2. huhtikuuta 2011

Pikkusormi ja koko käsi

Jos kysyisit minulta, niin sanoisin olevani optimisti. Niinhän olenkin: uskon ihmisen järkevyyten ja hyvyyteen, nautin tämän hyvän, rohkean ja viisaan aikamme hedelmistä.

Samaan aikaan olen kuitenkin aina epäluuloinen. Tiedän hyvin, kuinka ajattelemattomia ja pelokkaita ihmiset ovat. Tiedän, että historia on voimien ja vastavoimien kudelma: mikään saavutettu parannus ei välttämättä ole ikuisesti turvattu parannus. Parhaatkin päätökset ja oikeudenmukaisimmatkin uudistukset yrittää joku onneton aina kumota. Usein nämä pahat kehityskaaret alkavat aivan pienistä asioista.

Nyt, Perussuomalaiset ovat nouseva ja muodissa oleva puolue. Sen johtaja vastustaa aborttia.Ymmärrä tämä: vapaa aborttioikeuden toteutuminen on koko meidän vapautemme perusta. Jos me naiset emme itse kontrolloi lisääntymistämme, me menetämme kaiken, mitä meillä on. Kaikki muu on sanahelinää: meidän hyvä elämämme, meidän oikeuksiemme toteutuminen on kiinni vain tästä yhdestä asiasta.

Jos sattumalta lasketkin itsesi "hyviin jätkiin kuuluvaksi", älä petä itseäsi. Et sinä ole niin vahvassa asemassa, että oikeuksiesi toteutumista ei voitaisi estää. Naiset yhteiskuntaryhmänä on helppo nujertaa: se onnistuu ihan vain sitomalla meidän synnytyskoneiksi. Se on tehty monta kertaa aiemminkin.

Abortin vastustaminen ei ole mikään mitätön pikku yksityiskohta. Se on tyhmän tuhon tie. En tahdo, että menemme edes sinne päinkään. Joten, rouva hyvä, muista äänestää. Äänestä jotain muuta kuin perussuomalaista.

44 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Ai sinusta ylidramatisoin? Kuulepas: Tässä on viime kädessä kyse siitä, mikä oikeasti on tärkeää. On tärkeää, että naiset uskaltautuvat ajattelemaan yhteiskunnallisia kysymyksiä omalta kannaltaan, oman yhteiskuntaluokkansa ja eturyhmittymänsä kannalta. Tämä Soinin aborttikannan korostamiseni on myös vastaveto maahanmuuttokieunnalle: minä sanon, että mamu-pelko ei yksinkertaisesti ole yhtä tärkeä asia kuin tämä.

myytinmurtaja kirjoitti...

MM: "Joten, rouva hyvä, muista äänestää.

Ja tietysti myös "herra hyvä", jos oletkin mies. Se on sinunkin etusi, saat elää onnellisemmassa yhteiskunnassa.

Spektrioe kirjoitti...

Musta on myös kans aika tyylikästä, että persujen äänestämistä puolustetaan mm. pelkokuvalla islamilaisesta yhteiskunnasta missä syrjitään mm. naisia ja homoja. Joten ratkaisu on toki äänestää puoluetta joka mamuvastustuksen lisäksi kannattaa just niitä asioita mitä pitäis muka estää äänestämällä niitä. Ammu itteäs päähän ennenku joku muu ehtii?

myytinmurtaja kirjoitti...

Spektrioe: Supisuomalainen sorto, se on ainakin sinivalkoista! :-D

Tomi kirjoitti...

Persujen vastustamiseen on toki järkeävämpiäkin syitä kuin abortti.

Vapaalla aborttioikeudella on Suomessa niin vankka kannatus, ettei yksikään puolue uskalla sitä sorkkia.
Persujen ohjelmakaan ei mainitse aborttia lainkaan.

Käsitykseni mukaan vapaata aborttioikeutta vastustavat naiset miehiä ueammin.
Miehet ovat tässä teidän feministien puolella.

Tosin minulle on ihan sama, että millä syyllä persuja jätetään äänestämättä. Siihen syyksi käy abortti vallan hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdokasta en kerro, mutta piraattipuolueen ehdokas sai parhaat pisteet vaalikoneessa, joten häntä äänestän. Tyypillinen vänkyryyteni tosin estäisi minua muutenkin äänestämästä Persuja.

Anonyymi kirjoitti...

Voi hyvänen aika kun te femut olette yksinkertaisia...

Detritus kirjoitti...

Abortista puhuttaessa tahtoo mennä sekaisin kaksi asiaa:

1. Abortti lääketieteellisenä toimenpiteenä, jota vastustaa jokainen ajatteleva ihminen

2. Abortin tekemisen oikeus, jota kannattaa jokainen ajatteleva ihminen

Kohdan 1. vastustaminen vastustamalla kohtaa 2. on idiotismia.

