30. joulukuuta 2010

Puhu siitä!

Jotain hyvääkin kaikesta tästä assangeerauksesta sentään koituu. Ruotsissa on alettu keskustella seksin ja epäseksin rajoista:

HS 21.12.10: Assange-epäilyt nostattivat Ruotsissa keskustelun seksin rajoista

(...)
Koljonen naputteli kysymyksen, joka liittyi Wikileaksin perustajaan Julian Assangeen. Sen ydin oli siinä, mitä oikein pitäisi ajatella loanheitosta, jota Assangea raiskauksesta syyttävät ruotsalaisnaiset ovat saaneet internetissä niskaansa.

Että miten tuntuikin niin mahdottomalta saada otetta Assange-jupakasta? Ja miksi esimerkiksi Englannissa näyttäisi olevan itsestään selvää, että kyse on jonkinlaisesta salaliitosta?

"Ruotsissa tapausta sentään pidetään sellaisena, että sille kuuluisi normaali oikeuskäsittely", Koljonen sanoo työhuoneellaan Tukholman Södermalmilla.

Koljonen ja kaverit pohdiskelivat twiiteissään, että Assangen tapauksessa mitä ilmeisimmin liikuttiin syvällä seksin harmaalla alueella. Jossain, mistä vaietaan – ja juuri vaikeneminen on yksi suurimmista ongelmista.
(...)


Loistava aloite!



Samasta aiheesta:

27. joulukuuta 2010

Wikilanka

HS 22.12.2010: Sofi Oksanen: Ulkopoliittinen kondomi
(...)
Seksuaalirikosten tuomioiden tiukentamiseen tähtäävässä keskustelussa mallimaana on pitkään pidetty Ruotsia. Minä en voi enää tehdä niin, sillä Ruotsi on osoittanut, että sen seksuaalirikoslainsäädäntöä voidaan käyttää ulkopoliittisiin tarkoitusperiin tavalla, joka pilkkaa uhreja ympäri maailman.
(...)


En tiedä sen kummemmin kuin tekään, tekikö Assange sen, mistä häntä syytetään. Hän on tietenkin syytön, kunnes toisin todistetaan. Mutta sen tiedän, ettei mikään tapauksesta kerrottu sinänsä ole millään lailla ruotsalaisnaisten syytteet tai Ruotsin oikeuslaitoksen toiminnan kyseenalaistavaa.

Näistä syistä:

  1. Yksi paha teko ei oikeuta toista

    Se, että jossain päin maailmaa meidänlaisiamme ihmisiä kidutetaan hirvittävillä tavoilla, ei tarkoita, että länsimaissa saisi tehdä mitä vain. Se, että raiskaamisesta epäilty kuuluisa jäbä jätettäisiin Ruotsissa syyttämättä ja tapaus tutkimatta, ei millään lailla hyödyttäisi Kongon kidutettuja naisia. Päinvastoin.

    Jos tässä jotain loukkaavaa on, se on tietenkin se, että Interpol ei pane samaa energiaa myös maailman lukemattomien muiden seksirikoksesta epäiltyjen ihmisten jahtaamiseen.

  2. Ei raiskaus aina näytä siltä kuin elokuvissa

    Väkivallan ja rajojensa rikkomisen kohteiksi ehkä joutuneet ihmiset eivät aina käyttäydy sisäsiististi ja rationaalisesti. On täysin mahdollista, että he twitteröivät "mahtistyypistä" ja kiroavat "huonoa panoa".

    Kun kyseessä on "harmaa raiskaus" - siis sellainen verraten väkivallaton seksuaalirikos, jossa toisen rajat murretaan hitaalla hivuttamisella pikemminkin kuin vaikka napakalla nyrkiniskulla - sitä ei yleisen käsityksen mukaan sovi kutsua "raiskaukseksi". (Tämän määritelmän mukaan "oikea raiskaus" sitten taas olisi kai lähinnä sellainen hyvin selkeä tapaus, jossa pyhäkoulusta palaavan viljanvaalean neitseen kimppuun kävisi maahanmuuttajamies puukkoineen.)

