2. elokuuta 2010

Myyttiksen vinkit, osa 6: Bad Hair Day

Onko sinulla joskus rumapäivä? Tiedäthän ne päivät: jo aamulla herätessä on sellainen olo, että olet hirveän ruma, megalomaanisen ruma, kauhistuttavan ruma; että kukaan ei voi ikinä haluta sinua, että olet toivoton läski/riuku, ja tukkakin on kuin harakanpesä? Peili särkyy kun se joutuu heijastamaan sinun kasvonpiirteesi.

Snap out of it. Tässä sinulle rakentavampaa tekemistä! Kun sinulla on rumaolo, tee seuraava harjoitus:


Mene kaupungille. Ala mielessäsi arvioida jokaisen vastaantulevan miehen ulkonäköä. Aivan jokaisen, kahdensantoistiaista kolleista valkohapsisiin vaareihin. Ruodi heidän avujaan kuin krapulainen Voguen päätoimittaja:

Tuo on liian pitkä, mutta sillä on kauniit kasvot. Tai olisi, jos se hymyilisi enemmän. Toi on turhan pätkä, ja mahaakin sille on kertynyt. Ei hemmetti ton plösöjä hauiksia, ei ole tainnut sali maistua. No tuossapa onkin upea yksilö! Kaunis päivetys ja hyvin valittu tiukka t-paita! Tuoksuukin hyvältä.

Hipsteri siinä hassussa hatussaan. Olisi nekin rahat käyttänyt vaikka kunnon kuntokuuriin. Oho, miten komea! Ihana blondi. Tuota panisin! Tuota, ei helvetti, en ikinä panisi. Hirveät jäniksenhampaat tolla, miksei se ole mennyt tasauttamaan niitä? Mutta siinäpä on hyvännäköinen setä, todella hyvin säilynyt. Ihana pilke silmäkulmassa!


(Huom! Tarkoitus ei siis missään tapauksessa ole sanoa arvioitasi ääneen tai edes millään lailla viestittää niitä miehille. Sehän olisi kusipäistä.)


Tärkeää on siis miettiä joka ukon kohdalla, että voisitko himoita häntä vai et. Tiedäthän: ikään kuin hän olisi olemassa vain sitä varten, että sinä joko hyväksyt tai hylkäät hänen sulonsa.

Jos se tuntuu sinusta julmalta, niin no: tässä olikin tarinan opetus.Samasta aiheesta:

23 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Kliseehän on, että kesä on hetskumiehille kivaa aikaa, mutta hetskunaikkosille vähemmän kivaa. (Siis siksi, että kesällä näkee enemmän paljasta pintaa, ja naiset perinteisesti huolehtivat ulkonäöstään paremmin kuin miehet.) Mutta toden sanoakseni, minusta katukuvassa on kyllä nykyisin ihan hyvin myös mieskauneutta! Varsinkin vähän nuoremmat miehet panostavat ulkonäköönsä enemmän kuin aikaisemmin. Huomaa kyllä, että heillä on mietittyjä tyyliratkaisuja, miehekkäitä koruja ja muutenkin he ovat huollettuja.

Hyvä suunta!

myytinmurtaja kirjoitti...

En muuten myöskään tarkoita, että kaikki kotitarpeiksi tehty toisten ihmisten ulkonäön arviointi olisi jotenkin pahasta. En tietenkään: kyllähän se on ihan vaan perus-ihmisluonnon mukaista tarkkailla kauniita poikia/tyttöjä.

Normaaliin seksuaaliseen käyttäytymisemme sotkettu yksipuolinen vallankäyttö se minua vain suututtaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Kuulenko jonkun sanovan: "Mutta Myyttis! En voi tehdä tätä mainitsemaasi juttua, koska olen lesbo. En ylipäänsäkään tahdo panna miehiä".

Minä sanon: tietenkin voit. Jätä vaan se panokohta pois, jos ei nappaa, ja keskity ulkonäön arviointiin. Kyllähän mieshomotkin saavat arvioida ja dissata heteronaisten ulkonäköä. (Se on kyllä älytön kulttuuripiirre, sekin.)