Soini ei ole ilmaissut kantaansa siitä, vastustaako hän kohtia 1. vai 2. vai sekä että.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni naiset ovat liian kauan saaneet käyttää lisääntymistä miestä vastaan, olisi hyvä jos kaikki cityhoratsut eivät voisi enää käyttää aborttia sen yliseksualisoituneen identiteettinsä suojelemiseen, naiselle lapset eivät ole merkitse mitään, mutta on selvää että jos citypissikset käyttää ehkäisynä tuota aborttia, on siitä järki sekä oikeus kaukana. Nainen omii lapset erossa, sekä elävänä että kuolleena. Tätä pahuutta vastaan on hyvä taistella, mutta kuten usein tässä maailmmassa hyvä häviää, sillä ihmiset omivat totuuden itselleen, ihan kuin ei olisi muuta kuin subjektiivinen diskurssi analyysi ja dogmitettu viitekehys marxismi. Ihan kuin.
Abortille Soini ei voi mitään, on ihan turha jäkättää asiasta joka ei ole esillä missään muodossa, eikä tule ajankohtaiseksi mitenkään, koska sitä ei edes sivuta.

Oikeasti tärkeää on kumota subjektiivinen utilitarismi. Sinut.
jatkat vain kansa mollausta kuten muutkin eliittiin kuuluvat vieraantuneet toiseuden palvojat, ei maailma ole teidän, se on MYÖS MEIDÄN. Kiitos tästä rohkaisusta, en olisi jaksanut mennä äänestääm, mutta nyt tiedän että menen.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano Uno: "Ehdokasta en kerro, mutta piraattipuolueen ehdokas sai parhaat pisteet vaalikoneessa, joten häntä äänestän. Tyypillinen vänkyryyteni tosin estäisi minua muutenkin äänestämästä Persuja."

Piraateissa on pikku ongelma...

myytinmurtaja kirjoitti...

Diskurssihoro-Ano: "Mielestäni naiset ovat liian kauan saaneet käyttää lisääntymistä miestä vastaan, olisi hyvä jos kaikki cityhoratsut eivät voisi enää käyttää aborttia sen yliseksualisoituneen identiteettinsä suojelemiseen, naiselle lapset eivät ole merkitse mitään, mutta on selvää että jos citypissikset käyttää ehkäisynä tuota aborttia, on siitä järki sekä oikeus kaukana. "

Vain mies voi olla horatsu. Mutta sen sanon, että horatsuksi olet aika perehtynyt diskursseihin, analyyseihin ja toiseuden käsitteistöön. Olenkin jo aikaisemmin tavannut muutamia kaltaisiasi. Te olette yksinkertaisesti epäonnistuneita feministejä, siksi teitä vituttaa, kun muut toteuttavat sitä, mihin teillä itsellänne ei koskaan pokka riittänyt.

Herää, pälli. Ala elää elämääsi. Sinua ei kukaan abortoinut, älä siis haaskaa elämääsi katkeraan vänkäämiseen!

PS. Mitä lisääntymiseen tulee, mietipäs nyt vähän, mille sukupuolelle se on vaikeaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Perus-Ano: "Voi hyvänen aika kun te femut olette yksinkertaisia..."

Toivottavasti. Parempi olla yksinkertainen kuin tyhmä tai naiivi.

myytinmurtaja kirjoitti...

Detritus: "1. Abortti lääketieteellisenä toimenpiteenä, jota vastustaa jokainen ajatteleva ihminen"

Mitä ihmettä tarkoitat tällä?

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: "Käsitykseni mukaan vapaata aborttioikeutta vastustavat naiset miehiä ueammin."

Tiedä häntä. Tämän ketjun hysteerikkojen - Diskurssihoro-anon ja Perus-anon - kyllä veikkaan olevan ihan miesväkeä, ja miehuudestaan huolimatta he katsovat asiakseen avata sanaisen arkkunsa tästä asiasta. Mutta eihän yksi lumihiutale vielä talvea tee.

Tomi kirjoitti...

MM, toki äänekkäimmät ja fanaattisimmat abortinvastustajat ovat miehiä.
Naisvihaajille abortti on loistava lyömäase.

Äidit suhtautuvat aborttiin yleensä kammoksuen.
Äideillä tämä johtuu äidinvaistosta ja he yhdistävät ajatuksen abortista omaan lapseensa, jota rakastavat.
Nasiset ovat miehiä uskonnollisempia ja suurin osa uskonnoista suhtautuu aborttiin kielteisesti.

Tomi kirjoitti...

Horsmalahdesta, hän vaikuttaa yhdestä älykkäimistä kavereista miesliikkeessä.
Hänen mielipiteensä ovat vahvoja ja särmikkäitä, liiankin.
Hänen mielipiteistä kuitenkin paistaa inhimillisyys.

Panu on vielä varsin nuori, ajan kanssa turha särmikkyys kulunee pois.

Anonyymi kirjoitti...

"Piraateissa on pikku ongelma..."

Joo ei ole Panu, sen voin kertoa. Muutenkin onneksi Panu ei ole PP:n johdossa toisin kuin Soini on persujen. Toivon ettei sitä ääliötä äänestä kukaan, mutta luultavasti jotkut latvakakkoset.

myrsky kirjoitti...

