29. tammikuuta 2010

Miehet jotka neuvovat naisia

Me kaikki olemme törmänneet heihin.

He tulevat pyytämättä neuvomaan sinua tietokoneen käytössä. He pintautuvat uimahallissa kritisoimaan uintitekniikkaasi. He nalkuttavat pelkääjänpaikalla ajotyylistäsi, napu, napu, loputtomiin! He kertovat auliisti, mikä persoonassasi on pielessä. He tietävät aina paremmin kuin sinä, kuinka astiainpesukone tulee täyttää.

Sanotaan, että miehet ovat kuulemma luonnostaan "vahvoja ja vaitonaisia". Mutta eivät nämä sankarit! Näiden miesten suu käy taukoamatta! Koskaan he eivät vaikene.

He ovat vihatut miehet, jotka neuvovat naisia.Keksin heille suomenkielisen nimen: Selimiehet! Äijät, jotka kälättävät, jotka neuvovat naisia ylimielisen alentuvasti, vaikka eivät tiedä aiheesta mitään. Tässä Rebecca Solnitin erinomainen kirjoitus Selimiesten vitsauksesta:

Rebecca Solnit: Men Who Explain Things


Yes, it's true that guys like this pick on other men's books, and people of both genders pop up at events to hold forth on irrelevant things and conspiracy theories, but the out-and-out confrontational confidence of the totally ignorant is, in my experience, gendered.

Men explain things to me, and to other women, whether or not they know what they're talking about. Some men. Every woman knows what I mean. It's the presumption that makes it hard, at times, for any woman in any field; that keeps women from speaking up and from being heard when they dare; that crushes young women into silence by indicating, the way harassment on the street does, that this is not their world. It trains us in self-doubt and self-limitation just as it exercises men's unsupported overconfidence.

This syndrome is something nearly every woman faces every day, within herself too, a belief in her superfluity, an invitation to silence, one from which a fairly nice career as a writer (with a lot of research and facts correctly deployed) has not entirely freed me. After all, there was a moment there when I was willing to believe Mr. Very Important and his overweening confidence over my more shaky certainty.
Nyt tarkkana: tässä ei siis ole kyse siitä tilanteesta, että sinulla olisi opettaja tai neuvonantaja, joka vain sattuisi olemaan mies. Eikä siitä tilanteesta, että kysyt pulmaasi asiantuntija-apua, ja se asiantuntija sattuu olemaan mies. Selimies antaa "apuaan" pyytämättä, epäselvästi ja koppavasti. Hän neuvoo naista niin kehno ja ammattitaidoton alakoulunopettaja lasta: ilkeänä ja lannistaen.

Kaikki miehet eivät ole selimiehiä ja toki naisetkin voivat päsmäröidä. Moni muija onkin sietämättömän tärkeilevä. Mutta Selimiesten timanttinen omanarvontunto ja hysteerinen sokeus kumpuaa heidän siitä asenteestaan, että naiset ovat alemman luokan kansalaisia. Selimiesten maailmassa ei ole ole olemassa sellaista mahdollisuutta, että nainen voisi osata jonkin asian yhtä hyvin tai paremmin kuin Selimies. Myöskään suun kiinni pitäminen ei ole Selimiehelle optio. Selimies ei koskaan pidä suutaan kiinni.

Selimiesten kotkotus ei myöskään ole mitään harmitonta pikku äsytystä. Se on yksi miesten etuoikeuden muoto: ukuli on saanut kasvaa niin vapaana, ettei hänelle ole kehittynyt aikuisen ihmisen normaalia perusnöyryyttä, siis itsetuntemusta. He katsovat itsekkäästi voivansa kävellä muiden yli, tehdä näistä oman narsistisen näytelmänsä sivuhenkilöitä.


Most of my life, I would have doubted myself and backed down. Having public standing as a writer of history has helped me stand my ground, but few women get that boost, and billions of women are out there on this 6-billion-person planet being told that they are not reliable witnesses to their own lives, that the truth is not their property, now or ever. This goes way beyond Men Explaining Things, but it's part of the same archipelago of arrogance.
Selimiehet aiheuttavat uhreilleen tuskaa, kyllästymisen tunteita, epävarmuutta ja tarpeetonta vitutusta. Alas siis selimiehet! Vaadin kaakatusvapaata Suomea!

Samasta aiheesta:

76 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

SEIS! Ennen kuin kommentoit, luehan tämä.

Parahin miespuolinen kommentaattorini: Ymmärräthän, että jos kommentoit juuri tätä kirjoitustani esimerkiksi seuraavasti -

"No mutta kyllähän naisetkin neuvoo! Ja ne miehet varmasti tarkoittaa ihan hyvää! Ne ajattelee, että ne tekee sille naiselle palveluksen! Tai sä vaan kuvittelet! Kyllähän miehet neuvoo myös toisia miehiä, miehet on niin kilpailuhenkisiä! Ei ne mitään paha tarkoita, sä kuvittelet vaan."

- saat osaksesi roppakaupalla kyynistä naureskelua ja vittuilua minulta.

Jos et ymmärrä, miksi, sinun on syytä lukea alkuperäinen kirjoitus uudestaan. (Hitaammille yksilöille löytyy vinkkejä tämän kirjoituksen kommenttiosiosta.)

Tomi kirjoitti...

Taitaa olla niin, että pyytämätön neuvonta vituttaa oli neuvojanja neuvottavan sukupuoli mikä tahansa.

Minua vituttaa ainakin, jos joku tulee neuvomaan ilman, että ole apua pyytänyt-
silloinkin kun neuvosta on apua.

Tomi kirjoitti...

Olen havainnut, että keskustellessa naiset (myös joskus miehet) katsovat olevansa oikeutettuja sanomaan mielipiteensä, ilman mikään näköisiä tietoja asiasta.

Ihankuin heidän sukupuolensa tekisi heidän mielipiteestään oikean

Sitten he vielä suuttuvat jos heidän asiantutemattomuutaan kommentoi.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi! :-D Pitihän se arvata.

----------------------------->

SEIS! Ennen kuin kommentoit, luehan tämä.

Parahin miespuolinen kommentaattorini: Ymmärräthän, että jos kommentoit juuri tätä kirjoitustani esimerkiksi seuraavasti -

"No mutta kyllähän naisetkin neuvoo! Ja ne miehet varmasti tarkoittaa ihan hyvää! Ne ajattelee, että ne tekee sille naiselle palveluksen! Tai sä vaan kuvittelet! Kyllähän miehet neuvoo myös toisia miehiä, miehet on niin kilpailuhenkisiä! Ei ne mitään paha tarkoita, sä kuvittelet vaan."

- saat osaksesi roppakaupalla kyynistä naureskelua ja vittuilua minulta.

Jos et ymmärrä, miksi, sinun on syytä lukea alkuperäinen kirjoitus uudestaan. (Hitaammille yksilöille löytyy vinkkejä tämän kirjoituksen kommenttiosiosta.)

myytinmurtaja kirjoitti...

Päsmärit parisuhteessa:

Robin Stern: Are you being gaslighted?

Anonyymi kirjoitti...

Mulle tulee mieleen se hyypiö, joka ensimmäisen kansainvälisen esitelmäni kysymysosiossa onnistui neuvomaan, että se mitä tutkin ei ole ollenkaan tärkeää ja että sen sijaan minun pitäisi tutkia sitä ja sitä ja tätä (mitä hän siis itse tutkii).

Eikä kyseessä tietenkään ollut mikään alan professori vaan yhtä vaivainen tohtoriopiskelija kuin minä.

Myöhemmin käytävällä tuli vielä sanomaan, että "toivottavasti en ollut sinulle liian ankara, tutkit sentään kieltä x etkä ole hairahtanut sellaisiin joutaviin kieliin kuin y ja z".

En osannut edes heti raivostua vaan olin kilttinä tyttönä. Illalla hotellissa kiukutti niin, että paiskasin pari tavaraa seinään.