Anonyymi kirjoitti...

Alle 35- vuotiaat miehet on yhä useammin ihan hyvännäköisiä ja panostaneet itseensä. Eipä mua vanhemmat miehet sinällään edes kiinnosta, olen vain vanhemmista pariskunnnista laittanut merkille, kumpi laittaa itseään ja kumpi ei. Nuoremmilla pareilla tämä alkaa tasoittua. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että molemmilla sukupuolilla alkaa olla ulkonäköpaineita. Nuorten kohdalla se välillä tuntuu siltä, vaikka näin vanhana sitä jo tietää, että tietynlainen itsensä kaunistaminen ainakin minulla kohottaa mielialaa ja sitä lähtee uloskin paljon paremmalla itsetunnolla ja jos etsii itselleen seuraa, mikäs sen parempi iskukeino kuin hyvä mieli, hymy ja vähän laitettu olemus...

Ja olen välillä oikein yllättynyt, kun minua, joka olen jo 30 v., tulee välillä parikymppiset(kin) miehet jututtamaan ja miten kohteliaita ne on! Pojasta polvi paranee. :)

Eino Empaatti kirjoitti...

Tämä taisi olla enemmän naisille suunnattu :)

Mutta jos nyt kuitenkin jotain saan huomauttaa, niin puutun yhteen sivulauseeseen:

"Tarkoitus ei siis missään tapauksessa ole sanoa arvioitasi ääneen tai edes millään lailla viestittää niitä miehille."

Viitisentoista vuotta sitten nuorena poikasena olisin jotain tuollaista saattanut naisilta (tai tytöiltä) jopa kaivatakin. Ei nyt ilkeästi heitettynä mollauksena, mutta edes ystävällisenä kommenttina, mihin suuntaan tyyliä kannattaisi kehittää. Mutta silloin sukupuoliroolit olivatkin nykyistä tiukempia: jos nuorten miesten ulkoinen habitus on parantunut, siitä voinee osaksi kiittää nuorten naisten uskallusta "vertaisarviointiin".

No, nyt se on omalta osaltani jo myöhäistä aloittaa sitä kuntokuuria, kaikki rahat ovat menneet hassuihin hattuihin...

Auri kirjoitti...

Mitä, eivätkö muut teekään niin kaiken aikaa? :-O

Anonyymi kirjoitti...

Minusta taas olisi kiva jos ihmisten ulkonäköä ei ruodittaisi ollenkaan. Ei edes niiden haisevien pulsujen.

Mutta ihan miten vaan, lienee yhtä utopistinen ajatus kuin se että miehet+naiset näkee yhtä paljon/vähän vaivaa ulkonäkönsä eteen.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Minusta taas olisi kiva jos ihmisten ulkonäköä ei ruodittaisi ollenkaan. Ei edes niiden haisevien pulsujen."

Miksi niin? Jos näen ruman jätkän ja komean jätkän, niin kyllä se ruma minusta on ruma, ja komea on komea. Ei siinä ole mitään pahaa. Samoin jotkut ihmiset ovat minusta haluttavia, toiset eivät. Miksi se olisi pahasta?

Katsopa tämän kommenttiketjun toinen kommentti.

"Mutta ihan miten vaan, lienee yhtä utopistinen ajatus kuin se että miehet+naiset näkee yhtä paljon/vähän vaivaa ulkonäkönsä eteen."

Kuten yllä sanottu, eihän siinä ole mitään "utopistista".

Mutta mitä miesten tuunauksen tulee, perehdypä pariin kulttuurihistoriankirjaan. Kyllä siellä on ukko poikineen puleerannut ja nätintänyt itseään. Muinaisen Kreikan soturitkin kuuluvat sheivanneen ja voidelleen itseään tuoksuvilla öljyillä, kalukukkarot ja haarniskat olivat myöhempien aikojen heppujen tärkeitä herutustykötarpeita.

Miehet ovat koristautuneet (ja bodanneet) aina.