Ainakin netissä aborttioikeutta vastustaa erityisesti miehet (yksi tällainen pyrkii eduskuntaankin tällä teemalla). En tiedä pitävätkö he sitten oikeutettuna ja tarpeellisena myös entisaikojen tapaa avioitua "jos sattui vahinko" sekä äpärälapsikulttuurin palautttamista, jos lasta kukaan mies ei suostu tunnustamaan. Mielestäni lasta kohtaan tuollainen halveksiva leimaaminen on kohtuutonta, koska kukaan ei voi valita vanhempiaan.

Toisekseeen, ainakin Suomessa tilastojen mukaan eniten abortteja tehdään naimisissa oleville naisille, jotka oma aviomies on siittänyt - ja joilla on lapsiluku täynnä tai lapset ovat niin pieniä, ettei uuteen vauvaan riitä perheen voimat.

On vain niin mukavaa kuvitella ja paheksua miten irtosuhteesta toiseen hurjastelevat naiset käyttävät aborttia ehkäisykeinona ja ylipäätään unohtaa miehen vaikutus aborttikysymykseen kokonaan. Tietenkään kaikissa tapauksissa mies ei tiedä munasolun hedelmöittymisestä ja raskauden keskeytyksestä, mutta ainakin tietää milloin harrastaa seksiä ilman ehkäisyä (ja ei nyt puhuta siitä miten "kaikki" naiset valehtelevat, että syövät pillereitä). ;)

Onneksi yksikään edustaja tai puolue ei kyllä voi heikentää Suomen abottilakia millään lailla. Ei vaikka persut pääsisivät hallitukseesn, sillä eivät ne siellä yksin ole.

Detritus kirjoitti...

Detritus: "1. Abortti lääketieteellisenä toimenpiteenä, jota vastustaa jokainen ajatteleva ihminen"

Mitä ihmettä tarkoitat tällä?


Sitä, että abortti:

- on psyykkisesti rankka toimenpide suurimmalle osalle siihen päätyvistä
- ei edelleenkään ole lääketieteellisesti täysin riskitöntä
- kuluttaa muutenkin kuormittuneen terveydenhuollon resursseja

Aborttitoimenpiteitä on siis täysi syy vastustaa. Täydellisessä maailmassa ei tehdä ainuttakaan aborttia. Mutta koska emme elä täydellisessä maailmassa, abortin tekemisen oikeuden vastustaminen on ehdottomasti huonoin tapa vastustaa tai edes vähentää abortteja.

Vähän sama juttu kuin jos pyrittäisiin sydän- ja verisuonitautien vähentämiseen lopettamalla pallolaajennukset ja ohitusleikkaukset. Tai diabeteksen vähentämiseen lopettamalla insuliinin valmistus.

anonilli kirjoitti...

Persut ovat protestipuolue. Niillä ei ole mitään muuta ohjelmaa kuin protestointi, niitä äänestetään ihan sillä mielellä, että näytetään keskaria valtavirtapuolueille. Persut on epäpuolue.
On turha projisoida niille katolilaista linjaa aborttiin siksi, että Soini on katolilainen tai fasistista linjaa siksi, että joillakin aktiiveilla on oikean käden pakkoliikkeitä ja COMMANDO18-teepaitoja. Mikä tahansa linja rajoittaisi potentiaalisten protestiäänestäjien määrää. Kokoomuslainen naapurini ei ole siirtymässä äärioikealle, hän on vain läpeensä kyrpiintynyt omaan puolueeseensa, ja osoittaa sen äänestämällä persuja.
En kyllä suosittelisi persujen äänestämistä, itse voisin äänestää vaikka piraatteja. (Horsmalahti on vain yksi ehdokas yhdessä vaalipiirissä.)

Anonyymi kirjoitti...

Tomi: "Käsitykseni mukaan vapaata aborttioikeutta vastustavat naiset miehiä ueammin."

Hassu käsitys. Minä en ole vuosiin jutellut aborttia vastustavan naisen kanssa, vaikka heitäkin varmasti löytyy. Aina kun asia on noussut esille, jokainen nainen on ollut täysin vapaan aborttioikeuden puolella. Miehet taas tuntuvat vastustavan useammin, koska näkevät asian kysymyksenä sikiön, ei naisen oikeuksista, eivätkä oikeasti usein ymmärrä, miten suuri riski raskaus naiselle on. Yleensä muutama yksinkertainen kysymys ja se, että selittää asian naisen kannalta, riittää kääntämään pään, jos hyvää tahtoa löytyy, eikä asioista vängätä vain vänkäämisen vuoksi.

Suomessa asia on kuitenkin harvoin tapetilla, eikä se juuri nouse keskustelussa esille. Nyt asun kuitenkin taustaltaan katolilaisessa maassa, jossa abortista puhutaan enemmän ja mies kuin mies tuntuu vastustavan. Naiset eivät.

Kun asia on noussut nettipalstoilla esiin, miehet siellä lähinnä huutavat tuskaansa solumöykkyjen puolesta sekä täällä että Suomessa että Jenkkilässä.

