12. elokuuta 2010

Ken on heistä kaikkein kaunein

Eino Empaatti kirjoittaa oivaltavasti miesten ulkonäkökysymyksistä:


(...)

Tosimiehen alapuolella ovat ne muut, joilla ei saumaa yksinkertaisesti ole – tätä eivät siis kerro naiset, vaan toiset miehet. Ja miksipä saumaa olisikaan, kun omaan viehättävyyteen ei voi vaikuttaa oikeanlaisella pukeutumisella, koristautumisella tai vastaavalla: flaksin määrää oma paikka miesten hierarkiassa eikä ulkoisilla tekijöillä ole mitään tekemistä asian kanssa, paitsi kenties jollain luonnon langettamalla vakiolla, kuten peniksen koolla – näin siis miesten keskuudessa kerrotaan. Eikä koristautuminen ole edes sallittua miehelle – naismaista, homojen hommaa, miehen pitää suhtautua väreihin ja tuoksuihin omassa nahassaan epäillen, vaikka naisilta niitä toki vaaditaankin.


(...)


Tuosta tuli mieleeni pohtia miesten keskinäistä ulkonäön kontrollointia:

Eräs tuttavani, Onni (nimi muutettu) on selkeästi komea mies. En itse ole mitenkään ruma, eikä sitä ole muukaan tuttavapiirini, mutta Onni on meitä kaikkia paremman näköinen. Ei hän ole mikään murskaava filmitähti, mutta hän kirjaimellisesti kääntää kadulla katseita ihan eri määrin kuin kukaan muu meistä. Onni on hyvännäköinen, sen huomaavat kaikki.

Siksi onkin vähän erikoista, että sosiaalisissa medioissa ja kaveriporukalla tavattaessa Onnin miespuoliset tutut aika usein dissaavat Onnin ulkonäköä:


"Hah, äijä! Että joutuu taas sun paskaa pärstääsi katselemaan!"

"Pää nyt edes paita päälle, argh, silmät sokaistuu."

"No, me ollaan kaikki vähän tällaisia isoja, rumia, karvaisia ukkoja."


Nyt on tärkeää huomata, että nämä ovat Onnin hyviä kavereita. He eivät suinkaan tarkoita ilkeillä Onnille. Päinvastoin: näiden miesten kesken on kohteliasta sanoa toista miestä rumaksi äijäksi. Onni vaikuttaa olevan ihan hyvillään tällaisen läpän suhteen: hän on äijä äjien joukossa, ja hänen komeutensa kiistämällä kaverit ottavat hänet mukaan äijyyteen.


Minun havaintojeni mukaan miehet pitävät toisensa joskus aika tiukassa kurissa hyvältä näyttämisen suhteen. Tässä ilmiössä on kyse ensinnäkin siitä, että ei ole "miehen arvolle sopivaa" olla seksiesine, halun kohde. Toisekseen asiaan ehkä vaikuttaa homostelutabu: olisi vallan kauheaa olla kaunis mies, koska, tiedättehän te! Itse kuitenkin uskon, että miestenkeskisen rumistelun määräävin tekijä on miesten keskinäisen kateuden torjunta. Jantelagenin mukaan kukaan mies ei saa olla toista komeampi, ettei muille tule paha mieli.

Yksittäisten miesten kuulee joskus jopa sanovan, että he eivät ainakaan "osaa sanoa", millainen on hyvännäköinen mies! Että he eivät muka nyt vaan kerta kaikkiaan tiedä, mikä tekee miehestä komean, että he eivät näe, kuka on komea ja kuka ei. En usko, että he puhuvat totta. Kyllä miehet tunnistavat komeat veljensä, ja useimmat tietävät erittäin hyvin myös kauniin naaman ja komean kropan vaikutuksen naissukupuoleen. Komea ihan yksinkertaisesti saa osakseen naisten suosion, seuran ja pillut.


