5. heinäkuuta 2011

Avioliiton esteiden tutkinta

Masinoija todistaa voimallisesti sukupuolineutraalin avioliiton puolesta, kannattaa lukea:

Eikö ketään edes hävetä: Avoin kirje sukupuolineutraalin avioliiton vastustajille

(...) Lapsi tarvitsee turvallisen kodin ja rakastavat vanhemmat, eivätkä homoparien lapset voi nykytiedon valossa sen huonommin tai paremmin kuin heteroparien. Jos olet eri mieltä, antaa tulla sellaisia riippumattomia tutkimustuloksia, joiden taustalla ei ole amerikkalainen kristillinen tutkimuslaitos tai katolinen perinteisiä perhearvoja kunnioittava järjestö (pliis lainatkaa George A. Rekersiä...) – tai tietenkään päin vastoin sukupuolivähemmistöjen etujärjestö. Vihje: tämä ei ole matematiikkaa, eikä yksi poikkeava tulos yhteiskunnallisessa tutkimuksessa kumoa koko ajatusta. Tulosten pitää olla johdonmukaisia ja toistuvia.

Sitäpaitsi, jatketaanpa tätä logiikkaa – olet siis myös sitä mieltä, että eronneilta yksinhuoltajilta, leskiltä ja vaikkapa niiltä, joiden puoliso on puolet vuodesta työmatkoilla, pitää ottaa lapsi pois? Eikö? Miksi ei? Eikö se lapsi tarvinnutkaan isää ja äitiä? (...)


Olen Masinoijan kanssa aivan samaa mieltä. Itsehän tosin suhtaudun ylipäänsä kaikkeen avioliittoon vähän nihkeästi - siis myös miehen ja naisen väliseen avioliittoon - koska sen historiallinen painolasti on aika musertava. Minusta on kuitenkin selvää, että se nykymalli, jossa naimisiin haluavalle homoparille annetaan ainoaksi mahdollisuudeksi kökkö ja riisuttu avioliitto-light, on perusteeton ja typerä.

Turha tässä asiassa on junnata ja jannata: ei ole mitään järkevää syytä siihen, että homopareille ei voitaisi antaa samaa mahdollisuutta naimisiinmenoon kuin heteropareillekin. Mieluiten saman tien.

Eiköhän se olisi loppujen lopuksi vanhoillisempienkin kristillisdemokraattien mieleen, että myös homoparit lopulta purjehtisivat ihan kunniallisesti avioliiton satamaan, eivätkä vain elelisi susipareina...Samasta aiheesta:

8 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Ollakseen kristittyjä, eräät nimeltämainitsemattomat tahot osaavat minusta kyllä olla aika armottomia.

myytinmurtaja kirjoitti...

Hassuinta minusta on se, että homoliittoa vastustavat tahot tuntuvat tyypillisesti olevan samaa porukkaa, joka noin muuten valittaa nykyajan moraalittomuutta ja tapojen turmelusta. Mutta kun niille sitten olisi tarjolla selvästi sitoutumishaluisia, avioliittoon valmiita pariskuntia, niin ne eivät sitten kelpaakaan.

Anki kirjoitti...

Olen seurannut homokeskustelua Homoillasta lähtien ja viime aikoina itsekin osallistunut siihen Uudessa Suomessa. Yhtä ainuttakaan järkisyytä en ole nähnyt, jonka mukaan olisin jotenkin vajaa avioon, jos sopivan naisen josksu löydän. Kaikenlaisia uskonnollisia hörhöilyjä kyllä senkin edestä. Välillä iskee epätoivo ja tuntuu, että Suomi luhistuu konservatismiin...

Detritus kirjoitti...

Minkä takia parisuhteet - siis ihan minkälaiset tahansa - edes tarvitsevat yhteiskunnan siunauksen?

Mitäs jos ei tehtäisikään sukupuolineutraalia avioliittolakia vaan luovuttaisiin koko avioliittolaista?

Ihmiset eläisivät sellaisissa ihmissuhteissa kuin haluaisivat ja uskonnollisten yms. viiteryhmien (epävirallista) siunausta tai muuta rituaalia kaipaisivat voisivat sen ihan rauhassa hakea niillä ehdoilla kuin kyseinen ryhmä haluaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Detritus: "Ihmiset eläisivät sellaisissa ihmissuhteissa kuin haluaisivat ja uskonnollisten yms. viiteryhmien (epävirallista) siunausta tai muuta rituaalia kaipaisivat voisivat sen ihan rauhassa hakea niillä ehdoilla kuin kyseinen ryhmä haluaa."

Itse ajattelen avioliittoa ensisijaisesti juridisena ja taloudellisena sopimuksena. Musta on siis hyvä, että avioliiton puitteet ovat viralliset.

Se on sitten toinen asia, tarvitseeko hommaan minkäänlaisen papin aamenta.

myytinmurtaja kirjoitti...

Anki: "Välillä iskee epätoivo ja tuntuu, että Suomi luhistuu konservatismiin..."

Niinpä, itsekin olen repinyt hiuksiani ensin persujen ja nyt nykyisen hallituksen touhuja seuratessani. Haluan kuitenkin ajatella myönteisesti: ehkä tämä vanhoillisuuden aalto on vain yhteiskunnan kasvukipuilua, viimeinen kouristus muutoksen edessä.

Asenteet muuttuvat koko ajan myös hyvään suuntaan. Kyllähän ihmiset esimerkiksi tämän kesän Prideen osallistumalla näyttivät mielipiteensä viime kesän kaasuiskuista. Siinä eivät Päivi Räsäsen kannanotot onneksi hirveästi painaneet!

Detritus kirjoitti...

Itse ajattelen avioliittoa ensisijaisesti juridisena ja taloudellisena sopimuksena. Musta on siis hyvä, että avioliiton puitteet ovat viralliset.

Parisuhteen juridiset ja taloudelliset aspektit ovat hoidettavissa aivan mainiosti ilman erillistä, virallistettua avioliittoa. Itse asiassa avioliitto - jos ei ole tarkkana - voi laittaa toisen osapuolen etenkin taloudellisesti pahasti altavastaajan asemaan.

Se on sitten toinen asia, tarvitseeko hommaan minkäänlaisen papin aamenta.

Niin, käsittääkseni isossa osassa Euroopan maita siviilivihkiminen on se ainoa lainvoimainen tapa astua avioliittoon, kirkollinen osuus on pelkkä epävirallinen lisä tähän.

Eino Empaatti kirjoitti...

Anki: "Välillä iskee epätoivo ja tuntuu, että Suomi luhistuu konservatismiin..."

Minä taas olen lievästi optimistinen, että tämä eduskunta onnistuisi vihdoin pääsemään asiassa eteenpäin. Ainakin enemmistö edustajista on käsittääkseni kaikille pareilla tasa-arvoisen avioliittolain kannalla.

Detritus: "Parisuhteen juridiset ja taloudelliset aspektit ovat hoidettavissa aivan mainiosti ilman erillistä, virallistettua avioliittoa."

Varmasti ovat, mutta epäilen, että ajatus oman suhteen virallistamisesta on niin iskostunut suureen osaan ihmisistä, ettei ainakaan lähitulevaisuudessa ole odotettavissa avioliiton korvaamista muunlaisilla järjestelyillä. Avioliitto-instituution laajentuminen kaikenlaisiin suhteisiin sen sijaan on ihan uskottava kehityskulku.