12. toukokuuta 2011

Puoli miljoonaa

HS 11.5.2011: Selvitys: Kongossa raiskataan yli tuhat naista joka päivä

"Washington. Yli 1 100 naista raiskataan joka päivä Kongon demokraattisessa tasavallassa, käy ilmi tuoreesta amerikkalaisselvityksestä. Naisten kokema seksuaalinen väkivalta on näin ollen 26 kertaa yleisempää kuin aiemmin on uskottu.

Yli 400 000 naista ja tyttöä raiskattiin sotien ja väkivallan runtelemassa maassa 12 kuukauden mittaisena aikana vuosina 2006–2007. Tutkimuksesta kertoi amerikkalaislehti American Journal of Public Health."(...)


Tai enemmänkin:


(...)"Selvityksessä olivat mukana 15–49-vuotiaat naiset ja tytöt. Nuoremmat tytöt ja vanhemmat naiset eivät kuuluneet selvityksen piiriin, eivät myöskään pojat ja miehet.(...)Ehkä historiankirjoissa meidän ajastamme mainitaan käsittämättöminä hirmutekoina keskitysleirit - ja tämä.

15 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Olennaisin kysymys Kongon viharikoksissa ja muiden maiden ja aikojen vastaavissa on tämä: mikä tekee miehestä huoran? Mikä saa yksittäisen kongolaisjampan - niin monen yksittäisen kongolaisjampan - päässä välähtämään, jotta nyt pistänkin kiduttaen tuota lähimmäistäni?

Yököttää.

myytinmurtaja kirjoitti...

Että semmoinen "demokraattinen tasavalta" se.

Anki kirjoitti...

Luin uutisen eilen ja se pysäytti täysin. Miten tuollainen voi olla mahdollista? Itse en ole perillä Kongon tilanteesta ollenkaan, mutta muistelen sen olevan sodan runtelema maa. Ei tietenkään sillä, että sotatraumat jotenkin oikeuttaisivat tuollaisen - mikään ei oikeuta! - mutta muutenkaan tuollaisia lukemia ei osaa selittää. Yleensä kurjuus johtaa kurjuuteen. Oli syy mikä tahansa, ei voi käsittää kongolaisten horokkien määrää (turha varmaan edes selventää, että puhun nyt miehistä). Voin vain kuvitella, miten paljon poikia ja miehiä on raiskattu. Miehen raiskaaminen on ainakin Suomessa täysi tabu.

Anonyymi kirjoitti...

"mikä tekee miehestä huoran? Mikä saa yksittäisen kongolaisjampan - niin monen yksittäisen kongolaisjampan - päässä välähtämään, jotta nyt pistänkin kiduttaen tuota lähimmäistäni?"


Hmmnn, suomessakin tämä marginaali tekee samaa, joten aika vaikea juttu, jos kyse ei ole rakenteista niin mistä sitten? Huoria ne tosin/tuskin ovat, huora tekee mitä tekee pelkästä seksin nälästä/ addiktiosta, tässä kyse on vain ja ainoastaan vallasta. Vanha kulttuurinen alistamisjuttu vissiin.

myytinmurtaja kirjoitti...

(Blogger kadotti tämän tekstin käyttökatkoksensa yhteydessä. Myöhemmin se sentään palautti syömänsä, mutta kommentit jäivät ainiaaksi sen syövereihin.)

anki.heikkinen kirjoitti...

Harmi, että kommentit hävisivät. Laitan kommenttini suuri piirtein uudelleen:
Muistan hyvin, miten tuo uutinen pysäytti. Tietysti maailma on täynnä pahuutta, mutta aina sen määrää ja muotoa erehtyy aliarvioimaan. Luvut ovat järkyttäviä. Monissa kongolaisissa miehissä on jokin perustavanlaatuisesti vialla. Voin vain kuvitella miten iso luku olisi, jos miesten/poikien kokemat raiskaukset olisi laskettu mukaan. (Miksi niitä ei ole laskettu??)

myytinmurtaja kirjoitti...

Anki: "Monissa kongolaisissa miehissä on jokin perustavanlaatuisesti vialla. Voin vain kuvitella miten iso luku olisi, jos miesten/poikien kokemat raiskaukset olisi laskettu mukaan. (Miksi niitä ei ole laskettu??)"