On kova paikka olla se pliisumman näköinen. Tässä suhteessa miehet ja naiset ovat siis samalla viivalla. Harva meistä on todella ruma tai vastenmielisen näköinen, mutta jotkut nyt vaan ovat komeampia kuin toiset. Se on vaan hyväksyttävä. Koska ulkonäköön ei ole niin helppo vaikuttaa kuin taloudelliseen tai sosiaaliseen asemaan, toisten parempiosaisuuden sietämiseen on kehitettävä muita keinoja.

14 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Useimmilla meistä lienee tuttavapiireissämme aina pari kappaletta näitä "onneja", muita paremman näköisiä miehiä tai naisia. Yleensä heitä on tosiaan vaan muutama. (Ellet sitten satu olemaan ammatiltasi malli, tai jotain.)

Anonyymi kirjoitti...

"Tuosta tuli mieleeni pohtia miesten keskinäistä ulkonäön kontrollointia: "

Tässä pieni reaalipläjäys: ei vittu mitä paskaa. En koskaan, en sitten koskaan ole tällaista tavannut. Pieni vinkki, miehet eivät vielä ole naisia vaikka sota sukupuoliroolien vaihtamiseksi on käynnissä.


"hän on äijä äjien joukossa, ja hänen komeutensa kiistämällä kaverit ottavat hänet mukaan äijyyteen. "

Kyllä, miehet ovat solidaarisia, vain naiset riitelevät meikeistä.

"Tässä ilmiössä on kyse ensinnäkin siitä, että ei ole "miehen arvolle sopivaa" olla seksiesine, halun kohde. Toisekseen asiaan ehkä vaikuttaa homostelutabu: olisi vallan kauheaa olla kaunis mies, koska, tiedättehän te! Itse kuitenkin uskon, että miestenkeskisen rumistelun määräävin tekijä on miesten keskinäisen kateuden torjunta. Jantelagenin mukaan kukaan mies ei saa olla toista komeampi, ettei muille tule paha mieli."

Onko nykyään joku ongelmakateus naisilla kun naisten perinteiset ongelmat pitää tuputtaa miestenkin reviirille, aivan kuin huono itsetuntoinen pissis, jotta voisi sanoa hei mäkin oon samanlainen.

"Että he eivät muka nyt vaan kerta kaikkiaan tiedä, mikä tekee miehestä komean, että he eivät näe, kuka on komea ja kuka ei. En usko, että he puhuvat totta. Kyllä miehet tunnistavat komeat veljensä, ja useimmat tietävät erittäin hyvin myös kauniin naaman ja komean kropan vaikutuksen naissukupuoleen. Komea ihan yksinkertaisesti saa osakseen naisten suosion, seuran ja pillut. "

Kyllä me ainakin tällainen ymmärretään, lopeta vinkuminen. On ihan totuus, että rahakas mies saa vaikka ei ulkonäköä olisikaan, mutta kauneus ei riitä, ehei, pitää olla pokkaa kohdella naista huonosti sitten alkaa tulla liukuhihnalta.

Tiedätkö miksi asioita sanotaan sanomattakin selväksi, itsestäänselvyydeksi? Et mutta sehän ei haittaa!

Anki kirjoitti...

Niin, tästä huomaa hyvin, että sorron muotoja on monia ja ne ovat risteäviä. (Eli ei ole pelkästään miesten naisiin kohdistamaa sortoa, vaan miesten miehiin, naisten miehiin jne.)

Täyttä perseilyähän tuollainen on. Liekö sama ilmiö joka maassa vai pelkästään täällä? Mietin vaan, kun yleensähän suomalaisia tituleerataan kateellisiksi.

Ja ai niin siitä vielä, että (hetero)miehet eivät osaisi nähdä millainen on hyvännäköinen mies, niin en tosiaankaan usko sitä. Itse olen lesbo, mutta se ei estä minua muodostamasta mielipidettä jonkun miehen ulkonäöstä. Kyllä minä nätin miehen tunnistan kun näen :D Ja ehostautumiseen liittyen, itse henk. koht. pidän näteimpinä hevereita ja gootteja, kajaali miehillä on oikein hyvännäköistä. Riippuu toki vähän ihmisestä. Ihailen kyllä miestä, joka täällä Suomessa uskaltaa meikata ja laittautua. Ympäristö ei aina ole kaikkein kannustavin...