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi niin? Jos näen ruman jätkän ja komean jätkän, niin kyllä se ruma minusta on ruma, ja komea on komea. Ei siinä ole mitään pahaa. Samoin jotkut ihmiset ovat minusta haluttavia, toiset eivät. Miksi se olisi pahasta?"

Niin no se on sinun oikeutesi. Minusta vaan olisi kiva jos ei tarvitsisi jokaisen opetella kuluttamaan luontoa vain siksi että näyttäisimme hyvältä toisten silmissä. Tuossa noin muutamankymmenen vuoden sisään esimerkiksi varmaan kannattanee tosiaan opetella vaikka sietämään haisevia ihmisiä, koska päivittäistä puhtaalla vedellä lutraamista ei loputtomiin katsota hyvällä edes suomessa.

ano kirjoitti...

Kaikki eivät muuten ehkä ole huomanneet, miten yleinen puhetapa joillakin miehillä on: "naisella kuuluu olla tällaiset hiukset, tällainen naama, hampaat, silmät, vartalo, jalat, kädet, lantio, rinnat, peppu..." jne. eli lähtökohtana on, että jokaisen naisen tulee miellyttää tämän yhden miehen silmää ja jos ne eivät siinä onnistu, tulee kommenttia "läski, ruma, liian isot/pienet rinnat, liian lyhyt/pitkä/lihava/laiha...jne".

Itselle taas ei ole koskaan tullut mieleenikään, että kaikkien miesten tulisi miellyttää minua vaan napsin väkijoukosta niitä, joista pidän ja olen suopea niille miehille, jotka sytyttävät minut. Näitä miehiä varten myös laittaudun. ;)

Siksi siis naiset suivaantuu vaikka rintojen arvostelusta, kun sen tekee vastenmielinen mies, koska ei ne rinnat sitä varten ole olemassa eikä tällaisen miehen arviotkaan imartele! Mutta kun näillä miehillä on väärä luulo, että KAIKKI naiset kulkevat kadulla ja laittavat itseään vain näitä varten ja sitten suuttuvat, kun nainen sanookin tekevänsä näin vain niitä miehiä varten, joista itse pitää...

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonyymi: "Niin no se on sinun oikeutesi. Minusta vaan olisi kiva jos ei tarvitsisi jokaisen opetella kuluttamaan luontoa vain siksi että näyttäisimme hyvältä toisten silmissä. Tuossa noin muutamankymmenen vuoden sisään esimerkiksi varmaan kannattanee tosiaan opetella vaikka sietämään haisevia ihmisiä, koska päivittäistä puhtaalla vedellä lutraamista ei loputtomiin katsota hyvällä edes suomessa."

Jaahas, ja mistäs sinä sen voit tietää? Olet lukenut pari ilmastonmuutoksesta kertovaa nettisivua, ja äkkiä olet äärimmäinen guru globalisaation vaikutuksissa? Todellakinko uskot olevasi kyllin fiksu ja laaja-alainen, jotta pystyt ennustamaan nykyajan ilmiöiden tulevat yhteisvaikutukset? Aika röyhkimys!

(Sivuaiheesta räntätäkseni, minusta on hyvä, että ihmiset käyttävät päätään ja vaivaavat aivojaan. Ja ilman muuta on selvää, että maailma muuttuu. Mutta minua vituttavat ne ihmiset, jotka eivät uskalla ajatella loppuun asti, mutta jotka silti toitottavat ajatuksiaan ehdottomana totena. Jos sinä, Anonyymi, et pysty näkemään kaunistautumisroolien merkitystä nykymaailmassa, kuinka todennäköistä on, että osaisit ennustaa tulevaisuuden suuret talouspoliittiset muutokset?)