Nerea

P.S. Enpä taida muistaa yhtään vähättelevää kommenttia suomalaisen nuoren humanistimiehen suusta. Kielitieteilijät, maamme toivo.

myytinmurtaja kirjoitti...

Nerea: "Myöhemmin käytävällä tuli vielä sanomaan, että "toivottavasti en ollut sinulle liian ankara, tutkit sentään kieltä x etkä ole hairahtanut sellaisiin joutaviin kieliin kuin y ja z"."

:-D Siinäpä jalo ja miellyttävä veikkonen!

Tuli tuosta mieleen Selimiesten toinen tapa: He saattavat myös ottaa asiakseen kehua naista jostain asiasta. Siis pyytämättä, tilaamatta: "No kyllähän sinulta jo ihan mainiosti sujuu tuo vapaauinti! Jatka samaan malliin vaan, kyllä se siitä lähtee! Alku aina hankalaa, vai mitä!" (Kyllä, tämä on todellakin esimerkki elävästä elämästä. Eikä neuvojani kumma kyllä ollut mikään uinnin ammattilainen, kuten esim. Jani Sievinen.) He tekevät itsestään pomon ja auktoriteetin, ja jakavat sitten viisautensa helmiä vinkittömille naisparoille. Pitäisi kai kiittää!


Helvetti, eikö noiden turhantärkeitten bimbojen päässä oikeasti liiku yhtään mitään?

myytinmurtaja kirjoitti...

Toinen hyvä uudissana Selimiehille olisi myös Päsmäräijät. Kun he päsmäröivät niin.

Anonyymi kirjoitti...

Olen törmännyt joissakin blogikeskusteluissa kuvaamasi kaltaisiin miehiin. Mitä neitejä!

Ilmeisesti heillä ei ole oikein menestystä naisten keskuudessa (miksiköhän????) joten purkavat turhautumistaan naisten alentamiseen.

Elävässä elämässä olen laittanut ko. "miehille" aina jauhot suuhun. "Hei pyysinkö neuvoa?" Tms. Onpa se maistunut makealta! :)

Minttu

Jape kirjoitti...

"Mutta eivät nämä sankarit! Näiden miesten suu käy taukoamatta! Koskaan he eivät vaikene. "

Sinulla Myyttis tuntuu olevan se vaahtosuussa vaihe päällä, kroonisesti. Ongelmallista siinä kai on se, että onnistut tekemään itsestäsi vain teinipissiksen, vaikutelmaltaan, tosin feministisen sellaisen. Mukava mielikuva sinänsä. Monilla naisilla tuntuu olevan vaikeuksia suoriutua oikein mistään ja sitten he paheksuvat ystävällisiä miehiä jotka auttavat. Melko erikoista.

Lisäksi sanoisin, näille tärinässä itseään tohtoriksi kouluttaville naisille, että teille ei tule olemaan mitään järkeävää työtä tarjolla. Siksi jopa kukkahattu olisi komeampi kuin se tohtorin lätsä. Sitä voisi pitää sitten vaikka Mäkkärin kassalla.

Halinalle kirjoitti...

Parhaita ovat tietenkin ne hetket, kun on tekemässä jotain, mitä oikeasti osaa - ja joku sellainen tulee neuvomaan, joka selvästikään ei osaa. Etenkin salilla näitä tulee vastaan aika ajoin.

Tosielämän esimerkki:
Kukkakeppi aloittaa ystävällisen keskustelun tehtyään dippisarjojeni välissä omat huterat dippinsä. Teen sillä aikaa kiltisti habatreeniä, koska päivä on supersarjoille omistettu käsipäivä, (sori, tää jargoni) enkä koskaan sano ei, jos joku haluaa tehdä välissä. Lasken, että jäbä tekee yhtä pitkän sarjan kuin minä. Täytyy tunnustaa, että sisällä vähän hymyilyttää.

Okei, kun olen dipannut toisenkin sarjan ja olen nostamassa käsipainoja maassa, (nekin ovat ihan kunnioitettavan kokoiset) jäbä kysyy, "saaks vähän neuvoa". Jään katsomaan häntä kulmat koholla ja hän päättää kertoa minulle, että tuolla salin nurkassa on myös tuollainen dippikone, jossa voi tehdä helpommin, jos ei jaksa oikeita dippejä. Siis, jätkä, joka juuri teki tismalleen saman sarjan kuin minä, kertoo minulle, että minun lähtökohtaisesti heikomman sukupuolen ja siis lihaksistoltani harjoitetumman (koska kykenemme samaan harjoitukseen) olisi syytä ilmassa itseni roikottamisen sijaan hypätä johonkin kivaan pikku laitteeseen vähän lätkyttelemään. Sanon erittäin viileästi "mä teen ihan tarkoituksella vapailla painoilla". Jatkan treeniäni. Kun katson ympärilleni, huomaan, että kundi on kadonnut koko salilta.

Yleensä selimiesten kanssa ei ole sellaista onnea.

Epic Fail.

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkö on se miesvihablogi?
Kuulin tuolla toisaalla netissä, että täällä on vallan v*ttumainen feministi puikoissa.

Syltty kirjoitti...

JOs yhtään selailee nettiä niin törmää ilmiöön, jossa jotkut, yleensä miespuoliset ihmiset, selittävät kovasti asioita joista eivät tajua pätkän vertaa. Nämä kaverit jakavat auliisti "tietojaan" ihan kaikille, joten nmielestäni sillä ei ole merkitystä, onko vastaanottavassa päässä mies vai nainen.

Naisista se tietenkin tuntuu aina siltä, että miehet neuvoo naisia, koska he nyt vaan eivät ole miehiä eivätkä siksi havaitse, että ihan samat jannut kertovat pikkujkouluissa promillen humalassa työpaikkojensa miespuolisille johtajille, kuinka firman asiat pitäisi järjestää.

Päsmäröinti on sitten mielestäni enenmmän naisten alaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Halinalle: "Sanon erittäin viileästi "mä teen ihan tarkoituksella vapailla painoilla". Jatkan treeniäni. Kun katson ympärilleni, huomaan, että kundi on kadonnut koko salilta."

:-D Hyvä!

Tuo dippikonemies kuulostaa kyllä niin tyypilliseltä selimieheltä. Kantti ei kestä, joten vittuilu alkaa.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Tämäkö on se miesvihablogi?
Kuulin tuolla toisaalla netissä, että täällä on vallan v*ttumainen feministi puikoissa."


Täälläkö? Vittu on kuin kettu, mutta söpömpi.

Minä taas kuulin netissä, että sinä olisit hysteerinen huora. Onko näin? Taitaapa olla näin.

myytinmurtaja kirjoitti...

Syltty: Et tainnut lukea linkkejä, vai mitä?

myytinmurtaja kirjoitti...

Jape: "Lisäksi sanoisin, näille tärinässä itseään tohtoriksi kouluttaville naisille, että teille ei tule olemaan mitään järkeävää työtä tarjolla. Siksi jopa kukkahattu olisi komeampi kuin se tohtorin lätsä. Sitä voisi pitää sitten vaikka Mäkkärin kassalla."

Uskottava se siis on. No muutanpa sitten heti koko elämänsuunnitelmani satunnaisen elitistijätkän kommentin takia.

myytinmurtaja kirjoitti...