Itse suhtauduin nuorempana aborttiin nihkeämmin, koska olin yksinkertaisesti tietämättömämpi. Kun asia ei vielä kosketa itseä, on helppo käydä teoreettista keskustelua sikiön oikeuksista ja tietystä päivästä, jolloin solumöykystä tulee ihminen. Nyt kun kolmekymppiä alkaa lähestyä ja asia on ajankohtaisempi, mielipiteeni ovat muuttuneet. Olen nähnyt ystäväpiirissäni niin monta vaikeaa synnytystä, kivuliaita, pitkäkestoisia komplikaatioita, pitkiä aikoja teho-osastolla sekä niin paljon huolta ja kärsimystä, että ymmärrän täysin, miten nainen voi haluta tehdä abortin niin synnytyspelosta kuin mistä tahansa muustakin syystä ja jopa ihmettelen sitä, kuinka harva siihen lopulta päätyy. Naiset ovat rohkeita.

Abortti ei ole mitään teoreettista kikkailua eikä syy voittaa väittelyä. Siinä on kysymys naisen elämästä.

Nerea

myytinmurtaja kirjoitti...

Detritus: "Aborttitoimenpiteitä on siis täysi syy vastustaa."

Olet itsekäs ja sangen typerä mies. Tule alas norsunluutornistasi.

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonilli: "On turha projisoida niille katolilaista linjaa aborttiin siksi, että Soini on katolilainen tai fasistista linjaa siksi, että joillakin aktiiveilla on oikean käden pakkoliikkeitä ja COMMANDO18-teepaitoja."

"Turha?" Sinun kermapersettäsi ei koskaan abortti tule hetkauttamaan. Älä siis määi asiasta, joka ei sinua koske.

Minusta on viehättävää, kuinka kulli toisensa perään tahtoo ottaa kantaa siihen, mikä "oikeasti" on tärkeä asia vaaleissa. Kiitos, pojat, arvokkaista korjauksista! Eihän tyhmä nainen voi tietää, mikä oikeasti on naisten kannalta krittinen asia.

myytinmurtaja kirjoitti...

Myrsky: "Ainakin netissä aborttioikeutta vastustaa erityisesti miehet (yksi tällainen pyrkii eduskuntaankin tällä teemalla)."

Ne ovat varmaan ne samat jätkät, jota raivoavat siitä, että kierot naiset hankkiutuvat raskaiksi ja näin pakottavat vastentahtoisia miehiä isiksi. Ja samat jätkät, jotka mussuttavat siitä, että joutuvat itsekkäiden naisten oikkujen takia käyttämään inhan tuntuista kondomia. ;-) (En tiedä, ovatko samoja tyyppejä. Enpä yllättyisi kylläkään.)

myytinmurtaja kirjoitti...

myrsky: "Onneksi yksikään edustaja tai puolue ei kyllä voi heikentää Suomen abottilakia millään lailla."

Ei keuhkosyöpä tule yhdestä savukkeesta. Mutta parempi olla polttamatta sitä yhtäkään, vai mitä?

Mikään yhteiskunnallinen oikeus ei ole ikiajoiksi turvattu. Jos et usko, tsekkaapa, kuinka aborttimeiningit nyt menevät Yhdysvalloissa. Kylmäävää luettavaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Nerea: "Olen nähnyt ystäväpiirissäni niin monta vaikeaa synnytystä, kivuliaita, pitkäkestoisia komplikaatioita, pitkiä aikoja teho-osastolla sekä niin paljon huolta ja kärsimystä, että ymmärrän täysin, miten nainen voi haluta tehdä abortin niin synnytyspelosta kuin mistä tahansa muustakin syystä ja jopa ihmettelen sitä, kuinka harva siihen lopulta päätyy. Naiset ovat rohkeita."

Niinpä. En itse pääse yli tästä: Miksi vitussa asiasta ei puhuta enempää?

Paljon nuorempana minulla oli se ruusuinen kuva kuin kaikilla muillakin, että synnytys, se on vaan semmoista vähän kurjaa. Kun sitten todella tajusin, se oli elämäni murroshetki. Kun vain ajattelenkin entisaikain naisten kärsimystä, kehitysmaiden naisten kipuja. Ja teollisuusmaidenkin naisten tekemään musertavaa työtä. Minua vituttaa se, että naisten rohkeudesta ja sankaruudesta ei puhuta enempää.

Lasten tekemisestä ei kutsuta työksi eikä varsinkaan rohkeaksi työksi, se otetaan itsestäänselvyytenä. Se on julkinen tabu, sitä ei saa ottaa esiin! Edes silloin, kun kansan suussa käy mussutus miesparkojen asevelvollisuudesta sun muista työtaakoista, kukaan ei sano ääneen sanaakaan lapsentekemisestä.

Mitä vittua? Miten voi globaali pää olla niin syvällä globaalissa perseessä?

Tomi kirjoitti...

Nerea käyppä lukemassa täälläkin keskustelleen Ruukinmatruunan blogia, Takkirautaa. Sieltä löydät aborttioikeutta vastustavan naisen.
Kuten jo totesin (kirjoitusvirhein höystettynä), että naisten aborttivastaisuus johtuu heidän uskonnollisuudestaan.
Naiset ovat miehiä paljon uskonnollisempia.

Tomi kirjoitti...

MM, jos olet sitä mieltä, että miehet eivät saa sanoa kantaansa abortista, niin pitäisikö naisten pitää turpansa kiinni maanpuolustuksesta.

