15. maaliskuuta 2010

Elinkeinoelämää

Anna Kontulalta hyvä kirjoitus vanhempainrahojen jakamisen ja varsinkin ns. Islannin mallin ongelmista:

Anna Kontula: Päättääkö meidän perheen asioista isä, äiti vai Suomen eduskunta?

Jos todella haluttaisiin tukea miesten kotiin jäämistä, pitäisi kääntää katse sinne, missä nykyinen sukupuolijako syntyy, siis vanhempainrahaa edeltävään äitiysrahakauteen. Kysehän on sukupuoleen sidotusta avustuksesta, joka takaa, että lapsen ensimmäiset elinkuukaudet äiti kantaa hoivasta päävastuun. Tänä aikana muodostuneet käytänteet toistuvat tutkimusten mukaan koko perheen olemassaolon ajan. Äitiyspäivärahan sitomista sukupuoleen on perusteltu imetyksellä, mutta silti se pätee adoptiolapsiinkin...

Miesten kotiin jäämistä tukeva systeemi olisi sellainen, jossa lapsen ensimmäisinä kuukausina molemmat vanhemmat voisivat olla kotona. Silloin hoivavastuu jakautuisi alusta saakka tasaisemmin, molemmilla olisi yhtäläinen mahdollisuus muodostaa kiinteä suhde lapseen ja vanhempainrahalle siirryttäessä koti-isyys olisi yhtä luontevaa kuin kotiäitiys.

Hyvä, hyvä!


Ihan yleisenä kommenttina vanhemmuuden kustannusten jakamiseen (ei siis niinkään Kontulan oivaan kirjoitukseen):

Suoraan sanoen minusta koko tämä känääminen vanhempainrahoista ja siitä, kuinka "mahdotonta" niitä kustannuksia olisi sälyttää isienkin niskoille, on yksinkertaisesti pelleilyä. Työnantajapuolen lausunnot aiheesta ovat liian usein olleet tasoa "talvi yllätti VR:n": "Ai hitsi, ei me tajuttu, että talvella voi tulla niinku lunta raiteille! Ei me tajuttu, että lastentekemiseen menee niinku aikaa!"

Haloo, bimbot. Lapsia on synnytetty aina. Naiset ovat tehneet työtä aina. Ei se voi nyt olla niin vaikeaa saada tämä kustannusten jakaminen kuntoon.





Samasta aiheesta:

5 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

STTK: Stefan Wallin: Islannin malli työn ja perheen yhteensovittamiseen

"Wallinin mielestä perhevapaiden tasaaminen vaatii myös asennekasvatusta. Työpaikoilla pitää kertoa, että vanhempainvapaalle jäävä isä tekee oikein.

– Tätä eivät kaikki työnantajat vielä tajua. On olemassa asenteita, että tällaisen vastuun kantaminen ei kuulu isälle."

myytinmurtaja kirjoitti...

Talouselämä 16.10.07: Julia Huovinen: Isä, olisitko vuoden kotona?

Taloussanomat 15.3.10: Miehet saavat ylennyksen naisia helpommin

Anonyymi kirjoitti...

Turha niitä sukupuolirooleja on pelkästään vaihtamisen vuoksi vaihtaa, onhan siinä pitkälti vielä biologiakin edessä.

Aika tyhjä juttu.

Auri kirjoitti...

Lupasin itselleni, etten enää kommentoi, mutta nyt on pakko, vaikka faktojen tarkistamiseen liittyvää kritiikkiä tämäkin on. Adoptioäiti ei saa äitiyspäivärahaa. Synnyttävä äiti saa, riippumatta siitä, pitääkö hän lapsen vai ei. Adoptioperheet ry:n lobbaamiseen on vuosikaudet ollut sama vastaus: tämä raha on tarkoitettu äidin fyysiseen toipumiseen synnytyksestä, EIKÄ palkkioksi/korvaukseksi lapsen hoidosta. Yhdistys on yrittänyt perustella tämän etuuden kuitenkin palvelevan lapsenkin etua, mutta toistaiseksi perustelut ovat kaikuneet kuuroille korville. (Sen sijaan adoptioisien ja bioisien vapaat ovat täysin identtiset.)

Ai mistäkö tämän kaiken tiedän? No hyvin henkkoht kokemuksesta tietysti.

myytinmurtaja kirjoitti...

Auri: "Adoptioäiti ei saa äitiyspäivärahaa. Synnyttävä äiti saa, riippumatta siitä, pitääkö hän lapsen vai ei."

Ahaa. En tuota tiennytkään. Kiitos korjauksesta! :-)