No, aiheeseen palatakseni, minusta itsestäni on hyvin eroottista, jos mies on harjoittanut lihaksistoaan. Siihen ei tarvita kosmetiikkaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

ano: "Siksi siis naiset suivaantuu vaikka rintojen arvostelusta, kun sen tekee vastenmielinen mies, koska ei ne rinnat sitä varten ole olemassa eikä tällaisen miehen arviotkaan imartele! Mutta kun näillä miehillä on väärä luulo, että KAIKKI naiset kulkevat kadulla ja laittavat itseään vain näitä varten ja sitten suuttuvat, kun nainen sanookin tekevänsä näin vain niitä miehiä varten, joista itse pitää..."

Nimenomaan! Siksi tuo Einon mainitsema kehuminenkin on usein naisille erittäin vituttavaa. (Vaikka, Eino, ymmärränkin kyllä näkökantasi.) Koska siinä ukko asettaa itsensä missikeisarin asemaan.

Tulee mieleen se iltapäivälehtien vakivittuilu, joss hekotellaan naisille, jotka "laittautuvat vain itselleen". Taka-ajatuksena on siis se, että ne naiset "tietenkin" laittautuvat aina miehille. Mutta lehtiukot eivät tajua sitä, että naiset eivät suinkaan laittaudu joka ukulille. He laittautuvat himoamilleen miehille, ja toisille naisille, ja itselleen, ja yhteisön tavan vuoksi. Mutta eivät he halua joka mattimeikäläisen huomiota.

Anonyymi kirjoitti...

MM:"Nimenomaan! Siksi tuo Einon mainitsema kehuminenkin on usein naisille erittäin vituttavaa. (Vaikka, Eino, ymmärränkin kyllä näkökantasi.) Koska siinä ukko asettaa itsensä missikeisarin asemaan."

Kyllä. On kiusallista jos joku uppo-outo äijä tai joku kaveri kehuu ulkonäköä, ehkä vielä enemmän jos ulkonäön analysoija on kaveri. Monet miehet kuvittelevat, että suurin kohteliaisuus naiselle on kehua häntä kauniiksi ja totta kai kuvittelevat: viestitetäänhän joka puolelta, että naisen tärkein ominaisuus ja arvo on miestä miellyttävä ulkonäkö.

Kehu kuitenkin saa ainakin minut vaivaantuneeksi ja hyvin tietoiseksi ulkonäöstäni. Jos tyypillä oli valta päättää, että sillä hetkellä täytän ko. herran henkilökohtaiset kauneusstandardit, sillä on myös valta ensi kerralla päättää, etten sen päivän vaatteissani/meikeissäni niihin mahdu. Ainakin nyt tiedän, että hän tarkkailee ulkonäköäni.

Miespuolinen kaveri oli sanonut yhteiselle naispuoliselle kaverille baari-illan päätteeksi: "Tarkastelin teitä tänään ja te, sinä ja Nerea, olette molemmat sillä tavalla kauniita, että vaikka te vanhenisitte, kauneus ei katoa."

Mies on hyväntahtoinen ihminen ja varmaan kuvitteli olevansa kohtelias. Nainen kuitenkin kommentoi mulle asiaa myöhemmin: "Nytpä sitten tiedät että sua tarkkaillaan, niin että rentoa iltaa vaan ensi kerralla!"

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Sitä paitsi "olet niin kaunis" voi muuttua silmänräpäyksessä muotoon "mikä helvetti sä läski lehmä kuvittelet olevas", jos esim. torjuu lähestymisyrityksen.

Nerea

myytinmurtaja kirjoitti...

Nerea: "Monet miehet kuvittelevat, että suurin kohteliaisuus naiselle on kehua häntä kauniiksi ja totta kai kuvittelevat: viestitetäänhän joka puolelta, että naisen tärkein ominaisuus ja arvo on miestä miellyttävä ulkonäkö."

Niinpä. Tuontyyppinen spontaani kauneuskehuhan itse asiassa tarkoittaa tätä: "Hei, nainen, onnitteluni! Sinä onnistuit miellyttämään minua!"

Anonyymi kirjoitti...

Minusta olisi aika hienoa, jos ihmiset ryhtyisivät sankoin joukoin olemaan ihan tarkoituksella rumia.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: Punk is not dead!

Eino Empaatti kirjoitti...