Jokainen abortti koskee myös ainakin yhtä miestä, yleensä useampaa.
Mielestäni abortti on naisen oma päätös ja hänen läheisten miesten on tuettava häntä.

Mutta tietenkin on miehiä, jotka haluavat lapsen, mutta nainen abortoi sikiön. Tällöin on miehen katkeruus ymmärrettävää.

myrsky kirjoitti...

Huomaa hyvin, että raskauteen liittyvät ongelmat ovat vähän vieraita miehille. Toivottavasti sentään hedelmöittyminen on vähän paremmin hallinnassa ja tiedetään vaikkapa ne kriittisimmät päivät kuukaudesta jolloin raskautta tulee erityisesti ehkäistä tai yrittää - riippuen tilanteesta. ;)

En löydä tutkimusta johon aiemmin viittasin (taisin lukea siitä Hesarista) ja kirjoitin kaiken lisäksi väärin, että valtaosa aborteista tehtäisiin naimisissa oleville naisille, kun piti kirjoittaa, että tälle ryhmälle tehdyt abortit ovat lisääntyneet - ja vuonna 2009 n. 36 % aborteista tehtiin naisille, joilla jo on lapsia (siviilisäätyä ei mainittu).

Aikuisetkin ihmiset tosiaan toheltavat ehkäisyn kanssa ja esimerkiksi imetystä saatetaan pitää varmana ehkäisykeinona. Jos perheellä on vaikkapa 2 alle 3- vuotiasta lasta, yllätys/vahinkoraskaus saatetaan haluta ehkäistä ihan voimien rajallisuuden takia. Äiti (ja usein isä) tietää mitä lapsi tuo tullessaan, mutta ei raskauden keskeytys silti yleensä ole mikään helppo ratkaisu. Äidinvaistoa näiltä naisilta tuskin puuttuu eikä aborttiin päätyvät naiset useinkaan ole mitään lapsivihamielisiä.

Yksi asia on sitten jo mainitut hankalat synnytykset ja vaikkapa fysiologiset syyt, joiden takia naiselle ei enää/ollenkaan suositella raskautta - äidinvaistosta huolimatta.
Teiniraskaudet ovat taas aivan erilainen ongelma. Teki tyttö niin tai näin niin aina menee väärin jonkun mielestä. ;)

Puhuttaessa naisten aborteista unohtuu se, että naiset ovat tosiaan tulleet raskaaksi, koska ovat harrastaneet seksiä miehen kanssa ja aborttipäätös tehdään usein jopa tämän miehen kanssa yhdessä. Vaikka toki naisella on se ylin valta päättää omasta kehostaan (paitsi maissa, joissa aborttioikeutta ei ole).

Eino Empaatti kirjoitti...

MM: ” Joten, rouva hyvä, muista äänestää. Äänestä jotain muuta kuin perussuomalaista.”

En nyt muutenkaan ollut Soinia tai persuja äänestämässä, mutta kiitos yhdestä syystä lisää ;)

Nerea: ” Minä en ole vuosiin jutellut aborttia vastustavan naisen kanssa, vaikka heitäkin varmasti löytyy. Aina kun asia on noussut esille, jokainen nainen on ollut täysin vapaan aborttioikeuden puolella. Miehet taas tuntuvat vastustavan useammin, koska näkevät asian kysymyksenä sikiön, ei naisen oikeuksista, eivätkä oikeasti usein ymmärrä, miten suuri riski raskaus naiselle on.”

Sikäli mielenkiintoista, että omassa perhesuhteessani vaimoni on se negatiivisemmin aborttiin suhtautuva. Minä katson asiaa feminismin näkökulmasta – ja katson naisella olevan oikeuden päättää, mitä hänen omassa ruumiissaan tapahtuu – kun taas vaimoni katsoo asioita invalidin näkökulmasta – ja häntä huolettaa, miten usein lapsen mahdollinen vammaisuus vaikuttaa aborttipäätöksen tekemiseen (siis tilanteissa, joissa tervettä lasta ei abortoitaisi). Itse kyllä uskon, että nämä näkökulmat voi sovittaa toisiinsa.

Detritus kirjoitti...

Detritus: "Aborttitoimenpiteitä on siis täysi syy vastustaa."

Olet itsekäs ja sangen typerä mies. Tule alas norsunluutornistasi.


Halusit sitten varta vasten ymmärtää minut väärin. Ei kai yksikään nainen tee aborttia koska se on niin mukava ja tavoiteltava asia?

Jos abortti toimenpiteenä on hyvä homma, niin miksi tähän maahan on rakennettu hyvin toimiva perhesuunnittelujärjestelmä, sukupuolivalistusta annetaan jo esiteini-iässä ja ehkäisyvälineet ovat kaikkien saatavilla?

Venäjällä arviolta joka toinen raskaus päättyy aborttiin, noin 14%:lle naisista on tehty kahdeksasta kymmeneen aborttia. Onko tämä muka tavoiteltava tilanne?

Tässä maassa on aina vastustettu - siis pyritty vähentämään - abortteja. Menestystä tässä työssä alettiin saavuttamaan vasta kun abortti tuli lailliseksi nykymuodossaan vuonna 1970. Sitä ennen - vuonna 1967 - tehtiin 5600 laillista ja arviolta 18 000 laitonta aborttia.