Minttu: "Elävässä elämässä olen laittanut ko. "miehille" aina jauhot suuhun. "Hei pyysinkö neuvoa?" Tms. Onpa se maistunut makealta! :)"

Sama täällä! Tai no, aina ei vaan keksi mitään nasevaa vastinetta. Yleensä, ainakin minulle, nuo neuvontatilanteet tulevat aika puun takaa: Siinä minä olen, ketään häiritsemättä, tekemässä jotain omaa hommaani. Äkkiä selimies vaan pelmahtaa paikalle. Olen niin hämääntynyt hepun itsetiedottomasta röyhkeydestä, että v-käyrän nousu usein estää salamannopean takaisinvittuilun. Mutta pari kertaa, pari nautinnollista kertaa! :-)


Vähän sivuraiteelle:

Musta selimiehet kyllä nimenomaan ovat miehiä - ainoastaan typerästi käyttäytyviä sellaisia. En tahdo haukkua miehiä naisiksi, koska ei miehenä oleminen (siis hyvänäkään miehenä) ole mikään henkilökohtainen saavutus (ei toki ole naiseuskaan).

Ja kyllä, huorittelen tosiaankin, ja vain miehiä. Mutta "huora" ei kuitenkaan ole pohjimmiltaa ole sukupuoleen liittyvä sana, toisin kuin "neiti" tai "ämmä".

myytinmurtaja kirjoitti...

Tämä blogikirjoitus muuten keräsi suurimman kommenttimäärän kokonaiseen kuukauteen. Mutta on kuten ennustin: 90% kommenteista oli anokkikälätystä kipeästä aiheesta "no naiset ne oikeastaan neuvovat enemmän, neuvojamiehet tarkoittaa hyvää, sä olet käsittänyt tilanteen väärin! Ja lisäksi haluan sanoa, että miksi et Myyttis puhu syrjäytyneiden elävien miesten ongelmista, miksi vihaat heitä?"


Näin minua on taas neuvottu ja opastettu, ja olen nyt viisaampi ja parempi ihminen. Kyllä selimies tietää. Lisäksi olen melkein saanut täyden bingon.


Laiskanläksylle siitä!

myytinmurtaja kirjoitti...

Se on muuten varmaan totta, että neuvominen on joillekin miehille tapa lähestyä naista. Siis he haluavat neuvomalla ottaa kontaktia naiseen, siis tavallaan tehdä tälle palveluksen. Ei se sinällään ole huono idea (toisin kuin esim. joku "Örh mitkä tissit!").

Ongelma on kuitenkin se, että a) neuvoja ei kysy, tarvitseeko nainen apua, ja b) hän neuvoo naista kuin lasta(*). Se vituttaa tätiä varmasti, eikä sillä kivalla tavalla.

Parempi olisi esimerkiksi ihailla jotain,mitä nainen tekee.


(*)Lapsiakaan ei muuten pidä neuvoa alentuvasti.

Anonyymi kirjoitti...

Minttu:"Olen törmännyt joissakin blogikeskusteluissa kuvaamasi kaltaisiin miehiin. Mitä neitejä!"

Täh?

Onko naiseus, "neiteys" se sopiva standardiloukkaus miehille?

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Jape:"Lisäksi sanoisin, näille tärinässä itseään tohtoriksi kouluttaville naisille, että teille ei tule olemaan mitään järkeävää työtä tarjolla. Siksi jopa kukkahattu olisi komeampi kuin se tohtorin lätsä. Sitä voisi pitää sitten vaikka Mäkkärin kassalla."

:D

Arvaa mitä, Jape. Mä teen sitä vielä valtion rahoituksella. Siis neljä vuotta sinunkin verorahoillasi!

Nerea

Eino Empaatti kirjoitti...

Nerea: "Mulle tulee mieleen se hyypiö, joka ensimmäisen kansainvälisen esitelmäni kysymysosiossa onnistui neuvomaan, että se mitä tutkin ei ole ollenkaan tärkeää ja että sen sijaan minun pitäisi tutkia sitä ja sitä ja tätä (mitä hän siis itse tutkii)."

Vähäisen kokemukseni perusteella tutkijamaailmassa tuntuu pyörivän enemmänkin tällaisia heeboja, jotka yrittävät päteä potkimalla päähän niitä, joiden kokevat olevan jotenkin itseään alempiarvoisia (tai sitten ne ovat vain hyvin äänekäs vähemmistö). Tuskinpa tämäkään tyyppi kenellekään professorille kehtasi lähteä aukomaan päätään?

myytinmurtaja kirjoitti...

Jape taas taitaa mielestään olla liian hyvä ihminen työskentelemään Mäkkärin kassalla. Se ei olisi hänen arvoistaan työtä.

Anonyymi kirjoitti...

Seurustelin vuosia sitten extreme-seliselimiehen kanssa. Hän katsoi asiakseen tyrkyttää minulle neuvojaan muun muassa siitä, millaisia kuukautissiteitä minun kannattaisi käyttää. Harmi, kun en silloin hoksannut kysyä, että mitäs merkkiä herra itse käyttää omien kuukautistensa aikaan.

myytinmurtaja kirjoitti...

Anonyymi: "Seurustelin vuosia sitten extreme-seliselimiehen kanssa. Hän katsoi asiakseen tyrkyttää minulle neuvojaan muun muassa siitä, millaisia kuukautissiteitä minun kannattaisi käyttää."

:-D

Törmäsin itse joskus kauan sitten jollain keskustelupalstalla ilmeisesti n. 18-vuotiaseen nuorukaiseen, joka antoi naisväelle hyviä itsetyydytysvinkkejä tyyliin "Oletko tullut ajatelleeksi, että vesisuihku voi muuten tehdä tosi gutaa!"

Asiantuntijavinkit ovat kullanarvoisia!

Anonyymi kirjoitti...

Sori Nerea kun ajattelemattomasti neidittelin miehiä. En keksinyt oikein mitään kuvaavaa sanaa yhtäkkiä. "Neitimäinen" ei kai ole kunnioittava sana jos puhutaan (nuoresta) naisesta?

Hyvä että 18-v poikanen tiesi valistaa että vesisuihku voi tehdä tosi hyvää! Sitähän nainen ei varmaankaan olisi kertomatta tiennyt ;)

Minttu

Tomi kirjoitti...

Nerea:"Mulle tulee mieleen se hyypiö, joka ensimmäisen kansainvälisen esitelmäni kysymysosiossa onnistui neuvomaan, että se mitä tutkin ei ole ollenkaan tärkeää ja että sen sijaan minun pitäisi tutkia sitä ja sitä ja tätä (mitä hän siis itse tutkii)."

Onneksi itse en ole törmännyt vastaavaan vielä, mutta luulen että tällä kaverilla tutkijanura jää lyhyeksi, jos ei kaveri muuta käyttäytymistään.
Tietenkin edellyttäen, ettei hän ole suuri nero.

Tietenkin tutkijayhteisössä on ristiriitoja, mutta olen havainnut, että ne ovat lähinnä vanhempien tutkijoiden välillä.

Nuoremmat ovat yleensä hyvää pataa keskenään.

myytinmurtaja kirjoitti...

Minttu: "Hyvä että 18-v poikanen tiesi valistaa että vesisuihku voi tehdä tosi hyvää! Sitähän nainen ei varmaankaan olisi kertomatta tiennyt ;)"

Eihän nyt hyvänen aika sentään voisi kaino neitokainen sellaista edes ajatella! :-D

Mirka kirjoitti...

Miehet jotka neuvovat naisia - siinäpä uuden menestyselokuvan nimi! ;)

Anonyymi kirjoitti...

"Sori Nerea kun ajattelemattomasti neidittelin miehiä. En keksinyt oikein mitään kuvaavaa sanaa yhtäkkiä. "Neitimäinen" ei kai ole kunnioittava sana jos puhutaan (nuoresta) naisesta?"

Naiseuden käyttäminen loukkauksena on niin tavallista, että sen sisältämää naiseuden halveksuntaa harva edes huomaa. Puolet sitcom-vitseistä perustuu sille, että mies erehtyy tekemään jotain naiselliseksi miellettyä, jolloin pallit putoavat välittömästi. Halveksittavasti toimiva mies (ja nainen) on "akka", "neiti" ja voi vetää "hameen päälle", kun taas "äijä" on positiivinen ominaisuus, jopa naiselle, joka on "hyvä jätkä", jos juo kaljaa ja kertoo rivoja vitsejä.

