppp. Tämä on nyt taas näitä, koska musta tuntuu et mä ansaitsen rahaa niin säädetään laki et mä saan. Susta tulis hyvä diktaattori,jo ihan ideologian puolesta."

Jos musta tulisi diktaattori, panisin ensi töikseni sut takaisin koulunpenkille, oikeinkirjoitusta opettelemaan. Sitä, ja mielipiteiden perustelemista.

Luuletko oikeasti, että hysteerinen rääkyminen on rakentavaa keskustelua?

Spektrioe kirjoitti...

Anonyymi: mä en ole näillänäkymin hankkimassa lapsia. Silti mä käytännössä "kustannan" muiden, myös miesten, lastentekemiset sillä, että mua syrjitään todennäköisemin työhönotossa tai vaikinaistamisessa jotain samanikäistä miestä joka on just saamassa kolmannen lapsensa. Tää on susta sit kummiski ihan jees?

Anonyymi kirjoitti...

ano: "tai voisko sillä olla mitään tekemistä sen kanssa??ehkä?? että et sinäkään kustanna naapurillesi autoa,ethän"

Eivätkö anon mielestä miehet olekaan se lapsenteon toinen osapuoli? Eivät miesvaltaiset alat kustantaisi naapurilleen autoa, he kustantaisivat osan omastaan.

Toisaalta on ihan pöhköä edes vastata tuollaiselle.

Nerea

myytinmurtaja kirjoitti...

Nerea: "Toisaalta on ihan pöhköä edes vastata tuollaiselle."

Oikeassa kyllä olet.

Vastaavantasoisia kommentteja noilta on taas tullut aika aika paljon - no, jotain viitisen kappaletta. (Voivat tietysti olla samalta tyypiltä kaikki.)

En tiedä, mikä heillä on ongelmana: Kaikissa noissa anokommenteissa on kukkinut se outo ajattelu, että lapset ovat jotain, mitä nainen omaksi huvikseen tekee, ja josta naisen siis pitäisi yksin ja kokonaan taloudellisesti vastata. Vähän samanlainen asia kuin kesäverhojen vaihto perheen asuntoon.

Silti nämä samat tyypit tyypillisesti ovat niitä, joiden mielestä "isää sorretaan avioerotilanteessa, kun lapset jäävät äidille"! Vitun epäloogista.

En mitenkään vastusta tunteikkuutta, sehän on se, mikä ihmisestä tekee aidon ihmisen. Mutta joskus toivoisi, että anot voisivat myös ajatella kylmällä, kattavalla järjellä, eivätkä aina reagoisi refleksinomaisesti tunnemyrskyllä.