13. toukokuuta 2010

Voima ja kunnia

Päivänä muutamana keskustelin ystäväni Myrttiinan (nimi muutettu) kanssa. Myrttiina sanoi:

"Mutta onhan se tosiasia, että miesten ja naisten tasa-arvo on viime kädessä mahdoton."

Olin ällistynyt, sillä Myrttiinahan on feministi niin kuin minäkin. Mitä hän oikein puhui? Myrttiina tarkensikin piani:

"Niin, koska miehet ovat aina fyysisesti vahvempia kuin naiset. Niin se vaan on."


Myrttiina on väärässä. Ilman muuta miehen ruumis on vahvempi kuin naisen, mutta eihän ruumiin voima säädä sitä, kuka johtaa. Voima ei ole automaattisesti valtaa.

Valtionpäämiehet ovat harvemmin mitään komeita karpaaseja. Eivät he tätä nykyä hallitse komeitten, väkevien kankkujensa voimalla. Hallitsemiseen tarvitaan aina hallitsemisen salliva rakenne, siis koko muun yhteisön näkemys siitä, millaisen protokollan mukaan asiat hoidetaan. Esimerkiksi joitain satoja vuosia sitten kuningasvalta oli yleinen käytäntö. Siihen oli luonnollisena osana sekoittunut niin sanotun ylhäisaatelin valta ja se, että tuotantopuolella (so. maataloustyöläisillä) ei useista eri syistä ollut resursseja järjestäytyä joukkovoimaksi.

Ei Ludvig Miljoonastuhannes ollut pomo nätin habansa armosta. Hän oli pomo, koska hänen annettiin olla.


Edes alkukantaisemmissa yhteisöissä (mitä me niistäkin tiedämme), vahva ruumis ei yksin riitä. Jotta vahvakroppainen ihminen voisi määräillä muita, muiden täytyy suostua siihen. Ihmisen ruumis on aina hauras, sen tarpeet ovat kiistämättömät. Ei ole sitä ihmistä, jonka ei tarvitsisi nukkua ja syödä. Näin vahvinkin on aina muiden armon varassa.

Miten sen kiteyttäisin: Kukaan ei johda yksin. Ei edes itsevaltias.



Samasta aiheesta:

6 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Muutoinhan muistossa autuas Tony Halme -vainaa olisi ollut Suomen kuningas. Miettikääpä: olen varma siitä, että hän olisi vielä vimeisinä heikkoutensakin vuosinaan voinut halutessaan taittaa niskat nurin jokaiselta tämän kirjoituksen lukijalta, niin mieheltä kuin naiseltakin. Sinultakin. Silti hän ei johtanut meitä.


[Huom! Tarkoitukseni ei ole mitenkään erityisesti dissata Halmetta tai vihjata, että hänellä olisi ollut tapana esimerkiksi olla väkivaltainen sivullisia kohtaan. Käytän häntä esimerkkinä siksi, että hänen ruumiillinen olemuksensa oli sellainen, että monet ihmiset yhdistävät sen vallankäyttöön. Sellaiseen barbaariruhtinas tulee ja hakkaa! -tyyliin.]

myytinmurtaja kirjoitti...

Se vielä, että minä ja Myrttiina puhuimme siis tasa-arvosta nimenomaan siitä näkökulmasta, keillä on yhteiskunnallista valtaa - siis keillä on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin hankkeisiin.

Tässä tasa-arvo = yhtäläistä valtaa, esimerkiksi yhtäläiseen arvostukseen tms. emme ottaneet kantaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tässäkin voima on määritelty miehisestä näkökulmasta. Naiset kasvattavat sisällään ja synnyttävät uusia ihmisiä, heillä on korkeampi kipukynnys, he elävät vanhemmiksi ja Leningradin piirityksen kaltaisissa ääriolosuhteissa miehet kuolevat ensimmäisinä pois (syynä korkeampi energiantarve). Miten niin heikompi sukupuoli? Fyysinen voima tarkoittaa muutakin kun sitä, että kuka jaksaa nostaa painavimman kiven.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano, minusta fyysinen "voima" on tosiaan voimaa - siis sitä tylsää perusjuttua, että kuka jaksaa nostaa minkäkin kiven. Jutun ajatus oli se, että nostamalla isomman kiven kuin joku toinen ei vielä automaattisesti sovi kenenkään pomoksi.

Kestävyyttä, työtehoa, uuden ihmisen rakentamiskykyä, parempaa energiataloutta jnejne. ehkä kutsuisin itse toisella nimellä. Vaikka "suorituskyvyksi". Mutta no, kutsutaanhan tahdonvoimaakin "voimaksi".

Eino Empaatti kirjoitti...

Jos joskus ammoisina aikoina valta olisi ollut vain voimasta kiinni, ei silti johtajana olisi automaattisesti ollut se, joka nostaa eniten rautaa tangolta, vaan se, joka saa haalittua taaksensa eniten kansaa. Pataljoonallinen ihmisiä taltuttaisi Tony Halmeenkin.

Mikko T kirjoitti...

Tuo "fyysinen voima on valtaa" argumentti on aivan käsittämätön. Jos näin olisi, olisimme edelleen yksi isokokoinen apinalaji Afrikassa. Toni Halmeenkaan ei olisi pitänyt vetää kaikkea mahdollista henkisen voiman edustajien kehittämään kasvunedistäjää muuttuakseen mikkihiirestä mieheksi, vaan hänen geeninsä olisivat taanneet hänelle "miehistä valtaa" osoittavan gorillan kropan ja aivot.

Ainoa fyysisen vallan muoto on naisen väki, ja sekin vain koska "liha on heikko".