    Raiskaussyytteen nostaviin ihmisiin ei välttämättä suhtauduta kovinkaan rakentavasti. Osaksi tämä johtuu naisia kohtaan tunnetuista ennakkoluuloista, osaksi ihan tapausten itsensä rakenteesta: "harmaata raiskausta" on jo tapauksen luonteen takia hyvin vaikea todistaa. Kun jälkiä ei jää, siinä on melkein aina sana sanaa vastaan.

    Jos olet nainen, vastaa tähän: jos sinua lähenneltäisiin niin kuin Assangen syytetään lähennelleen - uskaltaisitko nostaa syytteen? Miten lähipiirisi todennäköisesti sinuun sen jälkeen suhtautuisi? Niinpä niin.

    Jos olet mies, vastaa tähän: Jos heräisit esimerkiksi siihen, että naisesi olisi tunkenut sormensa perseeseesi, etkä olisi etukäteen antanut siihen lupaa - uskaltaisitko edes oman pääsi yksinäisyydessä ajatella, että sinut on raiskattu? Niinpä niin.

  3. Syyttäjän motiivit ovat epäolennaiset
    Erittäin todennäköisesti Assangen syyttämisessä on poliittinen motiivi taustalla. Haloo: hänhän on vihoissa maailman mahtavimman suurvallan kanssa! Milloin viimeksi muka maailman valtaapitävät ovat näin piitanneet naisten oikeuksista?

    Mutta nyt tulee knoppi: Entä sitten? Vaikka Assange todennäköisesti on tuomiolla yksinomaan Wikileaksin tähden, ei sillä ole mitään merkitystä hänen mahdollisen syyllisyytensä kannalta. Jos (jos) hän on raiskannut ne naiset, niin hänet on siitä tuomittava, Wikileaksia tai ei. Kaikki muuhan merkitsisi sitä, että yleishyödyllisen palvelun pystyttäminen muka antaisi oikeuden toisten riistämiseen!

  4. "Framing the guilty party"

    Sellainen asia on olemassa kuin framing the guilty party. Se tarkoittaa sitä, että jos ihmistä ei jostain syystä voida syyttää sellaisesta, mistä häntä oikeasti tahdottaisiin syyttää, niin syyttäjät kaivavat esiin jonkin toisen rikoksen B. Mutta eihän se tarkoita, että syytetty olisi automaattisesti viaton tähän asiaan B!

    Jos syytteissä ei olisi yhtään mitään perua, jos ne olisi kokonaisuudessaan vain nyhjäisty täysin tyhjästä ilmasta - niin kaipa sitten olisi samalla vaivalla tekaistu jotain huomattavasti raflaavampaa ja suureen yleisöön vetoavampaa. Aika harva ihminenhän valitettavasti osaa pitää nukkuvan kimppuun käymistä "oikeana raiskauksena".


Emme tiedä, onko Assange syyllinen vai ei. Mutta tämä asia on selvä: naisten oikeuksia ei saa myydä. Ei ole mitään niin tärkeää asiaa, että sen varjolla saisi tehdä meille väkivaltaa. Ei yksikään asia ole niin merkittävä tai tärkeä.


Samasta aiheesta:

26. joulukuuta 2010

Ja ihmisillä hyvä tahto

HS 26.12.2010: Setan toimiston ikkunat rikottiin yöllä Jyväskylässä

Jyväskylän Seta ry:n toimiston ikkunat rikottiin harjalla hakkaamalla tapaninpäivän vastaisena yönä, yhdistys tiedotti sunnuntaina.

Toimisto sijaitsee kaupungin keskustassa Vapaudenkatu 4:ssä. Talosta rikottiin kaksi Setan ikkunaa, mutta muut ikkunat säilyivät ehjinä.
(...)


