22. marraskuuta 2010

Katkera kalkki

Luin tuossa muuannen kolumnin ja sitten sen saamat kommentit. Kirjoittaja oli jutussaan ilmaissut feministisiä mielipiteitään eräästä asiasta, joten kirjoitus olikin välittömästi saanut alleen aimo tukun tuohtuneita anokommentteja:

"Selvästi tästä kuultaa feministin tyypillinen katkeruus läpi! Te femakot aina plää plää plää, jötö jötö jöö."

Tämä nimenomainen dissaustapa ihmetyttää minua. Ei siis antifemakkomölinä tietenkään - sehän on vakiona annettu - vaan katkeruuden käyttäminen lyömäaseena. Minusta se on nimenomaan naisten haukkumiseen käytetty sana:
"Aijai, nainen! Mitä pääsi käymään! Nyt kuuluu sanoistasi vähän viitettä siihen suuntaan, että sähän olet ehkä katkera!"

Katkeran naisen pitäisi hävetä, sillä katkeraksi syyttäminen on melkein yhtä paha asia kuin miesvihaajaksi syyttäminen. Miesvihaaja on Ilmestyskirjan peto eikä Katkera ole paljoa parempi. Mutta miksi on valittu juuri tämä sana?

Ensinnäkin, miksi miehiä ei haukuta "katkeroituneiksi"? Siis sanota "katkeroiksi" niin, että se olisi haukku? Esimerkiksi näin: "Kake löi vaimoaan. Selvästi katkeroitunut ukko!" Tai näin: "Herra kenraali Make aloitti sodan. Selvästi äijä oli vaan katkera, kun nuoret miehet ovat sitä komeampia." Tai arkisemmin näin: "Kuule Åke, pitäisiköhän sun tehdä elämällesi jotain, sen sijaan, että vain katkeroidut avioerostasi?"

Toisekseen, miksi katkerana oleminen ylipäänsä olisi niin paha asia? Katkeruus on kurja tunne ihmiselle itselleen, mutta eihän se ole mikään muihin ihmisiin vaikuttava käytösmoka. Mitä siitä muut katkeraa moittimaan?


Katkeroituminen ei tietenkään pidemmän päälle ole kovin rakentava tapa suhtautua vastoinkäymisiin: jos on mahdollisuus muuttaa olosuhteitaan, katkeruudessa vellominen on pelkästään tyhmää. Mutta eihän katkeruuden tuntemisessa sinänsä ole mitään epäjohdonmukaista. Jos ihminen kokee, että häntä on kohdeltu väärin - että häneltä on viety jotain hänelle kuuluvaa, että hänelle on tehty pahaa siten, ettei hän voi sitä pahaa kostaa eikä saada siitä hyvitystä - niin onhan ihan luonnollista tuntea katkeruutta.

Joten joku ihminen on katkera, ehkä hänellä on syytäkin.Samasta aiheesta:

9 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Katkerokalkki

Anonyymi kirjoitti...

"Ensinnäkin, miksi miehiä ei haukuta "katkeroituneiksi"? Siis sanota "katkeroiksi" niin,"

Ai ei vai? Niin.


http://www.tietysti.fi
/fi/T/Tiedeuutiset2/Tata-tutkimme/Miehet-kokevat-vakivaltaa-parisuhteessaan/

Katkeruus on ymmärrettävää silloin kun todellisuus on katkeraa sellaista.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano, ystäväni: Mä olen vaarassa katkeroitua siitä, että sä ilmeisesti olet tyhmä bimbo, joka ei ymmärtänyt alkutekstin pointtia.

Mutta kun nyt sivuraiteella ollaan, ehdotan, että otat vaikka uuden vuoden projektiksesi naisten asemaan samaistumisen. Kun otat selvää naisten oloista, huomaat aika pian, että väkivallan kuvio on varsin ruma näin meiltäkin päin katsoen. Minua todella ärsyttävät miehet, jotka eivät uskalla nähdä maailmasta kuin oman pienen tonttinsa.

"”Tietyllä varauksella voidaan sanoa, että varusmiehet olivat kokeneet parisuhteessaan fyysistä väkivaltaa harvemmin kuin ikäisensä naiset”, Juuso Nieminen vertaa, mutta muistuttaa, että muun muassa parisuhteen määritelmä, kysymysten muoto ja vastaajien ikäjakauma poikkesivat kyselyissä toisistaan."