Tuo on niitä arkielämän pikkuasioita, jotka aina koskevat yhtä kipeästi. Eikä tuollaisilta tölväyksiltä ole turvassa missään.

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Siis Minttu, me kaikki teemme samaa ihan tiedostamattamme: minä itse pidin vielä muutama vuosi sitten vastenmielisenä, jos mies piti vaaleanpunaista paitaa. Kun ymmärsin ajatusmaailman taustalla toimivan mekanismin, olin seka häpeissäni että surullinen. Jos on aivopesty ajattelemaan, että kaikki naisellisuuteen viittaava miehessä on häpeällistä tai epäilyttävää, kestää aikansa oppia siitä pois. En minä ainakaan ole vielä täysin oppinut, onneksi edes vähän kehittynyt oikeaan suuntaan.

Pahoittelut jatkuvasta OT:sta.

Nerea

myytinmurtaja kirjoitti...

Nerea: "Jos on aivopesty ajattelemaan, että kaikki naisellisuuteen viittaava miehessä on häpeällistä tai epäilyttävää, (...)"

Kaikki naisellisuuteen viittava on (muka) häpeällistä myös naiselle! Tosin niin, että naiselta samaan aikaan sekä edellytetään tietynlaista naisellisuutta ja hänelle vittuillaan armotta siitä, kun hän sitten sitä toteuttaa.

Esimerkiksi:

Kaikki: "No meikkaisit nyt vähän, Sari. Kyllä naisen kuuluu meikata. Ei sun pidä pelätä naisellisuuttasi!"

(Sari meikkaa.)

Kaikki: "Toi Sari sitten on kauhea kana, aina meikkaamassa. Ikään kuin maailmassa ei olisi tärkeämpiäkin asioita. Hemmetin neiti."


Tässä mielessä sana "neiti" on vain sanan "huora" lievempi muoto.

Tomi kirjoitti...

MM:"Kaikki: "No meikkaisit nyt vähän, Sari. Kyllä naisen kuuluu meikata. Ei sun pidä pelätä naisellisuuttasi!""

Odottavatko miehet naisten meikkavan ?
Minä en ainakaan, koska en itse meikkaa, en odota sitä naiseltakaan.

Luulen naisten välinen ryhmädynamiikka saa naiset meikkaamaan.

Spektrioe kirjoitti...

Naispuoliset dj:t tuntee myös ilmiön "miehet jotka tulee vääntelemään mikserin nuppeja pyytämättä kesken keikan". Pahimmillaan juossu useempi tyyppi tekemään tota alle tunnin keikan aikana. :P

Pihlajatar kirjoitti...

No joo, on naisissakin selittäjiä ja päällepäsmäreitä. Myönnän syyllistyväni siihen välillä itsekin. On se niin vaikeaa, kun tietä kaikein kaikesta ja yleensä paremmin kuin muut. ;-)

Mua itse asiassa ärsyttävät enemmän miehet, jotka eivät voi kysyä eivätkä pyytää apua. Se "ei voi lukea manuaalista" -asenne. Uskomatonta kyllä se on ihan oikeasti olemassa.

Olen lukemattomia kertoja ollut siinä tilanteessa, että puoli tusinaa miehen puolta seisoo jossain tumput suorana äimistelemässä jotain teknistä ongelmaa, että mitenkähän tämä nyt pitäisi ratkaista. Kaikilla on joku outo mielipide, mutta kenelläkään ei tietoa. Sitten reipas pieni feministityttö (minä) saapastelee paikalle, ottaa kouraansa sen manuaalin tai googlettaa ne ohjeet tai jopa - hui - soittaa sinne tekniseen tukeen ja johan alkaa homma selvitä. Siinä sitten miesväki pyörittelee peukaloitaan ja mupeltaa, että ihan kohta me oltais tää ihan itteki tajuttu. Juu, varmaan niin. On se kiva olla vaan pöljä nainen niin kehtaa kysyä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Pihlajatar: "Mua itse asiassa ärsyttävät enemmän miehet, jotka eivät voi kysyä eivätkä pyytää apua. Se "ei voi lukea manuaalista" -asenne. Uskomatonta kyllä se on ihan oikeasti olemassa."

No, täytyy sanoa, että ainakin minulla on juuri tämä asenne, valitettavan usein. En mielelläni pyydä apua koskaan, yhtään keneltäkään, yhtään mihinkään. Se on luonteenpiirre (tai ehkä -heikkous).

Kun asennan jotain kodin laitetta, en yleensä aloita manuaalin lukemisesta, vaan mieluummin tarkastelen laitetta ja yritän päätellä sen käyttötavan. Ajattelen sen niin, että haluan ratkaista laiteongelmat naisellinen intuitiollani! (Vaiko miehellisellä?) ;-)

Jossain vaiheessa toki otan manuskan kauniiseen käteen. Enkä minäkään tuntikausia ihmettele jotain toimimatonta laitetta, jos käykin ilmi, etten osaakaan tehdä sille mitään. Kyllä soitan tekniseen tukeen ja niin edelleen. Mutta olen aina tyytyväisin, jos saan ongelman ratkaistua yksin.

myytinmurtaja kirjoitti...

Pihlajatar: "No joo, on naisissakin selittäjiä ja päällepäsmäreitä. Myönnän syyllistyväni siihen välillä itsekin. On se niin vaikeaa, kun tietä kaikein kaikesta ja yleensä paremmin kuin muut. ;-)"

Mutta silloin jos/kun koet päsmäröiväsi, niin neuvotko nimenomaan miehiä? Yhtä paljon kuin naisia?

Tomi kirjoitti...

Pihlajatar:"Mua itse asiassa ärsyttävät enemmän miehet, jotka eivät voi kysyä eivätkä pyytää apua. Se "ei voi lukea manuaalista" -asenne. Uskomatonta kyllä se on ihan oikeasti olemassa."

Eihän manuaalia voi lukea, sen on kirjoittanut joku tumpelo.

Se ei ole jätkä eikä mikään, joka ei osaa käyttää itselleen täysin tuntematonta laitetta ilman apua.

myytinmurtaja kirjoitti...

Tomi: "Se ei ole jätkä eikä mikään, joka ei osaa käyttää itselleen täysin tuntematonta laitetta ilman apua."

No, useimmat jätkät eivät kyllä osaa. (Eivät toki aina muijatkaan.)

Tomi kirjoitti...

MM sarkasmi mittari nollilla ?

Anonyymi kirjoitti...

Pihlajatar: "Mua itse asiassa ärsyttävät enemmän miehet, jotka eivät voi kysyä eivätkä pyytää apua. Se "ei voi lukea manuaalista" -asenne. Uskomatonta kyllä se on ihan oikeasti olemassa."

Musta tässä on kyse samasta ilmiöstä kuin selittämisestä. Äijän pitää neuvoa muita ja näyttää siten olevansa parempi ja johtavansa muita, eikä se voi ottaa neuvoa vastaan, koska silloinhan se myöntäisi olevansa huonompi eikä enää johtaisi muita.

Nerea

Anonyymi kirjoitti...

Tomi:"Luulen naisten välinen ryhmädynamiikka saa naiset meikkaamaan."

Joo, toki, osittain. Monet naiset vahtaavat toistensa ulkonäköä tarkasti. Yhtä lailla naiset on aivopesty uskomaan, että ulkonäkö on naiselle kaikki kaikessa ja oikaisemaan sitä ryhmän jäsentä, joka epäonnistuu tehtävässä.

Miesten suusta kuulee sitten sellaista kommenttia, että ei pitäisi meikata (tyhmien kanojen touhua), mutta pitäisi toki näyttää yhtä hyvältä kuin meikattuna, eikä painoaan koskaan saisi tarkkailla (tyhmien kanojen touhua), mutta hoikka toki pitäisi olla.

