16. joulukuuta 2010

Joululahjamuistutus

Kukaan aikuinen ei suurin surminkaan halua enempää turhaa rompetta kotiinsa. Joten pane sinäkin joululahjarahasi johonkin hyödyllisempään! Vaikka Plan-kampanjaan:

Plan-kampanja: Koska olen tyttö
Planin Koska olen tyttö -kampanja parantaa erityisesti tyttöjen koulutustasoa ja suojelua. Kampanja kestää vuoteen 2015. Kampanjalla Plan tukee vahvasti YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamista.

Harvoin olen muuten nähnyt missään niin hyvin kiteytettyinä sukupuolipolitiikan olennaisimpia kysymyksiä kuin Planin sivuilla. Katsokaa vaikka itse:

Sukupuoli:

Köyhyys on sukupuolittunut ilmiö: maailman köyhistä kuusi kymmenestä on naisia, ja naisten – puolen ihmiskunnan – hallussa on prosentti kaikesta maailman vauraudesta.

Naisten ja tyttöjen köyhyys johtuu useimmiten siitä, että heidän perusoikeutensa eivät toteudu. Sukupuoleen perustuva syrjintä siis ylläpitää köyhyyttä, ja vastaavasti köyhyys ajaa tyttöjä ja naisia asemaan, jossa he eivät voi pitää kiinni oikeuksistaan.
(...)


Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen:

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen (gender mainstreaming) tarkoittaa toiminnan kehittämistä niin, että pyrkimys sukupuolten väliseen tasa-arvoon sisällytetään kaikkeen organisaation normaaliin työskentelyyn.

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen on olemassa olevan kokemuksen, tiedon ja työvälineiden hyödyntämistä. Tärkeää on, että se ei ole irrallinen hanke vaan uudenlainen tarkastelutapa jokaisen tehtäviin.

Sukupuolinäkökulma tarkoittaa, että tarkastellaan sukupuolen ja sukupuolierojen merkitystä yhteiskunnan rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisiin yhteisön jäseninä. Sukupuolinäkökulma auttaa meitä havaitsemaan, että tytöillä ja pojilla, naisilla ja miehillä on monilta osin toisistaan poikkeava asema yhteisössä ja siten myös erilaiset tarpeet ja toiveet.

On tärkeää huomata, että gender tai sukupuoli ei ole yhtä kuin naiset. Tämän päivän sukupuolinäkökulma huomioi asenteiden ja roolien vaikutuksen niin miehiin kuin naisiin.
(...)

12 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Olen ajatellut asiaa varsin paljon. En tiedä muuta keinoa maailman pelastamiseen kuin tyttöjen koulutuksen.

Jos te tiedätte, kertokaa nyt helvetissä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Pakko myöntää, että tämä valtavirtaistamisjutun loppuosa hiukan hämäsi minua:

"Osa kehitysyhteistyön toimijoista on kritisoinut sitä, että valtavirtaistamisen innossa sukupuolierityisen toiminnan resursseja on karsittu.

Tasa-arvotavoitteiden valtavirtaistaminen kaikkiin hankkeisiin ei ole ollut yhtä tuloksellista kuin erityiset nais- tai tyttöhankkeet, joihin tasa-arvotyö aiemmin keskittyi."


Ajatelin, että ei kai tämä nyt vaan kuitenkin olekin vaan sitä hölmöilyä, että poikien ja tyttöjen kohtaamien ongelmien väitettäisiin olevan yhtä pahoja. Mutta loppukaneettina sivuilla kuitenkin todetaan:

"Siksi erillisohjelmat ovat edelleen tarpeen samalla kun sukupuolinäkökulmaa valtavirtaistetaan kaikkeen toimintaan. Plan noudattaa kehitysyhteistyössään tasa-arvon kaksoisstrategiaa, eli edistää tasa-arvoa sekä heikommassa asemassa olevaan sukupuoleen kohdistuvilla erityistoimilla että sukupuolinäkökulman sisällyttämisellä kaikkeen toimintaan."

Minkä lisäksi itse Planin Koska olen tyttö on tietysti jo itsessään hyvällä tavalla sukupuolierityinen kampanja.

Ironmistress kirjoitti...

naisten – puolen ihmiskunnan – hallussa on prosentti kaikesta maailman vauraudesta.

Tuohon on pakko todeta, että Bravo Sierra.

Suomessa naisten hallussa on noin 60% kaikesta vauraudesta - ruukinmatruunalla itselläänkin on puolet asunnosta, puolet veneestä, puolet autosta ja ikioma portfolio - eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö näin olisi myös muualla teollistuneessa maailmassa.

On kumma juttu, miten feministit eivät kiinnitä mitään huomiota islamilaiseen maailmaan ja siellä vallitsevaan seksismiin, vaan jaksavat jauhaa noita vanhoja vääriksi osoitettuja klišeitä.

Tomi kirjoitti...

Naisten halussa vain prosentti ei voi pitää mitenkään paikkansa, koska länsimaissa naiset omistavat useita kymmeniä prosentteja varallisuudesta.

myytinmurtaja kirjoitti...