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Kyllä me ainakin tällainen ymmärretään, lopeta vinkuminen. On ihan totuus, että rahakas mies saa vaikka ei ulkonäköä olisikaan, mutta kauneus ei riitä, ehei, pitää olla pokkaa kohdella naista huonosti sitten alkaa tulla liukuhihnalta."

Taidat olla ruma jätkä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Anki: Aah, mustakin kajaaleissa vaan on sitä jotain! Miehen katseesta tulee niin ihanan syvä ja tuima. Se on hyvin eroottista.

Anonyymi kirjoitti...

Ano:"On ihan totuus, että rahakas mies saa vaikka ei ulkonäköä olisikaan, mutta kauneus ei riitä, ehei, pitää olla pokkaa kohdella naista huonosti sitten alkaa tulla liukuhihnalta."

:D

Se on fakta!! Se on evoluutiota!!!! Kaikki naiset oikeasti tahtoo Merviksi Mervin paikalle!!!!

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Tämän kaavion mukaan miehen ulkonäöllä on hyvinkin suuri merkitys naisten valinnoissa, ainakin netin deittipalvelussa, paljon enemmän kuin rahalla:

http://restructure.files.wordpress.com/2010/05/relationship_predictors_infographic-800.gif

Mutta ne eivät olleet suomalaisia. Kuten ano jo valisti, suomalaisnaiset kehittyivät jo savannilla kaipaamaan rahaa ja nyrkkiä naamaansa.

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Ano: "Pieni vinkki, miehet eivät vielä ole naisia vaikka sota sukupuoliroolien vaihtamiseksi on käynnissä."

Siinä me tullaan, tunkeudutaan vaaleanpunaisilla panssarivaunuilla ja glitterkuvioiduin rynnäkkövetimin anon kotiin ja pakotetaan se levittämään naamaansa kosteusvoidetta, ehkä jopa ajelemaan säärikarvat.

Miksi on niin vaikeaa käsittää, ettei yksilönvapauden kunnioittaminen sukupuolirooleja avaamalla tarkoita niihin pakottamist?. Vai onko anon mielestä niin, että rooleja on vain kaksi, ne ovat tiukan tarkkarajaisia ja muuttumattomia, ja ainoa mahdollisuus muuttaa asetelmia on vaihtaa roolit?

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

"
Se on fakta!! Se on evoluutiota!!!! Kaikki naiset oikeasti tahtoo Merviksi Mervin paikalle!!!!

Nerea"

Nukun sinä vaan, itse Ns."kauniina miehenä" voin sanoa että jos yrität antaa itsestä fiksun kuvan, yrittää kohteliaasti ja rauhallisesti tutustua johonkin naiseen niin tämä nainen ei käy yhtä kovilla kierroksilla jos sanot olevasi jengissä tai vankilasssa käynyt mies, tai saati jokin Bill Gates, se ON vain evoluutiota, vaarallinen ja rahakas, ja joskus väkivaltainenkin. Siksi en ymmärräkään, toki olen tavannut paljon tästä tietoisi naisia ja he ovatkin yrittämisen arvoisia, mutta niin vähän niitä on.

Ps. ei se kauneus silti pitkälle vie jos ei omaa muita attribuutteja.

Ellu kirjoitti...

"Kyllä, miehet ovat solidaarisia, vain naiset riitelevät meikeistä."

Viikon huumoripläjäys. Miesten keskinäinen nälviminen ei liity kajaaliin, mutta kyllä sitä vaan esiintyy. Arvon anonyymin kommentti miesten keskinäisestä solidaarisuudesta on ristiriidassa seuraavan kanssa:

"Kyllä me ainakin tällainen ymmärretään, lopeta vinkuminen. On ihan totuus, että rahakas mies saa vaikka ei ulkonäköä olisikaan, mutta kauneus ei riitä, ehei, pitää olla pokkaa kohdella naista huonosti sitten alkaa tulla liukuhihnalta."