Perimmäinen ajatus on kuitenkin, että naisen on oltava koristeena ja silmänilona, ruma nainen on naiseudessaan epäonnistunut. Kauneusstandardeihin pyrkimiseen ei kuitenkaan saisi käyttää yhtään aikaa, vaivaa eikä rahaa, koska sekä miehet että naiset pitävät naisellisuuden riittejä halveksuttavana "akkojen touhuna, kanailuna, bimboiluna, neiteilynä jne."

Nerea

Pihlajatar kirjoitti...

Myytinmurtaja: "Mutta silloin jos/kun koet päsmäröiväsi, niin neuvotko nimenomaan miehiä? Yhtä paljon kuin naisia?"

Valitettavasti yleensä sitä kyllä joutuu päälle päsmäröimään miesten tekemisiä. Niillä kun ei muuten oikein meinaa mikään onnistua. ;-) Naisten tekemisiä ei oikein uskallan mennä päsmäröimään, kun naiset ovat sillä tavalla herkkätunteisempia.

Ei kun oikeesti naiset yleensä vaan kehtaa tulla pyytämään sitä apua, kun sitä tarvitsevat.

Pihlajatar kirjoitti...

Nerea: "Miesten suusta kuulee sitten sellaista kommenttia, että ei pitäisi meikata (tyhmien kanojen touhua), mutta pitäisi toki näyttää yhtä hyvältä kuin meikattuna, eikä painoaan koskaan saisi tarkkailla (tyhmien kanojen touhua), mutta hoikka toki pitäisi olla."

Keiden miesten? Onneksi en tunne noin tyhmiä miehiä. Jos tuntisin, jättäisin niiden mielipiteet omaan arvoonsa.

Itse meikkaan ihan vaan siksi, että se on kivaa. Kivaa. Kivaakivaa. Eikä mua yhtään haittaa, jos se on neiteilyä tai vaikka bimboiluakin. Neiteily on parhautta.

mis kirjoitti...

Minäkin olen kuullut meikkailusta kritisointia vain, jos joku ei uskalla mennä edes kauppaan ilman puolen tunnin meikkiä ja se on minustakin vähän liioittelua ;)

Oman miehen kanssa vain naureskellaan, että mun varsinkin viihteelle lähteminen aina vähän kestää ja nyt kuin löysin kynsitaiteilun (varmaan superbimboa!) ja sanoin, että mulla on uusi harrastus ja esittelin mun uusia kynsiä, se vain hymyili eikä todellakaan mitenkään alentuvasti.

Eli tuo naisten meikkaus- juttu on kyllä useimmille naisille ja miehille ihan ok ja tuntuu, että sitä halveksii eniten ne naiset, jotka eivät itse meikkaa, mutta ilmeisesti kokevat että heidän kai pitäisi. Itseä ei meikittömät naiset sen sijaan häiritse ollenkaan.

Monilla naisilla sama juttu, jos ei leivo lapsilleen pullaa tms. ja alkavat ottaa siitä stressiä ja samalla halveksia leipovia naisia. Tällaisilla naisilla on joku tarve täyttää kaikki naiseuden "ehdot" eivätkä he ymmärrä, että jokaisella on oikeus olla omanlaisensa nainen.

Anonyymi kirjoitti...

Pihlajatar:"Keiden miesten? Onneksi en tunne noin tyhmiä miehiä. Jos tuntisin, jättäisin niiden mielipiteet omaan arvoonsa."

Tämä tuntuu olevan keskustelun tulos, kun miehet keskustelevat naisista, varsinkin netissä. Toisaalta netissä yhteisöllisyys usein kietoutuu sen ympärille, mitä ihmisryhmää itsekukin sattuu vihaamaan, joten tuomitsevuudesta ei kai pitäisi yllättyä.

"Eikä mua yhtään haittaa, jos se on neiteilyä tai vaikka bimboiluakin. Neiteily on parhautta."

No niin mustakin. Nautin söpöilyvaatteista, näteistä jutuista ja myös siitä meikkaamisesta. Moni vaan ei suhtaudu bimboiluun ja neiteilyyn yhtä hyväntahtoisesti ja osoittaa sitä kohtaan halveksuntaa, eikä halveksuntaa löytääkseen tarvitse edes mennä nettiin. Olet harvinaisen onnekas, jos et siihen ole törmännyt.

Toisaalta ainakin mulla tuo "neiteys on ihanaa" ja korostettu bimboilu liittyy usein nimenomaan vastareaktioon neiteyden halveksuntaa vastaan. Oi onnea, kun saa heittäytyä kanaksi sydämensä kyllyydestä, eikä se halveksuja edes tajua, että sille vinoillaan.

Nerea

kaappihetero kirjoitti...

http://www.kummakerho.net/2010/02/05/tytottely/

Anonyymi kirjoitti...

Naiseuden käyttäminen loukkauksena on niin tavallista, että sen sisältämää naiseuden halveksuntaa harva edes huomaa.

Niinpä. Feministien puheet siitä, kuinka feminismi muka on avannut miehillekin teitä ulos ahtaista rooleista, osoittaa näppärästi valheellisiksi juuri se, miten helposti neidittelyjä laukovat juuri naiset.

Miehen roolia ylläpitävät naiset, jotka haluavat miehekästä, ts. rooliin pitäytyvää miestä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Ano: "Niinpä. Feministien puheet siitä, kuinka feminismi muka on avannut miehillekin teitä ulos ahtaista rooleista, osoittaa näppärästi valheellisiksi juuri se, miten helposti neidittelyjä laukovat juuri naiset."

Ano, tyhmä Anonen. Nyt se historiankirja käteen ja söpö suukku kipikiinni.

Maailman sivu orjat ovat nokkineet toisiaan. Niin se menee kaikissa sortojärjestelmissä. Tietenkin. Tämä on perusasia, joka pitäisi jo tietää.

myytinmurtaja kirjoitti...

Kaappihetereo: Kiitos! Hyvä kirjoitus. :-)

Laitan sen vielä tähän suoralinkkiin, niin laiskemmat selviävät yhdellä klikkauksella:

Kummakerho: Tytöttely

myytinmurtaja kirjoitti...

Mitä "neiteilyyn" ja "bimboiluun" tulee, minua vituttaa lähinnä se, että miesten tai poikien vastaava käytöstä pidetään vaan vakavasti otettavana äijäilunä: Tekniikan maailma ei muka ole hömppälehti.

Pokevideota tiiraileva kundi ei saa vähän tyhmän hattarapäähutsun mainetta.

Suu söpösti auki ja tohkeissaan pokeria pelaavat poikaset eivät saa keneltäkään bimbottelua osakseen.

Timmit lumilautailija-perspalat ovat "aitoja urheilijoita".

myytinmurtaja kirjoitti...

(Todellakin minusta miehet saavat bimboilla sydämensä kyllyydestä, kunhan eivät vahingoita ketään tai kuluta kohtuuttomasti luonnonvaroja. Mutta sitä on sitten kutsuttava oikealla nimellä ja halveksittava asianmukaisesti - jos siis katsoo oikeudekseen halveksia jotain naisten vastaavia juttuja.

Ja kyllä: Parasta tietysti olisi olla olematta niin tiukkapipoinen ja antaa kaikkien kukkien kukkia - siis antaa ihmisten rauhassa harrastaa sitä mitä haluavat.)

Tomi kirjoitti...

Tuosta eri harrastusten halveksinnasta.

Monet naiset (myös miehet) halveksivat suuresti joitain pääsääntöisesti miesten harrastuksia kuten metsästys ja kalastus.

Vastaavaa halveksintaa naisten harrastuksia kohtaan en ole törmännyt.

aaltopahvia kirjoitti...