Nykyään tehdään kymmenisen tuhatta aborttia vuodessa (kaikki laillisia), eli kaikkiaan alle puolet siitä mitä silloin kun abortin tekemistä rajattiin tiukalla lainsäädännöllä.

Jos abortin tekemisen oikeuteen kajotaan, ollaan pian taas samassa tilanteessa kuin vuonna 1967.

Aborttioikeuden rajoittaminen on siis huonoin mahdollinen tapa vähentää abortteja, jonka pitäisi olla kaikkien tavoite - ja jossa ollaan Suomessa edistytty hyvin.

Jos vahinko sattuu naidessa - ja niitähän sattuu koska ihmiset on ihmisiä - jeesustelu asian tiimoilta on turhaa, se kun ei johda muuhun kuin huonompaan lopputulokseen kaikkien kannalta.

Laittomien aborttien aiheuttamat terveyskustannukset voivat olla jopa nelinkertaiset verrattuina kuluihin, joilla voitaisiin rahoittaa kunnolliset perhesuunnittelupalvelut.

Vuosittain laittomien aborttien seurauksena maailmassa kuolee arviolta 70 000 naista ja lähes 250 000 lasta jää ilman äitiä. Komplikaatioita saa 5 miljoonaa naista

Summa summarum: Abortin tekeminen ei ole hyvä asia, tuskin yksikään nainen kiljuu riemusta toimenpidepöydällä maatessaan, mutta oikeus tehdä abortti (lääketieteellisesti pätevällä tavalla) sen sijaan on sitä sekä pragmaattisista että eettisistä syistä.

Suomalainen aborttisysteemi yhdessä perhesuunnittelun ja ehkäisyvalistuksen kanssa toimii, ehkä jopa parhaiten maailmassa. Parempi siis olla liikaa ronkkimatta sitä.

Oletko eri mieltä?

Ironmistress kirjoitti...

Ruukinmatruuna vastustaa myös aborttia.

Täsmälleen samasta syystä kuin Timo Soinikin: ruukinmatruunan uskonnon (mahayanabuddhalaisuuden) mukaan abortti on murha. Perustelu on yksinkertainen: siinä tapetaan Homo sapiens. Ruukinmatruuna vastustaa kuolemanrangaistusta täsmälleen samasta syystä.

Meillä on uskonvapaus, joten sekä Timo Soini että ruukinmatruunakin ovat oikeutettuja mielipiteisiinsä.

Ironmistress kirjoitti...

Myrsky: "Ainakin netissä aborttioikeutta vastustaa erityisesti miehet (yksi tällainen pyrkii eduskuntaankin tällä teemalla)."

Ne ovat varmaan ne samat jätkät, jota raivoavat siitä, että kierot naiset hankkiutuvat raskaiksi ja näin pakottavat vastentahtoisia miehiä isiksi.


Tällaista todella tapahtuu. Ihan aikuisen oikeasti. Meillä on lähipiirissä eräälle miehelle käynyt näin.

Kiristys ei oikein onnistunut, mutta isällä ja pojalla on kuitenkin hyvät välit. Poika aloittaa armeijan lähiaikoina.

Mutta asiaan. Abortti on miehelle niin kätevä keino luistella vastuusta. Senkun vain ylipuhuu naisen aborttiin ja hups vain pääsee ikävästä riesasta eroon. Siksi juuri miehet rakastavat vapaata aborttioikeutta ja kannattavat sitä äänekkäimmin. Eihän se ole mies, jolle siinä sattuu ikävästi.

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon vielä, että nainen joka surmaa omat lapsensa, ei jätä jälkeensä lapsia ja hänen sukunsa sammuu lyhyeen.

Tulevaisuus ei kuulu fiksuimmille vaan hedelmällisimmille.

Ironmistress kirjoitti...

Todettakoon vielä yksi asia, joka on hyvin ruma ja josta ei paljoa puhuta, mutta se on silti totta:

Naisen oikeus omaan ruumiiseensa loppuu täsmälleen siihen hetkeen, kun hän sallii miehen saastuttimen tunkeutua sisälleen.

Miksi näin? Siksi, että yhdynnästä voi tulla raskaaksi ja sen luulisi jokaisen tietävän. Aikuisuuteen kuuluu kyky ja halu ottaa vastuuta omista teoistaan ja omista valinnoistaan. Me tiedämme, että seksi johtaa syntyvyyteen. Siksi ehkäisyn laiminlyöminen on kerrassaan törkeää tuottamuksellisuutta - ja jokaisen naisen velvollisuus on tällaisessa tilanteessa vaatia kumia - ja myös hoitaa ehkäisy omalta osaltaan sillä vain nainen voi tulla raskaaksi.

Miksi naisen oikeus omaan ruumiiseensa loppuu miehen saastuttimen tunkeutumiseen hänen sisälleen? Siksi, että seksistä saa alkunsa uuden ihmisyksilön, uuden Homo sapiensin elämä. Sikiö ei ole osa naisen ruumista. Sillä on oma genetiikkansa, oma erillinen aineenvaihduntansa, oma erillinen verenkiertonsa ja se on oma yksilönsä alusta alkaen. Jos ei ole valmis ottamaan tätä riskiä ja hyväksymään sen seurauksia, olisi parempi pidättäytyä seksistä kokonaan. Seksi ei ole ihmisen perusoikeus.