Minua ei lakkaa ihmetyttämästä, että tässä maailmassa, jossa joka päivä tehdään kaikenkarvaisia veritöitä, riistoa ja hirveyksiä - jotkut vitun lattapäät silti jaksavat pitää homoja niin pahoina tai pelottavina ihmisinä, että arvelevat heidän asioitaan ajavan järjestön toimitilojen turmelemisen olevan jotenkin nokkela idea.

24. joulukuuta 2010

Raskain juhla

Minulle itselleni oli taannoin vapauttava kokemus tajuta, että joulun ei tarvitse olla rentouttava juhla. Usein olen joulun jäljiltä aivan rättiväsynyt, vittuuntunut ja voimaton - no, nyt ymmärsin, että sehän on ihan okei. Sellaista on elämä ja aivan erityisesti perhe-elämä. Se on hienoa - mutta taivaan tähden, ei se aina ole kovin rentouttavaa.


Pidän kyllä kovasti joulusta. Pidän lämmöstä ja valosta, yhteyden ja hartauden tunteesta, elämän saarekkeesta pimeän ikitalven keskellä. Joulu on elämän ja lapsen juhla, siinä me juhlistamme pyhintä ja arvokkainta tietämäämme asiaa. Joulu kuuluu rakkauden valtakuntaan.

Mutta en teeskentele: ei meidän perheen, ei minkään elämäni perheistä, joulu ole koskaan ollut sellainen kuin markettien kuvastoissa. Meillä on aina stressattu, riidelty ja säädetty; masennuttu ja uuvuttu. Niin varmaan teilläkin, ainakin joskus.

Minä luulen, että ei kellään muullakaan ole mitään täydellistä unelmajoulua. Samat nalkuttavat appiukot, aivovammaiset anopit, urvelot aviomiehet ja kiukuttelevat lapsoset niillä kaikilla muillakin perheillä on. Kuolema ja sairaus eivät kunnioita joulua. Ristiriidat nousevat pintaan ja yhteensopimattomat luonteet kolisevat vastakkain, omat kurjat perhesalaisuutensa on melkein joka perheellä. Pahimmillaan se satukirjan joulu voikin olla suoraan Grimmin saduista...

Minä sanon, että joulun tekeminen itselleen ja perheelleen (millaiselle perheelle vain) on kyllä rakkauden työ. Se voi olla hauskaa ja mukavaa puuhaa. Mutta jos jouluvalmistelut tehtyäsi sinua väsyttää etkä ainakaan tunne itseäsi rentoutuneeksi - sekin on ihan okei. Sinun ei tarvitse elää marketin kuvastossa. Sinun ei tarvitse tuntea mitään, mitä et oikeasti tunne.


Tietty asia voi olla samaan aikaan sekä hieno että kuluttava; palkitseva että hyvin, hyvin raskas. Ne ovat molemmat sen asian tosia ominaisuuksia, ne ovat voimassa yhtä aikaa. Ainakin minulle sen tajuaminen oli helpottava asia.


Iloista ja rauhallista joulua kaikille!



Samasta aiheesta:

16. joulukuuta 2010

Joululahjamuistutus

Kukaan aikuinen ei suurin surminkaan halua enempää turhaa rompetta kotiinsa. Joten pane sinäkin joululahjarahasi johonkin hyödyllisempään! Vaikka Plan-kampanjaan:

Plan-kampanja: Koska olen tyttö
Planin Koska olen tyttö -kampanja parantaa erityisesti tyttöjen koulutustasoa ja suojelua. Kampanja kestää vuoteen 2015. Kampanjalla Plan tukee vahvasti YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamista.

Harvoin olen muuten nähnyt missään niin hyvin kiteytettyinä sukupuolipolitiikan olennaisimpia kysymyksiä kuin Planin sivuilla. Katsokaa vaikka itse:

Sukupuoli:

Köyhyys on sukupuolittunut ilmiö: maailman köyhistä kuusi kymmenestä on naisia, ja naisten – puolen ihmiskunnan – hallussa on prosentti kaikesta maailman vauraudesta.