MM: "Nimenomaan! Siksi tuo Einon mainitsema kehuminenkin on usein naisille erittäin vituttavaa. (Vaikka, Eino, ymmärränkin kyllä näkökantasi.) Koska siinä ukko asettaa itsensä missikeisarin asemaan."

Tässä on tietysti se ero, että naiset ovat perinteisesti joutuneet laittautumaan miehiä varten, kun taas etenkin Suomessa miesten laittautumista ylipäätään on pidetty melko naurettavana. Joten ymmärrän hyvin, että naisista ulkonäön positiivinenkin arvioiminen tuntuu raskaammalta kuin miehistä, jotka saattaisivat kaivatakin vaikka pukeutumisvinkkejä.

Nerea: "Kehu kuitenkin saa ainakin minut vaivaantuneeksi ja hyvin tietoiseksi ulkonäöstäni."

Vaivaako siinä enemmän se ajatus, että joku katselee ja arvioi ulkonäköä (vaikka positiivisestikin), vai se, että siitä arvioinnista tullaan oikein ilmoittamaan ja tehdään iso numero?

myytinmurtaja kirjoitti...

EE: Tuli tuosta mieleen, että ulkonäön laittaminen ei ole mikään helppo taito. Tai, se on vähän niin kuin ruuanlaitto: Se ei sinänsä ole mitenkään hankalaa, mutta jos sitä ei ole aikuisikään mennessä jostain syystä yhtään oppinut, kynnys opettelemiseen voi olla kova.

Eräs pitkätukkainen miespuolinen ystäväni ei esimerkiksi moneen vuoteen osannut käyttää hoitoainetta. Siksi hänen tukkansa oli aina vähän hamppuinen. Se hoitoaineen käyttämättömyys ei ollut mikään periaate, hän ei vain osannut.

En ihmettele sitä yhtään! Kaunistautuminen on hankittu taito. Marketinkaan kosmetiikkahyllyn tuhannen tuotteen joukosta voi olla todella vaikea summamutikassa löytää se oikea tuote. Naiset, jotka erottavat rasvat ja pesuaineet toisistaan, ovat hankkineet oppinsa yleensä joko naispuolisilta kavereiltaan tai sukulaisiltaan, tai uskollisesti naistenlehtiä lukemalla. Ei kukaan
synny kaunistautumistiedon kanssa, kaikkien on ne niksit erikseen opeteltava.

(Sekin on tietysti erittäin totta, että naisille myydään kosmetiikan varjolla myös täyttä ja turhaa roskaa. Useimmat ihmiset eivät esimerkiksi tarvitse erikseen jalka-, nilkka-, sääri- ja polvirasvoja, eivätkä viittätoistä eri ylialivälikeskipäälli-kynsilakkoja.)

Myrsky kirjoitti...

Einolle:

Miehen arviointi "olet kaunis" tarkoittaa lähes aina "panisin sua". Itse en tällaisellä informaatiolla tee mitään, ellen itse ole kiinnostunut ko. miehestä. Ja ylipäätään tuollainen iskurepliikki on vain niin tyhmä, koska itse en ajaudu flirttiin saati yritä suhdetta kuin niiden miesten kanssa, jotka ovat minusta hyvännäköisiä.

Toisekseen, sanoit, että olisit nuorena kaivannut "naisten" kommentointia ulkonäöstäsi, jotta olisit voinut parantaa sitä. Ei ole olemassa mitään "naisia" vaan olisit saanut yksittäisten naisten mielipiteitä, jotka auttavat sinua vain jos haluat suhteen juuri näiden naisten kanssa. Esim. jo miesten hiusten pituus ja ruumiin koko jakavat naisia, joten siinä olisikin ollut tekemistä, jos olisit jokaisen mieltymyksiä yrittänyt täyttää. :D

Anonyymi kirjoitti...

Eino:"Vaivaako siinä enemmän se ajatus, että joku katselee ja arvioi ulkonäköä (vaikka positiivisestikin), vai se, että siitä arvioinnista tullaan oikein ilmoittamaan ja tehdään iso numero?"