Niinpä. Minusta on erityisen hirveää ajatella tuon naisvihan seurauksia - vihan ja tyhmyyden kehällä on ikävä todennäköisyys vain voimistua. Raiskattujen naisten kokemukset eivät voi olla heijastumatta heidän lapsenkasvatukseensa eikä noin epäoikeudenmukaisessa ympäristössä varttuminen ei voi olla vaikuttamatta lapsiin!

myytinmurtaja kirjoitti...

Mitä tuohon poikien ja miesten kimppuun hyökkäämisten mitätointiin tulee, kyse voi olla jostain käytetyn tutkimusmenetelmän vaatimasta jutusta. Tosin itse epäilen, että vaikutuksensa saattaa olla myös miesten haavoittumattomuuden "kultilla" - ihmiset eivät mielellään ajattele, että myös miehet ovat haavoittuvaisia seksuaaliselle väkivallalle.

Tähän hätään minulla ei ole tarjota linkkiä, mutta muistan joskus lukeneeni, kuinka monet maat protestoivat YK:n sotatoimialueitten seksuaalisesta väkivallasta keräämiä tilastoja vastaan - koska niissä tutkittiin myös miesten kokemia raiskauksia tai muita seksuaalisia kiduttamisia. Kyse ei ollut siitä, että protestoivat tahot olisivat nimenomaan olleet järkyttyneitä miehille tehdyistä vääryyksistä. Ne eivät vain hyväksyneet sitä ajatusta, että miehiäkin olisi mahdollista kiduttaa noilla tavoin! :-(

anonilli kirjoitti...

'Monissa kongolaisissa miehissä on jokin perustavanlaatuisesti vialla.'
IIRC erästä alkuperäiskansaa läheltä tutkinut antropologi väitti, että heissä ei ole henkilökohtaisesti mitään vialla, heillä on vain sellainen kulttuuri, ettei raiskaaminen, ryöstäminen ja tappaminen ole mitenkään väärin tai paheksuttavaa. Kaikkea saa tehdä, jos pystyy. Ko. antron tähän heimoon kuulunut vaimo raiskattiin porukalla, kun mies ei ollut paikalla puolustamassa, ja tämä oli ilmeisesti ihan normikäytöstä jopa oman kylän väen kesken.
Yleisen elämänkokemuksen mukaan kaikenalaista ikävää sattuu enemmän, kun ihmiset vapautuvat anaali-moraalin ahdistavasta pakkopaidasta ja pääsevät toteuttamaan itseään ilman ikäviä seurauksia.
Eivät toki kaikki, mutta kyllin moni, jos niitä ei ole estämässä mikään. Luen juuri erään virolaisen muistelmia Venäjän vallankumouksen ajalta, ja voimattomuuden tunne, kun ei pysty tekemään mitään armeijan muuttuessa kurittomaksi, ryöstäväksi, raiskaavaksi laumaksi, on aika ahdistava. Mies pohtii, miten kävi naisille, joita oli sidottuna kaukaasialaisen ratsuväen saalista kuljettavissa vankkureissa, ja päätyy siihen, että kai ne tapettiin lopuksi: orjäkauppaa ei enää ole ja kotiin asti ne tuskin selviäisivät hengissä kuitenkaan.
Varsinaisesti valuviallisiakin tyyppejä on, mutta niitä on sen meikäläisen ammatti- ja taparikollisosaston verran. Muut on pidettävissä kurissa, jos kurinpitoa on. Kongossa ei ole.

myytinmurtaja kirjoitti...

anonilli: "IIRC erästä alkuperäiskansaa läheltä tutkinut antropologi väitti, että heissä ei ole henkilökohtaisesti mitään vialla, heillä on vain sellainen kulttuuri, ettei raiskaaminen, ryöstäminen ja tappaminen ole mitenkään väärin tai paheksuttavaa."

Tässä on sinulla sekoitettuna kaksi eri asiaa: tietyn kulttuurin suhtautuminen vaikka kiduttamiseen, ja sitten moraalin absoluuttisuus.