Naisten ja tyttöjen köyhyys johtuu useimmiten siitä, että heidän perusoikeutensa eivät toteudu. Sukupuoleen perustuva syrjintä siis ylläpitää köyhyyttä, ja vastaavasti köyhyys ajaa tyttöjä ja naisia asemaan, jossa he eivät voi pitää kiinni oikeuksistaan.
(...)


Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen:

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen (gender mainstreaming) tarkoittaa toiminnan kehittämistä niin, että pyrkimys sukupuolten väliseen tasa-arvoon sisällytetään kaikkeen organisaation normaaliin työskentelyyn.

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen on olemassa olevan kokemuksen, tiedon ja työvälineiden hyödyntämistä. Tärkeää on, että se ei ole irrallinen hanke vaan uudenlainen tarkastelutapa jokaisen tehtäviin.

Sukupuolinäkökulma tarkoittaa, että tarkastellaan sukupuolen ja sukupuolierojen merkitystä yhteiskunnan rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisiin yhteisön jäseninä. Sukupuolinäkökulma auttaa meitä havaitsemaan, että tytöillä ja pojilla, naisilla ja miehillä on monilta osin toisistaan poikkeava asema yhteisössä ja siten myös erilaiset tarpeet ja toiveet.

On tärkeää huomata, että gender tai sukupuoli ei ole yhtä kuin naiset. Tämän päivän sukupuolinäkökulma huomioi asenteiden ja roolien vaikutuksen niin miehiin kuin naisiin.
(...)

9. joulukuuta 2010

Wikihmettely

HS 7.12.10: Ruotsalaissyyttäjä: Assange-jutun taustalla ei salaliittoa

"Julian Assangeen kohdistuvaa oikeusprosessia Ruotsissa ajava syyttäjä Marianne Ny kiisti tiistaina, että Assangesta annettu pidätysmääräys liittyisi millään tapaa Wikileaksin toteuttamiin arkaluontoisiin tietovuotoihin. Ny sanoi Aftonbladetille, että epäilyt kohdistuvat Assangeen henkilökohtaisesti, eivät hänen johtamaansa järjestöön.

Ny kiisti myös arviot siitä, että kyseessä olisi Assangeen kohdistuva mustamaalauskampanja.

"Ei ole mitään näyttöä siitä, kyseessä olisi salaliitto (Assangea vastaan)", Ny sanoi.

Myös ruotsalaisnaisten asianajaja korosti, ettei Assange ole tapauksessa tuomiolla Wikileaksista."


Nyt kun olemme kyllin naureskelleet tuolle viimeiselle lauseelle, mietin, että raiskauksethan ovat joka tapauksessa pirun vaikeita todentaa. Ihmiset eivät myöskään helposti miellä muita kuin puskaraiskauksia tai muita raakoja pakottamisia raiskauksiksi.

Joten jos kyseessä siis olisi ollut nimenomaan näiden naisten - eikä esim. suurvaltojen - henkilökohtainen salaliitto, niin kaipa heidän sitten olisi saman tien kannattanut syyttää Assangea paljon suuremmasta ja selkeämmästä väkivallasta? Siis sellaisesta (anteeksi ilmaus) raiskaus-raiskauksesta, että se laarin pohjimmaisinkin lehdenlukija olisi valmis yhtään epäröimättä kutsumaan sitä raiskauksen nimellä?


Kuten Tiger Beatdown sen paremmin sanoo:

"You guys, why are these women engaging in the (risky, socially consequential, unlikely-to-succeed) act of charging a socially prominent man with lots of supporters of sexual assault? They’re spies, right? Or they’re feminists who go around tricking men into having sex with them so they can make rape accusations? Whatever the case may be, it sounds like this is totally just about broken condoms, of all things! HOW BIZARRE!