Eli ensin selitetään miten naiset ovat kateellisia ja pikkumaisia, mutta miehet rehtejä ja reiluja. Sitten laitetaan perään "naiset aina rakastuvat renttuihin" -liturgia. Mitä helvettiä? Jos miehet olisivat solidaarisia toisiaan kohtaan, niin Pate olisi aidosti iloinen Ekin naismenestyksestä, eikä maailma olisi pullollaan puolivillaisia yhteiskuntatieteiden parissa kehitettyjä seksuaalivalintateorioita aiheesta "mix toi saa, mut minä en". Se, että pojille opetetaan koulussa enemmän joukkuepelejä kuin tytöille, ei tee miehistä sosiaalisesti epäitsekkäämpiä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Kaunis Ano: "Nukun sinä vaan, itse Ns."kauniina miehenä" voin sanoa että jos yrität antaa itsestä fiksun kuvan, yrittää kohteliaasti ja rauhallisesti tutustua johonkin naiseen niin tämä nainen ei käy yhtä kovilla kierroksilla jos sanot olevasi jengissä tai vankilasssa käynyt mies, tai saati jokin Bill Gates, se ON vain evoluutiota, vaarallinen ja rahakas, ja joskus väkivaltainenkin."

Mistä tulikin mieleeni:

Bill Gates, Seksin Jumala

Myrsky kirjoitti...

Miesvaltaisella työpaikalla huomaa kyllä miten miehet ovat pikkumaisia ja riitelevät, vaikkakaan eivät meikeistä. Aivan kuten naisetkin.

Ja oikeasti, osaa naisista toki kiihottaa raha ja valta mutta miksi ihmeessä nuorten yökerhoissa ne rahakkaat papparaiset ovat yksin, kun naiset hakeutuvat ikäistensä miesten seuraan, kukin omien mieltymystensä mukaista ulkonäköä suosien.

On kova paikka myöntää, ettei kelpaa haluamilleen naisille vaikkapa ulkonäön tai luonteen takia, joten on helppo jauhaa miten "kaikki" naiset haluavat vain rikkaita ja/tai väkivaltaisia miehiä. Vähän sama kuin jotkut naiset väittävät, että "kaikki" miehet haluavat vain median naiskuvan täyttävän naisen itselleen.
Ja sitten kun astuu ulos, näkee todellisuuden eli hyvin monenlaiset ihmiset ovat löytäneet itselleen kumppanin - riippumatta ulkonäöstä tai palkasta.

Eino Empaatti kirjoitti...

MM: "Kyllä miehet tunnistavat komeat veljensä, ja useimmat tietävät erittäin hyvin myös kauniin naaman ja komean kropan vaikutuksen naissukupuoleen."

Komean kropan osannen luultavimmin tunnistaa kohtuuhyvin, mutta naamoista en kyllä ole varma. Aina kun näen miehen, jonka kasvoja voisin sanoa kauniiksi, mieleen juolahtaa "toisenlaisella kropalla hän olisi sitten kaunis nainen": merkkaan siis naamasta positiiviseksi samanlaiset piirteet kuin naisilla. Mutta ei kai se näin yksinkertaista voi olla? (tai ehkä naamojen kauneus on vain katsojassa...)

Anonyymi kirjoitti...

Lienee todennäköisempää, että miesten on vaikeampi arvioida toisten miesten hyvännäköisyyttä yksinkertaisesti sen takia, että kyseessä on heikommin standardoitu käsite. Valikoimalla satunnaisesti elokuvatrailerin, Cosmopolitanin ja Anttilan alusvaatekuvaston löytää todennäköisesti kolme hyvin samannäköistä naista, mutta kauniille tai komealle miehelle ei löydy yhtä selkeää mallia: jopa pelkästään seksisymboleina tunnettuja miehiä tarkastelemalla löytää hyvin nopeasti täysin erinäköisiä naamoja ja ruumiinrakenteita.

Yritä siinä sitten ennakoida naisten mieltymyksiä.