Eikös Myyttis just sanonut, että kunhan eivät vahingoita ketään tjsp? Urheilumielessä harrastatettu metsästys ja kalastus on vähän niin kuin sekä ekologisesti että elämän riistämisen kannalta aika ikävä juttu. [Trigger warning: sukupuolistereotypiaa luvassa:] Vähän eri lajia kuin kynsilakkojen vertailu tai ompeleminen...

myytinmurtaja kirjoitti...

Ettei muuten menisi minun puoleltani liialliseksi urheilijoiden haukkumiseksi:

Feministing: Another Athlete Speaks Against Anti-Choice Superbowl Ad

Pihlajatar kirjoitti...

Mis: "Eli tuo naisten meikkaus- juttu on kyllä useimmille naisille ja miehille ihan ok ja tuntuu, että sitä halveksii eniten ne naiset, jotka eivät itse meikkaa, mutta ilmeisesti kokevat että heidän kai pitäisi."

--> Niin ikävää kuin se onkin, mulla on tämä sama kokemus. Ylipäätään ihmiset on kyllä aina suhtautuneet mun meikki- ja mekkoleikkeihini ihan positiivisesti, mutta silloin kun kuittailua on kuuulunut, se on kyllä yleensä tullut naisilta. Kateelliset tai katkerat (?) kanssasisaret ovat joskus antaneet ymmärtää, että pynttäytymiseni on naurettavaa, yliampuvaa tai miehenkipeää toimintaa. Varsinkin viimeinen väite on minusta outo; myönnän ihan iloisesti, että meikkaan ja pynttään enemmän naisia kuin miehiä varten, sillä naiset osaavat yleensä lukea pukeutumiseen ja meikkiin liittyvää esteettistä kuvastoa sujuvammin. Ja sitä paitsi mää tykkään tytöistä. Siis niiku silleen.

Toiset naiset ovat myös esittäneet minulle näkemyksiään siitä, millainen pukeutuminen on missäkin kontekstissa sopivaa - joku joskus väitti esimerkiksi tohkeissaan, etten voi olla työpaikalla uskottava, jos olen pukeutunut hameeseen. Ikänäni en ole kohdannut miesten puolelta vastaavaa kritiikkiä.

Olen myös huomannut, että joitakin naisia ahdistaa, että minä olen hyvä käsitöissä. Kun kaivan puikot esiin, moni nainen kokee velvollisuudekseen selitellä, että onhan se hienoa, että sinä teet käsitöitä, mutta minä en kyllä vaan millään, en sitten niin millään, inhoan tuota, en vaan osaa sitä, en ole koskaan tykännyt. Tekisi mieli sanoa, että no enhän minä tässä mitenkään yritä pakottaa sinua kutomaan vaikka itse kudonkin. Vastaavaa selittelylitaniaa ei koskaan kuule miehen suusta - miehistä ei tunnu painostavalta, että tuo tyttö tuossa kutoo, kukaan ei odota heidän ottavan siihen kantaa.

Kumma maailma. Tiedän, että se on feministisesti sopimatonta, mutta tulen monesti poikien kanssa paremmin juttuun kuin tyttöjen. Tytöillä on niin isot ryhmäpaineet, kaikkien pitäisi olla samanlaisia; jos tuo meikkaa niin kai se meinaa, että munkin pitäis, jos tuo kutoo, niin kai se meinaa, että munkin pitäis... No, ei en elä elämääni haluamallani tavalla vain aiheuttaakseni muille paineita.

Pihlajatar kirjoitti...

Spektrioe: "Naispuoliset dj:t tuntee myös ilmiön "miehet jotka tulee vääntelemään mikserin nuppeja pyytämättä kesken keikan". Pahimmillaan juossu useempi tyyppi tekemään tota alle tunnin keikan aikana. :P"

--> Kaikki teknisissä tehtävissä työskentelevät naiset tietää nää tyypit. Itse olen törmännyt tähän äänittäjänä. Tutussa työyhteisössä sitä lunastaa paikkansa, eikä enää joudu näihin "Apua, tuo äänittäjä/kuvaaja/valaisija on tytöt!" -tilanteisiin niin usein.

Toisaalta vielä jännempiä on ne tilanteet, kun olen vaikka jossain yleisötapahtumassa ja huomaan, että jaahas, täällä ei (ääni)tekniikka pelaa eikä ketään ammattitaitoista ihmistä ole paikalla - paitsi minä. Silloin (tietysti, besserwisserinä) tarjoan apuani. Kyllähän se herättää hämmentyneitä katseita, että nyt tuo tyttö tuli tuohon selittään, että miten tää tekniikka toimii. Mutta jos tietää oikeasti, miten se tekniikka toimii, niin onpa se apukin yleensä kelvannut, vaikka neuvojalla oliskin hame päällä ja korkokengät jalassa.

Mua muuten saa kyllä neiditellä. Musta se on vaan kivaa, identifioidun neidiksi. Olen se neiti siellä kolmannella rivillä, joka juuri äsken auttoi korjaamaan tämän teknisen laitteen. Neiti elokuvaäänittäjä.

Miesten neiditteleminen on musta silti loukkaavaa. Koen sen loukkaavaksi MINUA kohtaan. Kyse on vähän samasta jutusta kuin heteroiden homottelu. Kyllä mua saa sanoa homoksi - mähän olen sitä, mutta jos heteroa sanotaan haukkumamielessä homoksi, se on loukkaavaa, koska se antaa ymmärtää, että on jotenkin huono asia olla homo.

Selvennykseksi vielä, etten mäkään tietenkään halua, että mua sanotaan homoksi tai neidiksi missään "asiallisessa" kontekstissa, mutta jos kaverit neidittelee tai homottelee mua niin se on ihan jees. Sama koskee tytöttelyä ja misuttelua ja... mitäs näitä nyt on. Toisen haukkumanimi on toisen lempinimi.

Huoritella mua ei saa kuitenkaan kaveritkaan. Tiedän, että jotkut naiset huorittelevat toisiaan leikillään, mutta mulla kulkee siinä raja.

Pihlajatar kirjoitti...

Tomi: "Vastaavaa halveksintaa naisten harrastuksia kohtaan en ole törmännyt."

--> No luepa tämä: http://happamiasanoikettu.blogspot.com/2009/12/pehmeaa-lamminta-ja-feministista.html

Kouluikäisten tyttöjen ja poikien harrastuksia tuetaan ihan eri tavalla. Jokaisessa pikkukunnassakin on poikien jääkeikko, salibandy ja jalkapallo joukkue, joiden toimintaan yleensä myös löytyy rahaa. Tyttöjen harrastuksiin, sanotaan nyt vaikka ratsastukseen, balettiin ja kuorolauluun, panostetaan taloudellisesti paljon vähemmän esim. kuntatasolla. Tytöille myös ylipäätään tarjotaan vähemmän harrastusmahdollisuuksia.

Myös aikuisten maailmassa moniin naisten suosimiin harrastuksiin suhtaudutaan "puuhasteluna", tyypilliset naiselliset harrastukset eivät ole vakavasti otettavia. Voisi jopa sanoa, että harrastus on sen vähempi arvoinen mitä enemmän siitä saa "tyttöpisteitä". Itse esimerkiksi harrastan lukemista, elokuvia, bloggaamista, musiikkia, käsitöitä, askartelua, kenkiä, vaatteita ja hiusteni laittamista. Arvaatko, mitkä näistä harrastuksista kannattaa mainita cv:ssä?

Eino Empaatti kirjoitti...

Aaltopahvia: Hyvä pointti! Jos olisi joku stereotyyppisesti "naisellinen" harrastus, joka olisi yhtä epäekologista kuin metsästys, sitä sukupuolesta riippumatta halveerattaisiin vihertyvässä maailmassamme ihan yhtä paljon. Viiden sekunnin miettimisellä tulee mieleen ainakin turkisten käyttö, jos sitä nyt voi harrastukseksi kutsua (ja tämähän oli siis vain stereotypia, että se olisi erityisesti naisten puuhaa).

