Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää haluaa lapset kouluun jo kuusivuotiaina suomalaisten työurien pidentämiseksi.
Mäenpää sanoo Turun Sanomien ja usean muun maakuntalehden haastattelussa, ettei oppivelvollisuusiän alentamiselle ole estettä, koska lapset ovat muutenkin jo esikoulussa.
Hän huomauttaa, että monissa Euroopan maissa oppivelvollisuus alkaa nuorempana kuin Suomessa.
Korkeakouluopintoja Mäenpää jouduttaisi aloittamalla ne neljä vuotta nykyistä aikaisemmin eli 19-vuotiaana. Hän vauhdittaisi opintoihin pääsyä sillä, että pääsykokeita järjestettäisiin kaksi kertaa vuodessa.
Jos suomalaisten työuria halutaan tehostaa, miten olisi lastenhoidon kustannusten jakaminen?
Näin naiset voisivat tehdä menestyksekkäämmän ja täysipainoisemman uran, eikä meidän rahatyöpotentiaalimme menisi haaskuuseen. Kun isätkin hoitaisivat lapsiaan, lapsista kasvaisi terveempiä ja onnellisempia. Siis myös tuottavampia kansalaisia (vihjeenä niille, joille tuottavuus on se kriittisin asia).
Kun tarjolla jo on työkykyisten, koulutettujen aikuisten suuri kykyallas, miksi kiusata lapsia?
Samasta aiheesta:
4 kommenttia:
Samassa jutussa:
"Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa tyrmää STTK:n Mäenpään ehdotuksen. Sarkomaa sanoo tiedotteessaan, että Suomessa saatujen hyvien oppimistulosten perusta on se, että lapset aloittavat koulun, kun ovat siihen valmiita. Jo nyt on mahdollisuus aloittaa koulunkäynti kuusivuotiaana, jos se on lapsen kannalta hyvä asia, hän sanoo.
Sarkomaan mielestä ei olekaan mitään syytä pakottaa kaikki lapset nykyistä aikaisemmin kouluun. Sen sijaan pitäisi mahdollistaa hyvät varhaiskasvatuspalvelut kaikille lapsille ja huolehtia, että jokainen lapsi käy esikoulun."
Hyvä, hyvä! Pisteet Sarkomaalle.
Tosin Mäenpään ehdotus kaksi kertaa vuodessa järjestettävistä (korkeakoulujen) pääsykokeista on minusta ihan hyvä. Sitä en tiedä, miten se on taloudellisesti järjestettävissä.
Eikö kilpailuyhteiskunta hätyytä ja painosta jo tarpeeksi kansalaisiaan? Pitääkö vielä pikku lapsiakin painostaa aina parempaan, nopeampaan, tehokkaampaan suoritukseen? No, riittääpähän kuraattoreilla, terapeuteilla ja psykologeilla hommia, kun yhdellä jos toisella alkaa ilmetä ahdistusta ja mielenterveysongelmia... (Y)
Anki: "Eikö kilpailuyhteiskunta hätyytä ja painosta jo tarpeeksi kansalaisiaan? Pitääkö vielä pikku lapsiakin painostaa aina parempaan, nopeampaan, tehokkaampaan suoritukseen? No, riittääpähän kuraattoreilla, terapeuteilla ja psykologeilla hommia, kun yhdellä jos toisella alkaa ilmetä ahdistusta ja mielenterveysongelmia... (Y)"
Niinpä! Minusta on surkuhupaisaa, että ratkaisuksi uhkaavaan eläkepommiin ja ties mihin ehdotetaan nimenomaan lapsukaisten uraputken aikaistamista.
Koululaisilla ja nuorilla ylipäänsäkin on jo ihan kyllin rankkaa muutenkin. Kouluilla on jo nyt resurssipula. Siihen syssyyn sitten vielä varmaan suunnilleen kellokortit noille pienimmillekin - mikä kuningasajatus! :-/
Lähetä kommentti