No, Tomi ja Ironmistress - voimme siis luottaa siihen, että ainakin te kyllä annatte tänä jouluna rahaa Planille. Vai mitä?

;-)

Tomi kirjoitti...

MM miksi kirjoitat välillä blogiisi aivan järjetöntä propagandaa, vaikka pienellä miettimisellä huomaisit, ettei se voi pitää paikkaansa ?

Anonyymi kirjoitti...

Joo, taustalla ettämättä miesten alistaminen feministiseen muottiin, en koskaan alistu, haluan olla minä.

http://janrossi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55306-ihmisoikeudet-miesten-henkinen-kastrointi-etenee

Ironmistress kirjoitti...

MM, on jo annettu. Olet täsmälleen oikeassa siinä, että tyttöjen koulutus on avain edistykseen ja mitä tasa-arvoisemmaksi koulutus saadaan, sitä varmemmin myös nuo seksismin linnakkeet murenevat.

Tämä muuten on tärkeä syy siihen, miksi talipäät Afganistanissa ovat hyökänneet juurikin tyttökouluja vastaan. Nuo ihmiskunnan viholliset eivät voi sietää sitä, että nainen voi olla heitä itseään fiksumpi, pätevämpi ja osaavampi.

Ironmistress kirjoitti...

Todetaan vielä se ikivanha klišee:

Nainen on maailman neekeri, mutta länsimainen nainen on maailman juutalainen.

Reality check: Meillä menee hienosti, kaikki ihailevat ja kunnioittavat meitä, ja viha ja sorto meitä vastaan on enää vain menneisyyden kummitus. Meidän olisi jo aika myöntää itsellemme, että meillä menee lopultakin aika hyvin, ja että miehillä menee monissa suhteissa meitä huonommin. Esiäitiemme työ on saatu länsimaissa aika hyvin päätökseen.

Mutta se, että meillä menee hyvin, ei tarkoita sitä, että kaikkialla maailmassa naisilla menisi yhtä hienosti. Ruukinmatruuna on vakaasti sitä mieltä, että avustustyö - kuten juuri kehitysapu - tulisi suunnata kaikkein heikoimmille ja heikoimmassa asemassa oleville, eli naisille, ja esimerkiksi pakolaisiksi Suomeen tulisi ottaa nimenomaan naisia eikä miehiä. Ja ennenkaikkea naisia, joilla on pieniä lapsia.

Tasa-arvoasiat ja monet muutkin jutut alkaa nähdä aivan toisesta näkövinkkelistä sitten kun tulee itse äidiksi. Silloin alkaa ymmärtämään, miksi asiat ovat niinkuin ne ovat.

Anonyymi kirjoitti...

@Ironmistress: Mitä, täh? Myyttis kehottaa lahjoittamaan rahaa kamppanjaan, jolla taistellaan seksismiä vastaan muun muassa islamilaisissa maissa, ja tämä on mielestäsi osoitus siitä etteivät feministit välitä islamilaisten maitten seksismistä?

Ironmistressille ja Tomille vielä yhteisesti, että joo teollistuneissa länsimaissa saattaa olla sitä sun tätä kaikkea kivaa, mutta eivät ne paljoa paina kun globaaleja keskiarvoja ryhdytään laskemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ironmistress: kliseitä jauhat vain sinä. Postisi ovat yhtä naurettavaa sosiobiologista, rasisitista ja antifeminististä klisettä kliseen perään, kaikki on kuultu jo satoja kertoja. Niin kuin nyt tuokin klisee, että feministit eivät välittäisi islamilaisten maiden seksismistä. Roskaa ja typerää olkinukkeilua. Juuri feministeiltä olen kuullut syvällisimmät pohdinnat uskonnon, kulttuurillisten oikeuksien ja tasa-arvon suhteista ja ristiriidoista. Feministit pyrkivät kunnioittamaan musliminaisten omaa näkökulmaa, koska ymmärtävät kuinka sidoksissa se on siihen kulttuuriin, jossa he ovat kasvaneet, ja voimauttamaan naiset itse toimimaan omasta puolestaan, eivätkä tyydy muiden lailla sanelemaan noille poloisille takapajuisille raukoille, miten heidän tulee toimia.

Islamilaisten maiden seksismistä eivät välitä ne antifeministit, jotka käyttävät musliminaisten sortoa vain keppihevosena omalle rasismilleen ja muuten paskat nakkaavat naisten oikeuksista. He haluavat vain siirtää huomion länsimaisista ongelmista muualle, osoittaa sormella ulkopuolista ja huutaa, että "me ollaan paljon parempia kuin noi, me ansaitaan pillua ja pipareita!".

Planin kampoanja kohdistuu myös islamilaisen maailman tyttöihin. Kummilapsenkin voi valita muslimimaasta, jos oikeasti haluaa auttaa muslimityttöjä, eikä vain vastustaa naisten oikeuksien toteutumista muualla kuin islamilaisessa maailmassa.

Nerea

Tomi kirjoitti...

Krypfto taloudellisissa asioissa köyhät Afrikan maat ja arabimaat eivät paljon keskiarvossa paina, sillä suurin osa maailman varallisuudesta on länsimaissa.