Tomi kirjoitti...

Aaltopahvia:"Eikös Myyttis just sanonut, että kunhan eivät vahingoita ketään tjsp? Urheilumielessä harrastatettu metsästys ja kalastus on vähän niin kuin sekä ekologisesti että elämän riistämisen kannalta aika ikävä juttu."

Tämä on maailmankuvallinen ero yllensä me kalastajat ja metsästäjät eivät näe saalistaan "kukana". Kuka on varattu ihmisille.


Yllensä myös urheilumetsästyksessä ja -kalastuksessa saalis syödään, joten ei sitä pelkästään huvin vuoksi tehdä. Poikkeuksena on ns. tuho- tai haittaeläinten (ihmiskeskeiset nimet) pyytäminen, joka tehdään ekologisista- (esim. vieraslajit), tai tuotanollisistasyistä.


Pitää muistaa myös, että saaliseläimet eivät ole yleensä mitenkään uhanalaisia.

Maailmankuvallinen syy, ei oikeuta kuitenkaan halveksimaan näitä harrastuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Tomi: "Maailmankuvallinen syy, ei oikeuta kuitenkaan halveksimaan näitä harrastuksia."

Mun on vaikea keksiä mitään maailmankuvallista syytä oikeampaa oikeutusta harrastuksen halveksunnalle.

Onko metsästyksen ja kalastuksen vastustus kuitenkaan yleensä halveksuntaa? Minusta se on pikemminkin epäeettisen toiminnan vastustusta.

Nerea

Tomi kirjoitti...

Eino Empaatti:"Jos olisi joku stereotyyppisesti "naisellinen" harrastus, joka olisi yhtä epäekologista kuin metsästys..."

Millä tavalla metsästys on epäekologista ?
Jos saalis syödään, niin tämähän ekologisempaa kuin luomulihan syönti.

Itse pyydetyn saaliin syönti on ekologisempaa ja eettisempää kuin muu lihan syönti.

Ainoastaa kasvinsyönti on eettisempää ja (joissain tapauksissa) ekologisempaa.

Tomi kirjoitti...

Nerea"Onko metsästyksen ja kalastuksen vastustus kuitenkaan yleensä halveksuntaa? Minusta se on pikemminkin epäeettisen toiminnan vastustusta"

Kalastus ja metsästys ovat epäeettistä vain hyvin pienehkön ihmisjoukon mielestä. Suurin osa ihmisistä pitää niitä ihan moraalisesti oikeutettuina toimina.

Minä esim. pidän lemikin pitämistä moraalisesti vääränä (luonnonvarojen tuhlausta ja eläimen pitämiesnä leluna), mutta en kuitenkaan hyökkää lemmikin omistajia vastaan.

Tomi kirjoitti...

Pihlajatar:"Kouluikäisten tyttöjen ja poikien harrastuksia tuetaan ihan eri tavalla. Jokaisessa pikkukunnassakin on poikien jääkeikko, salibandy ja jalkapallo joukkue, joiden toimintaan yleensä myös löytyy rahaa. Tyttöjen harrastuksiin, sanotaan nyt vaikka ratsastukseen, balettiin ja kuorolauluun, panostetaan taloudellisesti paljon vähemmän esim. kuntatasolla. Tytöille myös ylipäätään tarjotaan vähemmän harrastusmahdollisuuksia."

Erona on se, että joukkuepelit ovat suhteellisen halpoja, verattuna esim. ratsatukseen.
Myös joukkue pelijen harrastaja määrät ovat ihan eri luokkaa kuin nostamasiesi "tyttöharrastusten".

Siispä kunnat laittavat rahat siihen millä saadaan iloa mahdollisimman isolle joukolle.

Joukkuepeleissä poika- ja tyttöharastajien määrät ovat ihan erillaisia, joten suurin osa vuoroista menee pojille.

Lisänä vielä on se, että miesten joukkuelajit ovat ammattiurheilua (johtuen yleisön mieltymyksistä), ja siellä liikkuvat suuret rahat.
Joten on luonnollista, että poikien joukkuelajeihin panostetaan eniten.

Tomi kirjoitti...

Pihlajatar:"jos heteroa sanotaan haukkumamielessä homoksi, se on loukkaavaa, koska se antaa ymmärtää, että on jotenkin huono asia olla homo."

kuuluminen seksuaaliseen vähemmistöön ei yleensä ole positiivinen asia yksilölle itselleen (tiedän kuulunhan itsekin jollain tavalla vähemmistöön).
Syyt ovat tässä:
1) Vähentää mahdollisuuksia löytää sopiva kummppani.

2) Jos vähemmistöön kuuluminen paljastuu muille, voi valitettavasti edelleen syrjityksi.

Joten seksuaalivähemmistöön kuuluminen, ei mainostamisesta huolimatta ole positiivinen asia.

Tietenkin meidän kaikkien tulee tehdä parhaamme syrjityksi tulemisen estämiseksi.

Mutta kumppanikanditaattien vähyys ei poistu suvaitsevassakin yhteiskunnassa.

Anonyymi kirjoitti...

Tomi:"Minä esim. pidän lemikin pitämistä moraalisesti vääränä (luonnonvarojen tuhlausta ja eläimen pitämiesnä leluna), mutta en kuitenkaan hyökkää lemmikin omistajia vastaan."

Pidät sitä kuitenkin moraalisesti vääränä ja suhtaudut siihen tuomitsevasti. Miksi metsästyksen vastustajat eivät saisi suhtautua samoin sinun harrastukseesi?

Aiemmin väitit, että miesten harrastusten halveksunta on yleistä, nyt sitä harrastaakin vain "hyvin pienehkö ihmisjoukko".

Nerea

Tomi kirjoitti...

Nerea:"Pidät sitä kuitenkin moraalisesti vääränä ja suhtaudut siihen tuomitsevasti. Miksi metsästyksen vastustajat eivät saisi suhtautua samoin sinun harrastukseesi?

Aiemmin väitit, että miesten harrastusten halveksunta on yleistä, nyt sitä harrastaakin vain "hyvin pienehkö ihmisjoukko"."

En itse harrasta metsästystä (kalastusta kylläkin), mutta suhtaudun siihen positiivisesti.

Tarkoitin pienellä joukolla sitä, etteivät he ole kyenneet vaikuttamaan lainsäädäntöön siten, että metsästys olisi kielletty.

Edelleenkin ole sitä mieltä, että metsästyksen vastustajilla on luontokuva vääristynyt, ja eläin- ja luonnnonsuojelu ovat menneet sekaisin.

Pihlajatar kirjoitti...

Tomi: "Lisänä vielä on se, että miesten joukkuelajit ovat ammattiurheilua (johtuen yleisön mieltymyksistä), ja siellä liikkuvat suuret rahat. Joten on luonnollista, että poikien joukkuelajeihin panostetaan eniten."

Mun mielestä toi on luettelemistasi syistä ainoa todellinen. Kyllä esimerkiksi balettia, voimistelua, taitoluistelua jne. "tyttöjen" joukkueliikuntalajeja harrastetaan ihan yhtä paljon kuin poikien jalkapalloa, jääkiekkoa ja pesäpalloakin. Jopa enemmän.

Mun mielestä se, että joku laji on ns. ammattiurheilulaji ei saisi vaikuttaa lasten ja nuorten liikuntaresurssien jakautumiseen. Kasvavien ihmisten liikunnan tarpeen tyydyttämistä ei saisi uhrata ammattiurheilijoiden seulomiselle.

Pihlajatar kirjoitti...

Tomi: "-- kuuluminen seksuaaliseen vähemmistöön ei yleensä ole positiivinen asia yksilölle itselleen (tiedän kuulunhan itsekin jollain tavalla vähemmistöön).
Syyt ovat tässä:
1) Vähentää mahdollisuuksia löytää sopiva kummppani."