Samasta aiheesta:

8. joulukuuta 2010

Wikivuoto

Wikileaksin Julian Assange on nyt pidätettynä:

HS 7.12.10: Wikileaksin Assange pysyy vangittuna, vastustaa luovutusta

Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assange on määrätty vangittavaksi Britanniassa. Hänet halutaan Ruotsiin, jossa häntä epäillään raiskauksesta, seksuaalisesta ahdistelusta sekä laittomasta pakottamisesta. Assange vastustaa luovutustaan.

Poliisin mukaan Assange pidätettiin aamupäivällä poliisiasemalla, jonne hän oli saapunut vapaaehtoisesti. Hänen vangitsemisestaan päätti brittiläinen tuomioistuin iltapäivällä.
(...)



Ainakin Guardian-lehden mukaan Assangea vastaan nostetut syytteet ovat vakavampia kuin aikaisemmin oli mainittu:


(...)
The fourth charge accused Assange of having sex with a second woman, Miss W, on 17 August without a condom while she was asleep at her Stockholm home.
(...)


Sanotaan näin: näinhän maailman pitäisikin toimia: että kun ukkelia (tai akkelia) epäillään raiskauksesta tai muusta seksuaalisesta vahingoittamisesta, asia otetaan niin vakavasti, että tyypistä annetaan kansainvälinen pidätysmääräys.

Jotenkin epäilen, että Yhdysv- siis Ruotsilla ei ehkä aivan ole tässä näiden neljän naisen oikeus sinä päällimmäisenä motiivinaan. Mutta olisihan se hienoa, jos olisi.



Samasta aiheesta:

1. joulukuuta 2010

Tosisuuntima

HS 1.12.10: Johanna Korhonen: Naisten tuhoamisesta

(...) Maailmasta puuttuu nyt noin 100 000 000 naista. Heidät on joko estetty syntymästä tai saatettu kuolemaan: Heitä on vauvoina hoidettu huonosti, heidän ruokansa on tyttöiässä annettu toisille, heitä ei ole viety lääkäriin, he ovat menehtyneet tarpeettomasti synnytyksessä tai kohdanneet pakkoprostituoidun surkean kuoleman väkivaltaan tai aidsiin.

Maailmassa on viidenkymmenen viime vuoden aikana kuollut naisia ja tyttöjä sukupuolensa takia enemmän kuin miehiä 1900-luvun kaikissa sodissa yhteensä. Meneillään on naisten ja tyttöjen joukkotuhonta. (...)


Olen joskus puhunut paradigman muutoksesta. Tarkoitan sillä sitä, että maailman pelastamiseksi meidän on omaksuttava kokonaan uusi ajattelutapa: meidän on opittava näkemään naisten riisto niin omassa elämässämme kuin koko maapallon tasolla. Sen sorron näkemisen kautta on jäsennettävä kaikki muu.

Tällä hetkellä, nyt, naisten oikeuksien toteutuminen on tärkeämpi asia kuin mikään muu. Mikään muu poliittinen, taloudellinen ja humanitäärinen kysymys ei ole yhtä merkittävä. Kaikki muu on sille alisteista: Maailman köyhät ovat naisia. Ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten köyhät, eli naiset. Maailman väkivallasta järjetön osa kohdistetaan naisiin. Maailman työläiset ovat naiset.

Vaikka naisviha ei ole noiden riiston muotojen tyhjentävä syy, naisten sorto on niiden kaikkien läpi kulkeva paha lanka.


Joskus nuorempana uskoin vielä siihen soopaan, että kaikki suuret yhteiskunnalliset mullistukset olisi muka jo mullisteltu, että "nykynuoret" eläisivät moraalityhjiössä, aatetta vailla. Mutta oikeasti ne kaikki muut aatteet - kommunismit ja hippiliikkeet - olivat pelkää alkulämmittelyä tälle, vanhimman ja pahimman sorron poistamiselle.

Tuhannen vuoden päästä tämä aika muistetaan vain tästä.