Varmaan sekä että, mutta enemmän se ensimmäinen vaihtoehto. Sama juttu, jos joku kehuu esim. kielitaitoa: alan heti jännittää ja pelkään tekeväni virheen, jolloin kehut eivät olleetkaan ansaittuja. Kauneus ja rumuus ovat myös hyvin mielivaltaisia ja hetkellisiä kokemuksia. Jos seuraavalla kerralla ei onnistukaan miellyttämään, tuntuu että on jotenkin epäonnistunut.

On kiusallista, että ihmiset kiinnittävät huomiota siihen, miltä näytän eivätkä siihen, mitä ajattelen tai enemmän siihen, miten asian sanon kuin siihen mitä sanon.

Ja mä olen täysin tavis. Olisi varmaan todella turhauttavaa olla päitäkääntävä kaunotar, ainakin tältä kannalta.

Nerea

Eino Empaatti kirjoitti...

Myrskylle:

"Miehen arviointi "olet kaunis" tarkoittaa lähes aina "panisin sua"."

Valitettavasti, tai ainakin se on liian helposti tulkittavissa näin. Naisten keskuudessa käydään luontevaa keskustelua siitä, miten hyvin hiukset on tänään laitettu ja miten vaatekappale sointuu hyvin asukokonaisuuteen jne. Miehenäkin haluaisin mieluusti osallistua tällaiseen "sosiaaliseen peliin" ihan vaan, jotta tuntisin "integroituvani yhteisöön" paremmin (vietän aikaani enimmäkseen naisyhteisöissä). Miespuolisen sanomana samat kommentit saavat vain sivuvivahteita, jotka yleensä pikemminkin estävät integroitumista kuin edistävät sitä.

"Ei ole olemassa mitään "naisia" vaan olisit saanut yksittäisten naisten mielipiteitä, jotka auttavat sinua vain jos haluat suhteen juuri näiden naisten kanssa."

Noh, minulle olisi riittänyt tietopakettina ihan vain, 1) että naisilla on omiakin kriteereitä valita haluamansa kumppani eivätkä he vain automaattisesti valitse mieshierarkian huipulla olevia ja 2) että mieskin voi ja jopa saa tehdä jotain habitukselleen täyttääkseen nuo kriteerit (eikä hänen tarvitse turvautua luonnon antimiin tms.). Luulen, että miltei kuka tahansa nainen olisi voinut kertoa tämän: tarkemmat ohjeet olisivat toki olleet plussaa.

Mutta ehkä tämä ei ole oikea paikka keskustella miesten ulkonäköongelmista... Sen sijaan viimeisimmässä kirjoituksessani ( http://einoempaatti.blogspot.com/2010/08/vallan-piirit-miehisen-elaman-saatelya.html ) olen tarttunut juuri tähän kysymykseen, joten sinne voi kommentoida suoraankin.

myytinmurtaja kirjoitti...

EE: "Valitettavasti, tai ainakin se on liian helposti tulkittavissa näin. Naisten keskuudessa käydään luontevaa keskustelua siitä, miten hyvin hiukset on tänään laitettu ja miten vaatekappale sointuu hyvin asukokonaisuuteen jne. Miehenäkin haluaisin mieluusti osallistua tällaiseen "sosiaaliseen peliin" ihan vaan, jotta tuntisin "integroituvani yhteisöön" paremmin (vietän aikaani enimmäkseen naisyhteisöissä)."

Se onkin parhaimmillaan hienoa! Naisten keskinen tuki ja symppaaminen tulee joskus ihanasti ilmi juuri naistenvessan meikki-ja pukeutumiskeskusteluissa. "Ihana mekko, sopii sulle tosi hyvin!"

On tuossa tosin toinenkin puoli: noissa keskusteluissa voi olla mukana myös julmaa vallankäyttöä ja dissausta: "Siis mä en tajuu, miten sä voit pukeutua noin! Toi väri saa sut näyttämään ihan raadolta."