Todettakoon myös, että täsmälleen samaan hetkeen loppuu myös miehen oikeus omaan lompsaansa. Mies ottakoon yhtä lailla vastuun omasta holtittomudestaan tai typeryydestään.

Miksi tämä kovuus, julmuus ja säälimättömyys? Siksi, että ihmiset alkavat käyttäytymään fiksusti ja vastuullisesti vasta silloin, kun holtittomuudesta voi palaa oma perse. Niin kauan kun sallitaan tuollainen näppärä takaportti, myös holtiton ja vastuuton käytös tulee jatkumaan. Promiskuiteetti on yhteiskunnan kannalta erittäin ei-toivottava ilmiö, ja Theodore Dalrymple on useissa kolumneissaan käsitellyt asiaa. Mutta useimmat ihmiset ovat täysin kyvyttömiä näkemään syy-seurausjatkumoita ja ajattelemaan asioita isossa skaalassa.

Ruukinmatruuuna itse tietää, että hän voi pitää reitensä kiinni halutessaan. Mitä ylpeämpi ja koppavampi nainen on, sitä enemmän myös miehet kunnioittavat sellaista. Jakorasiaa ei kunnioita kukaan.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ironmistress: "Miksi naisen oikeus omaan ruumiiseensa loppuu miehen saastuttimen tunkeutumiseen hänen sisälleen?"

Öh.

Siksi, että ihmiset alkavat käyttäytymään fiksusti ja vastuullisesti vasta silloin, kun holtittomuudesta voi palaa oma perse. Niin kauan kun sallitaan tuollainen näppärä takaportti, myös holtiton ja vastuuton käytös tulee jatkumaan.

Persehän on näppärä takaportti, juu.

myytinmurtaja kirjoitti...

Detritus:

Hammaslääkärissä käynti

- on psyykkisesti rankka toimenpide suurimmalle osalle siihen päätyvistä
- ei edelleenkään ole lääketieteellisesti täysin riskitöntä
- kuluttaa muutenkin kuormittuneen terveydenhuollon resursseja

Kyllä mä ymmärsin, mitä tahdoit sanoa ensimmäisellä viestilläsi: tarkoitit, että että sinusta naisella pitää olla oikeus tehdä abortti, mutta että pitää muistaa, että aborttitoimenpiteellä on myös rankkoja fyysisiä ja psyykkisiä, ehkä yhteiskunnallisiakin sivuvaikutuksia. Ihan okei.

Mutta tämä --

Detritus: "Aborttitoimenpiteitä on siis täysi syy vastustaa."

-- on nyt vaan niin tyhmästi ilmaistu asia. Anteeksi nyt vaan.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: MM, jos olet sitä mieltä, että miehet eivät saa sanoa kantaansa abortista, niin pitäisikö naisten pitää turpansa kiinni maanpuolustuksesta.

Kyllähän sota mitä suurimmassa määrin koskettaa naisia, meillä ja muualla. Vastaava tilanne olisi pikemminkin se, että jollain ihmisellä olisi jostain oudosta syystä oikeus päättää puolisonsa elinluovutuksesta. Siis Matti vaatisi oikeutta päättää, luovuttaako Maija munuaisen vai ei - vaikka Maija siis olisi ihan valveilla ja voimissaan. Järjetöntä.

Matti voisi tietysti sanoa mielipiteensä Maijan munuaiskeikasta - mutta ei ole hänen asiansa edellyttää Maijaa tekemään mitään.

Mutta tietenkin on miehiä, jotka haluavat lapsen, mutta nainen abortoi sikiön. Tällöin on miehen katkeruus ymmärrettävää.

Sitä se kyllä on, ymmärrettävää ja hyväksyttävääkin. Ei sitä kukaan ole kiistänytkään.

myrsky kirjoitti...

Seksi on parhaimmillaan nautinnollinen, iloinen, energisoiva, parantava, positiivinen asia, johon usein liittyy jopa syvää rakkautta kumppania kohtaan - tosin ei kaikkien mielestä, kuten IM kertoo.

Lapsilla pitäisi olla oikeus syntyä toivottuna. Kieltämällä oikeus aborttiin tämä ei toteudu mitenkään. Toki jokaisella jo syntyneellä ihmisellä on ihmiarvonsa ja on typerää jossitella saisiko tämä ja tämä ihminen sitten olla olemassa, jos kerran kaikilla pitäisi olla oikeus aborttiin. Tai ainakin jos tämä jossittelu johtaa aborttioikeuden rajoittamiseen.