Ehkä myös opit kommentoimaan relevantisti, siis kulloiseenkin käsiteltävänä olevaan asiaan suoraan liittyen.

myytinmurtaja kirjoitti...

MM: Syyn ja seurauksen laki

Tomi kirjoitti...

Mies- ja naisvihaajat ovat kyllä lähes petoja. He vihaavat sukupuolen takia puolta ihmiskuntaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta kun nyt sivuraiteella ollaan,"

Ai miten niin, puhuttiin katkeruudesta, Eikö mies saisi olla katkera naisten aiheuttamista asioista, ai niin: Ei, koska ei naiset aiheuta koskaan mitään vain miehet. Lässynlässyn.

"Minua todella ärsyttävät miehet, jotka eivät uskalla nähdä maailmasta kuin oman pienen tonttinsa. "

Sulla taitaa se ongelma olla vain se, että sun tontilla ei näy kuin seinät, jotka olet maailmasi ympärille rakentanut. Sitten kun joku huikkii toisaalta jotain epämiellyttävää niin katkeroidut, koska uhriasemasi hegemonia kuuluu vain sinulle, sinun mielestäsi.

"Kun otat selvää naisten oloista, huomaat aika pian, että väkivallan kuvio on varsin ruma näin meiltäkin päin katsoen."

Niin?? Mutta pointti on se ettei saa puhua siitä toisesta näkökulmasta, koska se ei hyödytä naisia. Capisch?

"Ehkä myös opit kommentoimaan relevantisti, siis kulloiseenkin käsiteltävänä olevaan asiaan suoraan liittyen."

Ulina alkaa yleensä silloin kun osuu juuri oikeaan nappiin. Niin nytkin. Keskustelu ei aina mene sinne suuntaan ja siihen päätökseen kuin itse haluaa, vaikka sensorin valta sinulla onkin(ja siten valta muokata keskustelu itseäsi tyydyttäväksi).

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Ai miten niin, puhuttiin katkeruudesta, Eikö mies saisi olla katkera naisten aiheuttamista asioista, ai niin: Ei, koska ei naiset aiheuta koskaan mitään vain miehet. Lässynlässyn."

Sulla on kyllä ihan rehellisesti sanoen paha ongelma sisälukutaidon kanssa.


Alkutekstissä kirjoitin siitä, kuinka tiettyä sanaa mielestäni käytetään naisten dissaamiseen, mutta ei miesten.


Toki voit kirjoittaa kommentin myös aiheen vierestä - tässä tapauksessa siis miesten katkeruudesta. Silloin sinun on kuitenkin johdettava se jotenkin alkuperäisestä teemasta. Vaikka näin:

Kuvitteellinen-Ano: "No, tämä nyt ei liity suoranaisesti alkuperäisen kirjoituksen kuvaamaan asiaan, mutta tulipa tuosta mieleeni, että kyllä monet miehetkin tuntevat katkeruutta. Esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa..."

Ja jotta kommentti ei menisi pelkäksi Mutta entäs miehet!!! -jaaritteluksi, siinä on oltava jokin päätöspointti. Esimerkiksi:

Kuvittellinen-Ano: "Niin että ehkä on aika ulottaa katkeroitumisen käsite myös miehiin. Parasta tietysti olisi, ettei kenekään tarvitsisi turhan päiten katkeroitua."

Tai mitä ikinä.


Ano: Muista lukea antamani linkki.

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti tiedät tästä jo, mutta halusinpa pistää huomion tästä ohjelmasta teikäläiselle varmuuden vuoksi:
http://areena.yle.fi/video/1456826

Silminnäkijä: Toinen raiskaus - kertoo siis aiemmin kirjoittamastasi tytöstä jonka koulutoveri raiskasi, ja kyläyhteisö ryhtyikin tukemaan raiskaajaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonyymi2: "Luultavasti tiedät tästä jo, mutta halusinpa pistää huomion tästä ohjelmasta teikäläiselle varmuuden vuoksi:
http://areena.yle.fi/video/1456826"


(Silminnäkija: Toinen raiskaus - ote ohjelmasta)

En itse asiassa tiennyt, kiitos linkistä! Bjästan kyläisten tempauksista kyllä katkeroituisi itse jeesuskin.


(Alkuperäinen tekstihän oli siis tosiaan tämä:

MM: Svea-mamman povi)