Musta tuo on omituinen harha. Eihän nyt heterollekaan kaikki vastakkaisen sukupuolen edustajat ole potentiaalisia kumppaneita.

Itse olen biseksuaalinen, mutta ei se sitä tarkoita, että alkaisin kumppanuuteen ihan kenen kanssa vaan. Saatika, että kelpaisinkaan kumppaniksi kaikille tämän maailman hetero- ja bi-miehille sekä lesbo- ja bi-naisille.

Otetaan vertailukohdiksi vaikka kuvitteellinen homopoika Anssi ja kuvitteellinen heteropoika Masi. Anssi olkoon nyt hyvännäköinen, sosiaalisesti lahjakas ja miellyttävä nuori mies, joka etsiytyy aktiivisesti ihmisten ilmoille paikkoihin, joissa hän voi kohdata muita homomiehiä. Masi taas olkoon ujo, ehkä vähän hassun näköinen, epävarma ja sosiaalisesti sisäänpäin kääntynyt miekkonen, joka ei paljon poistu kotoaan eikä oikein uskalla jutella naisille. Kummalla näistä pojista nähdäksesi on parempi mahdollisuus löytää itselleen sopiva kumppani?

"2) Jos vähemmistöön kuuluminen paljastuu muille, voi valitettavasti edelleen syrjity"

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjiminen on rikos.

Mulle kuuluminen seksuaalivähemmistöön on hyvin positiivinen henkilökohtainen kokemus.

Tomi kirjoitti...

Pihlajatar:"Otetaan vertailukohdiksi vaikka kuvitteellinen homopoika Anssi ja kuvitteellinen heteropoika Masi. Anssi olkoon nyt hyvännäköinen, sosiaalisesti lahjakas ja miellyttävä nuori mies, joka etsiytyy aktiivisesti ihmisten ilmoille paikkoihin, joissa hän voi kohdata muita homomiehiä. Masi taas olkoon ujo, ehkä vähän hassun näköinen, epävarma ja sosiaalisesti sisäänpäin kääntynyt miekkonen, joka ei paljon poistu kotoaan eikä oikein uskalla jutella naisille. Kummalla näistä pojista nähdäksesi on parempi mahdollisuus löytää itselleen sopiva kumppani?"

Tietenkin veratailtavina pitäisi olla sosiaalisesti yhtä lahjakkaat ihmiset.

Tässä vertailussa esim. homoseksuaalit eivät pärjää, sillä hoseksuaaleja väestöstä on vain jokunen prosentti.

Tosin seksuaalivähemmistöjen asiaa voi auttaa se, että rima on alempana kuin muilla.

Eli otetaan se joka löydetään.

Tomi kirjoitti...

Pihlajatar:"Mun mielestä toi on luettelemistasi syistä ainoa todellinen. Kyllä esimerkiksi balettia, voimistelua, taitoluistelua jne. "tyttöjen" joukkueliikuntalajeja harrastetaan ihan yhtä paljon kuin poikien jalkapalloa, jääkiekkoa ja pesäpalloakin. Jopa enemmän."

Tätä on vaikea uskoa.
Omina lapsuusvuosinani lähes kaikki pojat pelasivat jääkiekkoa tai jalkapalloa seurassa, mutta harvat tytöt harrastivat mitään kilpaurheilua.

Tietenkin tilanne on voinut muuttua.

Jos sinulla on tilastotietoa tästä, niin olisi mukava nähdä ne.

mis kirjoitti...

Olen 29- vuotias ja minun kouluaikoina ala-asteella useimmat pojat pelasivat seurassa jalkapalloa ja jääkiekkoa ja tytöistä erilaista liikuntaa harrasti varmaan 80% lajeina erilainen voimistelu, tanssi, uinti ja jalkapallo.

Yläasteella seuratasolla liikuntaa harrastavien tyttöjen ja poikien osuus oli kutakuinkin samaa luokkaa. SM- tasolla olevia oli 1 poika jääkiekossa ja 1 tyttö uinnissa, mutta lamavuodet saattoivat vaikuttaa tähän lukuun.

Tytöille voimistelu ja tanssi on yhtä suosittu harrastus edelleen kuin pojille jalkapallo ja jääkiekko, joten otapa asioista selvää ennen noita analyysejasi.

Eino Empaatti kirjoitti...

Tomi: "Tätä on vaikea uskoa.
Omina lapsuusvuosinani lähes kaikki pojat pelasivat jääkiekkoa tai jalkapalloa seurassa, mutta harvat tytöt harrastivat mitään kilpaurheilua."

Minäkin muistan, että moni näissä poikien nappulaliigoissa kävi - vanhempien tai kaverien painostuksesta - mutta harvempi lopulta viihtyi: itsekin lähinnä istuskelin vaihtopenkillä kaikissa peleissä. Sen sijaan moni luokan tyttö pelasi aivan tosissaan ja innostuneesti ringetteä - ja tekee sitä vielä tänä päivänä.

Tarinan opetus: vaikka iso joukko ihmisiä jotain harrastaisikin, se ei kerro, että kaikki sitä oikeasti haluaisivat harrastaa - ehkä heidät on siihen painostettu tai ehkä muista harrastusvaihtoehtoja ei ole ollut. Mitä enemmän vaihtoehtoisia harrastusmuotoja lasten ja vanhempienkin saatavilla on, sitä tyytyväisempiä ovat (sen sijaan, että kaikki rahat laitettaisiin jääkiekon tai jalkapallon tukemiseen).

"Tietenkin tilanne on voinut muuttua."

Vaikka virallisia tilastoja asiasta minulla ei ole esittää, jopa nappulaliigoissakin lienee sukupuolitus vähän muuttunut. Omina aikoinani 80- ja 90-lukujen taitteessa meidän jalkapallojoukkueessa oli tasan yksi tyttö. Kun pikkuveljeni kymmenen vuotta myöhemmin harrasti pakollisen kaksi vuotta jalkapalloa, sukupuolijakauma oli lähes 50-50.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli vielä mieleen, nyt jo auttamattomasti liian myöhään, että neuvomisessa on ehkä sukupuolittuneisuutta eri alueilla. Muistan miten mieheni tuskastui, kun meillä pari kuukautta majaileva serkkutyttö suhtautui hänen ruoanlaittoonsa huvittuneesti: voi toista, kun se yrittää ihan itse. Huolimatta siis siitä, että mieheni oli serkkuaan huomattavasti parempi kokki. Samoin monet naiset eivät luota mieheen lapsen kanssa vaan pitävät miestä jonkinlaisena täysin kädettömänä apuhoitajana.

Miehet taas pyrkivät päsmäröimään tekniikassa, tieteissä, yhteiskunnallisissa asioissa, jotka kuuluvat perinteisesti miesten miehittämälle julkiselle alueelle. Tai no, sitten löytyy toki myös niitä, jotka neuvovat myös kuukautissuojien käytössä. Luulisi kuitenkin että vähän vähemmän.

Nerea

myytinmurtaja kirjoitti...

Nerea: "Muistan miten mieheni tuskastui, kun meillä pari kuukautta majaileva serkkutyttö suhtautui hänen ruoanlaittoonsa huvittuneesti: voi toista, kun se yrittää ihan itse."

Tuo on muuten totta! Ja harvinaisen tyhmää kontrollointia. Tulee mieleen ne "ukko akan töissä" -kansansadut, joissä höhötellään pariskunnan säälittävälle roolinvaihtoyritykselle: eihän se nyt voi sujua, jos ukko yrittää kirnuta.

Samantyylinen juttu on musta se, kun joku nainen haluaa perheeltään apua kotitöissä - mutta vaatii, että ne tehdään juuri täsmälleen sillä "oikealla" tavalla. Siis hänen tavallaan. Siis sen perheen ainoan aikuisen tavalla. Muuta ei sovi ajatellakaan. Eukko haluaa apua, mutta tahtoo silti päsmäröidä kukkulan kuningattarena.