Ratkaiseva ero esim. aborttioikeutta puoltavien ja vastustavien ihmisten ajattelutavassa on se, että abortin vastustajat haluavat abortinkieltämisellä päättää kaikkien muidenkin ihmisten elämästä, kun taas abortin hyväksyvät ihmiset kyllä ymmärtävät abortinvastustajien näkökulman eivätkä välttämättä edes itse päätyisi raskaudenkeskeytykseen, mutta suovat sen oikeuden sentään muille.
Sama juttu vaikkapa ihmisten seksielämän suhteen. Jokainen päättää itse miten vapaasti haluaa kenenkin kanssa olla ja ottaa toki vastuun tekemistään, mutta sitten on myös ihmisiä, jotka haluavat rajoittaa omaa seksielämäänsä ehkäpä vain lisääntyäkseen ja se on ihan ok, mutta se, että he samalla alkavat haukkua toisin eläviä jakorasioiksi ym. Kohtuullisen negatiivinen ihmiskuva.

Anonyymi kirjoitti...

Eino: "Minä katson asiaa feminismin näkökulmasta – ja katson naisella olevan oikeuden päättää, mitä hänen omassa ruumiissaan tapahtuu – kun taas vaimoni katsoo asioita invalidin näkökulmasta – ja häntä huolettaa, miten usein lapsen mahdollinen vammaisuus vaikuttaa aborttipäätöksen tekemiseen (siis tilanteissa, joissa tervettä lasta ei abortoitaisi)."

Vaimosi näkökulma on ymmärrettävä. Selektiivistä aborttia voidaan toki käyttää syrjinnän ja rodunjalostuksen tarkoituksiin: naispuolisten sikiöiden abortoimiseen, "väärän"väristen, -oloisten tai -näköisten pyyhkimiseen. Se on järkyttävää, tapahtui se missä tahansa.

Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla abortin rajoittaminen ja naisen ruumiin valjastaminen yhteiskunnalliseen hyötykäyttöön oikeudenmukaisuuden vuoksi vaan syrjinnän vastainen työ.

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Tomi: "Käsitykseni mukaan vapaata aborttioikeutta vastustavat naiset miehiä ueammin.
Miehet ovat tässä teidän feministien puolella."

Löysin pikaisella googletuksella kyselyn USA:sta, jossa toden totta miehistä 44% ja naisista 42% kannatti täysin vapaata aborttia. Voi olla mahdollista myös Suomessa, että miehistä pari prosenttia enemmän kannattaa, tai sitten ei.

"Miehet ovat tässä teidän feministien puolella" on kuitenkin aika pöhkö väite, kun ero on kahden prosentin luokkaa. Kuulostaa näiltä "Miehet on Marsista, naiset Venuksesta eivätkä he koskaan voi ymmärtää toisiaan !!!!!1111!!!!"- otsikoilta, kun on todettu tutkimuksissa, että naisista 51% ja miehistä vain 50% on asiasta Y mieltä X.

Mutta joo, ehkä se mitä itse kuulen ja näen kertoo enemmän siitä, missä liikun ja mitä luen (usein ihan itsesuojeluvaiston vuoksi), kuin siitä, mitä mieltä ihmiset yleensä ovat. Kuten Tomikin totesi, äänekkäimmät vastustajat ovat yleensä miehiä.

Nerea

Eino Empaatti kirjoitti...

Nerea: "Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla abortin rajoittaminen ja naisen ruumiin valjastaminen yhteiskunnalliseen hyötykäyttöön oikeudenmukaisuuden vuoksi vaan syrjinnän vastainen työ."

Tässä olen ihan samaa mieltä (eikä vaimonikaan varmasti vastustaisi: meidän näkemyksissämme on enemmän aste-ero). Ihan hyvä aloitus olisi, että nykyistä "lakia raskauden keskeyttämisestä" viilattaisiin ainakin ottamalla pois momentti, että mahdollisen lapsen "vajaamielisyys", vaikea sairaus tai ruumiinvika olisi syy abortin tekoon. Se, että tietynlaiset ihmiset yksilöidään "enemmän aborttiin kelpaaviksi", on kyllä syrjintää parhaimmillaan.

(Koko aborttilakia voisi muutenkin vähän ajanmukaistaa. Voisi vaikka ihan oikeasti kirjoittaa sinne, että abortti riippuu yksinkertaisesti raskaana olevan ihmisen päätöksestä: tällä hetkellähän sen saa lain mukaan käytännössä vetoamalla epämääräisesti olosuhteisiin, mutta nykymuodossaan laki kuitenkin periaatteessa mahdollistaa, että aborttia ei hyväksyttäisi, vaikka äiti sitä toivookin).

myytinmurtaja kirjoitti...

EE: "(Koko aborttilakia voisi muutenkin vähän ajanmukaistaa. Voisi vaikka ihan oikeasti kirjoittaa sinne, että abortti riippuu yksinkertaisesti raskaana olevan ihmisen päätöksestä: tällä hetkellähän sen saa lain mukaan käytännössä vetoamalla epämääräisesti olosuhteisiin, mutta nykymuodossaan laki kuitenkin periaatteessa mahdollistaa, että aborttia ei hyväksyttäisi, vaikka äiti sitä toivookin). "

Olen sama mieltä tästä. Abortin pitäisi olla vain ilmoitusasia, ilman tuota naurettavaa olosuhteisiin vetoamisosiota. Helvetti, nykykäytäntöhän on luvan pyytämistä oman ruumiin hallintaan!

"Käytännössä aina saatavan" abortin pitäisi olla periaatteessakin vapaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Hyvä on, hyvä, onnistuihan se sitten näemmä persuittakin.