Sanotaan, että jos kongolainen tai kaukaasialainen mies kaappaa sinut, anonilli, saaliiksi, sitoo sinut avuttomaksi paketiksi ja raiskaa ja kyrpäsilpoo ja lopulta murhaa sinut, niin kyllä sen teon voi sanoa olevan kategorisesti väärin ja tekijän väärässä. Voin sanoa, että sinut kastroineessa ja raiskanneessa kongolaasilaismiehessä on jotain pahasti vialla, vaikka se kuinka "kuuluisi kulttuuriinne", vaikka itsekin olisit tyypin maanmies. Sinun kipusihan, anonilli, ei siitä vähenisi, vaikka kulttuuri olisi mikä.

(Häpeäsi tosin voisi vähetä - onhan esimerkiksi itsemurhaan suhtauduttu eri kulttuureissa eri tavoin. Keskiajalla se oli häpeällinen synti, mutta muinaisessa Roomassa ehkä joissain olosuhteissa jalo ja epäitsekäs teko.)

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonilli, vielä: Se tosin on minustakin erittäin todennäköistä, että sodan ja myllerrysten aikana alun perinkin epävakaa jengi käy kahta kauheammaksi.

Eihän se puun takaa tule: Jos yhteiskunta on alun perinkin sellainen, että osa väestöstä pidetään muita merkittävästi paremmassa asemassa (esim. aateliset, miehet), suojellumpina ja hemmotellumpina, heiltä tuskin kasvatuksen yhteydessä vaaditaan yhtä voimakasta pidäkkeiden hallintaa tai moraalista selkärankaa kuin muilta. Heidän mieliinsä saatetaan vieläpä iskostaa heidän ylemmyytensä "luonnollisuus", orjia ja naisia "saakin" hakata, koska ne ovat huonompia ihmisiä jne. Ei sitä aivopesua hevin kyseenalaisteta.

Jos sitten jonkin kriisin seurauksena ne vähätkin noita etuoikeutettuja rajoittaneet säännöt poistuvat, on hyvin todennäköistä, että selkärangatta kasvaneet alkavat riehua ja tehdä hirmutekoja.

Kaikki heijastuu kaikkeen: alun perinkin väkivaltaisessa ja eriarvoisessa yhteiskunnassa pahan kehä tietysti helposti vain pahenee: alistetut ja hakatut naiset kostavat (typerästi) kärsimyksensä lapsilleen, lapset kasvat hakkaajiksi...

Tomi kirjoitti...

MM, ansoluuttista moraalia ei yksinkertaisesti ole olemassa.
Eikä sitä voinkaan olla.

Absoluuttisen moraalin olemassaólo vaatisi ihmiskunnan ulkompuolisen auktoriteetin (lue jumalan) sanomaan mikä on oikein ja mikä on väärin

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: MM, ansoluuttista moraalia ei yksinkertaisesti ole olemassa.
Eikä sitä voinkaan olla.

Absoluuttisen moraalin olemassaólo vaatisi ihmiskunnan ulkompuolisen auktoriteetin (lue jumalan) sanomaan mikä on oikein ja mikä on väärin"


Paitsi että jos noin olisi, ethän sinä voisi tietää, että asia on noin... Paitsi olemalla jumala tai saamalla jumalalta ilmoituksen asiain tilasta! ;-)

Uskon lajityypilliseen, biologiamme sanelemasta empatiasta ja laumakäyttäytymisestämme lähtevään moraaliin. Joillain aivan toisenlaisilla elämänmuodoilla (jos niitä on) olisi ehkä aivan erilainen moraali.

myytinmurtaja kirjoitti...

Anki, alkuperäinen kommenttisi (12. toukokuuta 2011 18.36) taisi sittenkin palautua Bloggerin huomasta. :-)

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonyymi: "Huoria ne tosin/tuskin ovat, huora tekee mitä tekee pelkästä seksin nälästä/ addiktiosta, tässä kyse on vain ja ainoastaan vallasta. Vanha kulttuurinen alistamisjuttu vissiin."

Lues nämä:

MM: Huora!

MM: Ehdotus uudeksi huorittelukäytännöksi